AEX: opgaande trend gebroken

Zowel de sinds december stijgende kortetermijntrend als de stijgende wig zijn neerwaarts gebroken. De AEX lijkt daarmee de top te hebben gezet. Er is nog wel bevestiging nodig onder de meest recente bodems. Dat schrijft technisch analist Bas Heijink van ING.

De AEX plaatste enkele dagen geleden bij 544,90 zijn (voorlopige) jaartop. De vraag in de komende week is, of hiermee de top voor de komende tijd en of zelfs voor lange tijd is geplaatst. Het zou dan gaan om een duidelijke en belangrijke lagere top in het langetermijnbeeld. Vorig jaar maakte de AEX in het langetermijnbeeld namelijk een duidelijke draai, waarbij hij de sinds begin 2009 stijgende trend (een bullmarkt van bijna tien jaar) beëindigde.

Onverwacht sterke stijging was tegenreactie na 6 maanden daling

De opgaande beweging in de afgelopen twee maanden leidde tot een stijging van 72 punten. Dit was een van de krachtigste stijgingen van de afgelopen jaren in zo korte tijd. Deze tegenreactie volgde op de daling van zes maanden van ruim 104 punten vanaf de julitop bij 576,90. Deze tegenreactie was overigens wel aanzienlijk forser dan hij had verwacht. Vooral de opwaartse doorbraken van de sinds juli dalende toppenlijn en de weerstandzone 516 – 517 had Heijink niet verwacht.

Verslechtering kortetermijnbeeld

Als we kijken naar de maand februari dan is een afvlakking van deze opgaande beweging te zien. Het grootste deel van de stijging vond in januari plaats. En de laatste keer dat de bovenkant werd getest van het steile, smalle opgaande trendkanaal, was op 15 februari. Daarbij werden ook de contouren zichtbaar van een grote stijgende wig. Na de recente top bij 544,90 (bovenkant wigpatroon) brak de AEX in de afgelopen twee dagen neerwaarts door zowel de onderkant van het stijgende-wigpatroon als door de sinds 27 december stijgende bodemlijn. Een duidelijke verslechtering in de grafiek zelf van het technische kortetermijnbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.