AEX: zet in op daling

De AEX heeft een top neergezet. De daling is begonnen. Het Gann-evenwicht van 322 en 325 blijkt inderdaad de rode draad van de beurs te zijn.

Terwijl de bedrijfsresultaten je nog om de oren vliegen is het prille begin van het adagium  ’ het bezit van de zaak is einde van het vermaak’ al in ontwikkeling. Beleggers weten al genoeg en zijn niet geïnspireerd verdere aankopen te verrichten. Integendeel, de eerste serieuze verkopers dienen zich aan.

Beren halen uit

We zagen vandaag een slot onderin de dagrange wat altijd op zwakte duidt, immers gedurende de dag leek er nog geen vuiltje aan de lucht, wat trendmatig niet helemaal waar was, want gisteren moest de weerstandslijn er al aan geloven. Ik zie het eerder op de dag ontstane optimisme dan ook eerder als een poging de verkopers tot andere gedachten te dwingen. En dat is niet gelukt.

Geen eiland, maar schiereiland

Wat ook niet gelukt is, is de vorming van het vorige week verwachtte eiland. We hebben inmiddels wel een fraai schiereiland. De oplettende chartist ziet overigens nu wel dat 325 en 322 gisteren met gap neerwaarts is uitgenomen. Dat is wat ik bedoel met ‘evenwicht’. Als Gann nog zou leven, zou hij genieten, want de natuur ‘regeert’. En niet Obama of onze Bakellende 🙂

Gisteren opende de AEX (gap) dus onder 325 en 322, wat Gann- wise alle alarmbellen deed rinkelen. Twee evenwichtsnivo’s (322 en 325) tegelijk neerwaarts verlaten betekent dat een opwaarts potentieel verder weg is dan ooit. Dat betekent dus ook dat we nu niet meer boven 322 en/of 325 mogen gappen, anders is het negatieve beeld direct ontkracht en kunnen we hogere koersen verwachten.

Ik verwacht dat echter niet vanwege allerlei intermarkt- relaties die duiden op topvorming van aandelen.

Allemaal goed en wel natuurlijk, maar we moeten posities blijven managen. Met de huidige info weten we dus dat de AEX niet meer boven 325 mag gappen, laat staan sluiten. Bij trades hieronder vermeld ik de conclusie.

OK, we gaan er van uit dat er enige vorm van top staat nu.

Dalingscenario’s

Ik zal u niet vermoeien met de vele scenario’s die de wereld rondgaan. Van buy the dip tot een ongelooflijk diep zwart gat zijn de mogelijkheden die de revue passeren.

Ik zal u eerlijk zeggen; ik weet het (nog) niet. En volgens mij kan niemand het ‘weten’ in de huidige fase. We weten wel dat er recent extremen qua bullishness waren, wat de beren gebruiken om hun zwarte piste te verklaren en wat mij voorzichtig doet zijn met aankopen.

Technische analyse van de AEX op 23 oktober 2009 op dagbasis
Technische analyse van de AEX op 23 oktober 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Als ik naar mijn eigen indicator, de Trendcharacteristics kijk, zie ik (zie gele kader) dat alle lijnen recent bij elkaar lagen, waarbij het zwarte VG reeds daalde. Wat zegt dat? Dat zegt in ieder geval iets over de cyclus, ofwel de drie lijnen geven een centralisatie van cycli aan, die eenmaal richting gekozen (nu neerwaarts), tot een felle beweging zullen leiden. Ik heb vandaag dus extra shorts ingenomen op basis van dit argument. U ziet ook dat het nog stijgende 50-daags VG op 306 ligt en dagelijks stijgt. Dat zal dus een eerste ijkpunt worden om posities te managen nu. Verder wil ik nog niet kijken, temeer daar de lijnen van de indicator nog allemaal boven 0 staan, wat nog geen langere termijn bearish indicatie aangeeft.

Hieronder de ingezoomde versie. Ziet u het gele gap- gebied? Frappant, nietwaar?

Technische analyse van de AEX op 23 oktober 2009 op dagbasis (ingezoomd)
Technische analyse van de AEX op 23 oktober 2009 op dagbasis (ingezoomd)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

De langverwachte topvorming is met grote zekerheid tot stand gekomen nu. Op basis van de stand van de Trendcharacteristics zal op korte termijn een felle daling verwacht mogen worden, waarbij steun op 306 verwacht mag worden, vervolgens 290.

Trades:

AEX: Short op 322, stoploss 325 (op slotbasis), koersdoel 306 respectievelijk 290

Estoxx 50: Short op 2.936, stoploss (op slotbasis) 2.945, koersdoel 2.750

Positie-info:

Ik heb short-positie in AEX. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

1 gedachte over “AEX: zet in op daling”

  1. De daling kan beperkt blijven.
    Ook Merkel kiest voor belasting verlagingen en voor economische groei,i.p.v. schuldenafdbouw = inflatoir.
    Blijft over…een blijvend lage toekomstige rente en meer vers geld plus verwatering van de waarde van het geld.
    Dus toch meer van hetzelfde richting hyperinflatie.
    Waarde behoud in aandelen en edelen kan dan heel lucratief worden, er is geen tina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.