AEX nu naar 355?

Voor een aantal markten is een nieuwe top een feit. Zo hebben de Nasdaq en de S&P 500 in de VS reeds een nieuwe top neergezet en ook in Engeland heeft de FTSE een nieuwe top geplaatst. Is nu de rest van Europa aan zet? Alles wijst in die richting.

Is dit dan het signaal om de correctie gedachte opzij te zetten en met de stijgende trend mee te liften. Op basis van de RSI zijn hogere koersen zondermeer mogelijk, in de Duitse DAX index is een waarde te berekenen van ongeveer 6390.

Een ongebruikelijk herstel

De reden om een correctie te verwachten is gebaseerd op het koersverloop sinds maart vorig jaar De top in de AEX op 345 januari jongstleden zou het einde van deze beweging moeten markeren. De daling tot 311 zou daarin dan de eerste dalingsgolf moeten zijn. In de meeste gevallen is er een herstel te verwachten dat tot maximaal 61,8% van de voorgaande daling reikt, voor de AEX komt dit overeen met een stijging tot ongeveer 335. Dit herstel is veel verder gegaan en is daarmee ongebruikelijk.

AEX TA Elliot 17 maart 2010_1
AEX TA Elliot 17 maart 2010_1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Het venijn

Het venijn zit altijd in de staart en de beurs is een meester om iedereen in het hemd te zetten. Hoewel er op basis van de trend en de indicatoren ruimte is voor stijgende koersen is een alternatieve stelling waarschijnlijk. Daarmee zeg ik gelijk dat de betrouwbaarheid van dit scenario laag is maar om een aantal redenen in mijn ogen waarschijnlijk.

Een irregular correctie

Een irregular correctie komt niet veel voor. Kenmerk is dat het herstel verder gaat dan de voorgaande top van de beweging. De massa denkt aan een nieuwe stijgingsfase en wordt dan verrast door een, meestal felle, daling. Het herstel kan in dergelijke gevallen doorlopen tot 1,382 maal de daling. Voor de AEX komt dit overeen met 355. De daarop volgende daling is altijd krachtig en kan een lengte aannemen van 1.618 en mogelijk 2,618 de lengte van de daling. Voor de AEX komt dit overeen met ongeveer 299 en 268 uitgaande van een top op 355.

AEX TA Elliot 17 maart 2010_2
AEX TA Elliot 17 maart 2010_2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Nu een stijging naar 355?

Zo simpel is het helaas niet. Correcties als deze zijn bijzonder lastig aan te geven. Als we naar de belangrijke markten kijken dan is een correctie in de vorm van een daling op korte termijn mogelijk, de stijging lijkt op de laatste benen te lopen. Een correctie over de stijging vanaf 311 zou dus niet verbazen. Als doelen zijn 330 en 323 aan te geven. Indien de waardes steun bieden dan is vervolgens nog een stijging tot 355 mogelijk.

Conclusie

Het wordt ons niet makkelijk gemaakt, door de stijging boven 335 zijn de kansen op een forse daling op korte termijn sterk afgenomen. Het ziet er naar uit dat we met een irregular correctie te maken hebben. Kort samengevat we kunnen alle hoeken van de kamer zien. Het geven van een positie advies is daarom op dit moment onmogelijk want de betrouwbaarheid van de analyse is laag. Het enige wat op dit moment zinnig lijkt, is dat er een correctie tot 330-323 ingezet kan worden voor een stijging waarbij een stop-loss moet geleden van 320. Voor de middellange termijn is mijn verwachting nog steeds dat er op lagere koersen (290-270) goede kansen liggen om aandelen te kopen. Hoe we daar komen is op dit moment de grote vraag.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

100 euro winnen? Voorspel de AEX

Reageer op het forum op dit bericht en voorspel de stand van de AEX per 16 april.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

5 gedachten over “AEX nu naar 355?”

 1. Dat de AEX geen hogere top zet heeft de volgende reden.

  Indien ik slotkoers neem van de laatste dag van februari dan krijg ik het volgende overzicht;

  26 febr – heden
  AEX 317,74 – 343,23 – verschil is 25,49 ofwel 8%
  S&P 1104,49 – 1164,53 – verschil is 60,04 ofwel 5,4%
  DOW 10325,26 – 10726,57 – verschil is 401.31 ofwel 3,88%

  Ofwel de AEX was de best presterende, ondanks de lagere top.

  Daarnaast kan ook gemeten worden vanaf de bodem van 5-febr.
  AEX 311,53 – 343,23 – verschil is 10,17%
  S&P 1044.50 – 1164.53 – verschil is 11,49%
  DOW 9822.84 – 10726.57 – verschil is 9,2%

  Mijn verwachting komt overeen met die van u. Ik ben net iig speculatief short gegaan op 343,60 voor zeer korte termijn. Ofwel 1 dag of iets langer. Maar ik geef er duidelijk bij aan, dat het speculatief is. Expiratieweek is vaak riskant vanwege grote belangen.

  Vaak na een top blijven we even hangen. Stel dat de top er nu op 343,76 staat, dan kunnen we mogelijk enkele dagen bewegen tussen de 338 – 345 ruim gezien. In die breedte handel ik. Stoploss op 345,60.

  Vanaf volgende week zou de daling door kunnen zetten. Short op 345 of lager uiterlijk 24 maart?, maar voor long vind ik het te riskant omdat opwaartse ruimte beperkt is. Daarvoor wacht ik eerst een correctie af.

  Na de bodem, zouden we zelfs hoger kunnen dan 355. Ik heb 362 als maximaal staan, maar zover is het nog niet.

 2. Short gesloten. Ik wacht even een nieuwe short kans af. Morgen expiratie en mogelijk zullen we niet veel meer doen. Volgende week eens verder kijken. Ergens tussen maandag en woensdag zal ik weer instappen, maar mogelijk dan voor iets langer dan 1 dag.

 3. Liesbeth de Bruijn

  @Geert,

  Wat me opvalt is dat je dat trades gelijk lopen met de draaidagen van Elmer gewoon een vraag derhalve maar. Elmer zit de laatste tijd continue verkeerd waar een inversie zou moeten vallen valt echter een dubbele inversie is handelen op dat soort signalen dan lucratief?
  Waar ik meeste van schik is het feit dat wordt voorgeschoteld dat signalen zo betrouwbaar zijn maar de laatste 11 waren en maar 3 correct de rest was fout hoe Elmer dan op een percentage van 95% goed komt dat is me ook een raadsel. Riekt een beetje naar de staatsloterij altijd prijs maar je wint uiteindelijk niet.
  Nou weet ik natuurlijk dat koersen niet te voorspellen zijn maar je kan dan ook eerlijk zijn en niet zeggen dat je in 95% van de gevallen goed zit.

 4. Liesbeth, sorry voor de late reactie maar ik ben niet dagelijks in de gelegenheid om te posten.

  Ik vind zelf dat Elmer Hoogervorst een goede score haalt. Daarnaast is er een groot verschil tussen draaidagen bepalen en ermee te handelen. De draaidagen werken uitstekend voor de daghandelaar, maar voor de langere termijn wordt het al wat lastiger.

  Inderdaad de inversies maakt het lastiger, maar volgens mij probeert hij zich daarin nog verder te ontwikkelen. Tenopzicht van het begin heeft hij al een vooruitgang geboekt. Anders zou je het rapport van 22-febr. nog eens na kunnen lezen. Daar gaat hij in op het innemen van posities.

  Als ik handel, dan doe ik dat meestal op de korte termijn. Dus 1 dag en sluit dan bij steun/weerstand. Dan is er zeker wat te verdienen. De index doet sedert 8-mrt weinig, maar toch genoeg om mee te handelen.

  Indien hij aangeeft dat we eerst een top mogen verwachten en over enkele dagen een bodem, dan kan het zijn dat we 2 dagen zijwaarts bewegen en de bodem hoger ligt. Het klopt dus niet altijd exact, maar dat geeft hij zelf ook aan. De prijs die hij meegeeft wijkt wel af, maar de tijden zijn vrij nauwkeurig. Tijd is het belangrijkste.

  Het werkt dus veel beter in combinatie met andere methode. Enkel handelen op de tides is verliesgevend, daarvoor is er iets meer nodig.

  Op het forum is ook een gedeelte over tides.
  http://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/tides

  Je zou eventueel een topic kunnen starten erover. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling om zijn aankomende tijden te bespreken, maar een discussie omtrent tides in het algemeen zou een interessante discussie kunnen worden. Geef je probleem aan en misschien weet iemand een oplossing.

  Vragen kan je het beste stellen in het forum. Zijn score weet ik niet precies, maar vanaf het begin ben ik eigenlijk al onder de indruk. Je zou zijn tijden kunnen bijhouden en proberen te ontdekken hoe te handelen.

  Daarnaast zijn er verschillende soort tijden. Een belangrijke top/bodem, tussen top/bodem en tijden waarmee je beter niks kan doen. Dat is iets wat je zelf dient te ontdekken en daarmee gaan handelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.