AEX zal pas in 2027 weer nieuwe records laten zien

Als je naar de lange-termijn koersgrafiek van de AEX Index kijkt, zie je dat de jaren tussen 2012 en 2020 beleggingsjaren “volgens het boekje” waren. De coronacrisis maakte alles anders. Het huidige beleggingsklimaat geeft helaas geen reden voor optimisme op korte termijn. Mits de trendlijn weer wordt gevonden kunnen we pas in 2027 weer AEX-koersen boven de 800 punten verwachten.

De voorgeschiedenis 2012-2022

Na de kredietcrisis van 2008 en de eurocrisis van 2011 verlaagde de Europese Centrale Bank de rente van 1% in 2011 naar 0% in 2016. In dit klimaat kon de zwakke economie in de eurozone zich herstellen en konden de balansen van bedrijven en huishoudens aansterken. Aandelen herstelden na de harde klap van 2008. De koers van de AEX Index liet een bijna trendmatige groei zien (zie grafiek). De coronacrisis bracht daar verandering in. Paniek door het onbekende zorgde ervoor dat Westerse overheden veel geld uitgaven om de economie te ondersteunen. In 2022 bleek die steun te veel van het goede en stak inflatie de kop op, ook beïnvloed door de invasie van Rusland in Oekraïne. Aandelenmarkten sorteerden voor op een centrale bank die hard op de rem trapt, waardoor de AEX Index deze week terug is op de trendlijn van 2012-2020 (zie grafiek). Een centrale vraag voor beleggers is nu: kan de AEX Index de trend van de afgelopen tien jaar weer oppakken?

Het beleggingsklimaat nu

Om die vraag te beantwoorden, kijken we naar het huidige beleggingsklimaat. Wat is er anders dan in de periode 2012-2020 tot aan de coronacrisis? Dat zijn tenminste drie belangrijke macro-economische factoren:

Ten eerste staat de olieprijs al geruime tijd boven de $100. Dat is op zich niet nieuw (want dat was tussen 2011 en 2014 ook het geval). Maar de Europese Unie heeft besloten om voor het einde van 2022 voor 90% van alle Russische olie af te willen zijn. Dat betekent zeer waarschijnlijk dat de energieprijzen langer hoog blijven, zonder dat er op korte termijn een structurele oplossing in zicht is.

Ten tweede is er op dit moment veel wantrouwen in de diplomatieke relaties tussen “West” en “Oost”, terwijl tussen met name 2011 en 2018 de internationale handel juist een hoogtepunt bereikte. Internationale handel is belangrijk voor de groei van de wereldeconomie en daarmee ook voor de aandelenkoersen.

Ten slotte voelen centrale banken zich genoodzaakt om renteverhogingen door te voeren om de hardnekkige inflatie in te dammen. De Federal Reserve in de Verenigde Staten nam gisterenavond al een grote stap met een historische rentestap van maar liefst 0,75%. Van de ECB wordt verwacht dat ze in juli gaat volgen.

Alles bij elkaar zorgt voor een economisch klimaat waarbij het voor bedrijven en huishoudens veel minder gemakkelijk is om anno 2022 zaken te doen zoals in de periode 2012-2020. Als daar geen verandering in komt, dan wordt het voor de AEX Index een heksentoer om een koersontwikkeling volgens de lange-termijn trendlijn weer voort te zetten.

Vooruitzicht 2022-2027

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er aan koersdalingen op de beurs nog geen einde is gekomen, zoals we ook eerder deze week al schreven. Er is tijd nodig om de energieprijzen te laten zakken, de diplomatieke verhoudingen te herstellen en de verwachtingen voor de toekomstige renteontwikkeling te stabiliseren. Pas als dat gebeurt, en de AEX Index het pad van de trendlijn hervindt, kunnen aandelenkoersen weer geleidelijk gaan stijgen. Trekken we de trendlijn door dan zouden we (pas) in 2027 weer slotstanden voor de AEX Index boven de 800 punten kunnen verwachten.

Wat betekent dit voor beleggers? In vijf jaar tijd kan er natuurlijk veel gebeuren. In het huidige beursklimaat hebben met name groeiaandelen nog steeds een lastige tijd voor de boeg. Maar ook waarde-aandelen zullen niet immuun zijn voor een sterke afname van de economische groei. Wij blijven een voorkeur houden voor defensieve beleggingen, bijvoorbeeld voor aandelen met een hoog dividendrendement. Op het moment dat een inflatiepiek en daarmee een rentepiek in het vizier komt wordt het voor het eerst in heel lange tijd weer interessant om obligaties te overwegen.

AEX

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.