Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX heeft bevestiging nodig

De Amsterdamse beursgraadmeter brak deze week neerwaarts door zijn stijgende bodemlijn. Volgens technisch analist Bas Heijink van ING is bevestiging nodig onder de vorige bodem voor een neerwaarts vervolg.

In enkele Amerikaanse indices, zoals de Nasdaq 100 en de S&P 500, zagen we nieuwe ‘all-time highs’ in de afgelopen handelsdagen. Daar is nog geen sprake van een structurele neerwaartse doorbraak. Wel lijken er zich nog steeds grote stijgende-wigpatronen te ontwikkelen. Dit zijn potentiële toppatronen waarbij de stijgende bodemlijn van dit patroon relatief dichtbij ligt. Ook indices die doorgaans voorlopen op de aandelenmarkt, zoals de Dow Jones Transport Index, liggen er technisch aanzienlijk slechter bij en bevinden zich in een dalende trend.

Doorbraak zone 572-577 nog geen hervatting bulltrend

De AEX dan brak enkele dagen geleden zijn sinds de junibodem (534,50) stijgende bodemlijn. Dat was een 2e verzwakking in het kortetermijnbeeld. De 1e was het recente ‘bearish engulfing’-patroon van vorige week, bij de jaartop (574,35). Dat was de 5e top in de zone 572 – 577 in de afgelopen anderhalf jaar. Deze zone is hierdoor een steeds krachtiger weerstand geworden. Pas een structurele doorbraak hiervan, met vergelijkbare doorbraken in andere Europese indices, zou opwaartse ruimte vrijmaken tot de zone 600 – 610.
Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de eind vorig jaar neerwaarts afgebroken bullmarkt (die begin 2009 startte) nieuw leven wordt ingeblazen. Evenmin dat er een nieuwe langdurige bullmarkt is gestart maar dan acht hij de kans groot dat dit slechts uitstel betekent van de door mij verwachte neerwaartse voortzetting van de langere trend. We zagen dit jaar immers ook al een verlenging van het grote topvormingsproces, met hernieuwde tests van de zware toppenzone bij 572 – 577.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *