AEX: short het Nieuwjaar in

Ik heb vandaag de eerste intra-dag signalen binnengekregen dat de top van de AEX op 338 een belangrijke waarde is. Indien u nog niet ingezet heeft op een daling, is dit een prima moment om alsnog short te gaan.

Terwijl de aandelenmarkten een interessant slotakkoord plaatsen rond de hoogste punten sinds maart, stel ik vast dat we een opmerkelijk jaar achter de rug hebben.

2009 in vogelvlucht

In maart was het sentiment zo negatief dat huis en haard gedumpt werd, terwijl dat op tijdstechnisch een interessante Gann-verjaardag viel (paar dagen speling)

De beweging opwaarts sindsdien heeft plaatsgehad, waarbij in een vroeg stadium door mij minimaal 291 in 2009 verwacht werd als koersdoel. Toen dat behaald was en we hoger gingen stelde ik het doel bij tot 330/340, wat ook gehaald is. In december brak een voor mij lastige periode aan, daar de AEX verder opstoomde boven 330 en een hoogtepunt van 338.22 voorlopig als high optekende.

Strikt genomen is de positie short uitgestopt en wat ik zelden tot nooit doe, deed ik deze keer wel. Ik negeerde de stoploss. Dat is strikt genomen een doodzonde want je moet je altijd aan het plan houden waarmee je een trade doet. Ik zal u uitleggen waarom ik toch hiertoe besloot.

 • Als uitgangspunt hanteer ik de S&P 500 en Eurostoxx 50 en niet de AEX om een visie te schrijven. Dit omdat ik de AEX als kermis- index zie die geen juiste afspiegeling geeft van ondernemend Nederland. Terwijl de AEX boven 330 uitsteeg, bleken de S&P 500 en Eurostoxx dit in eerste instantie niet te kunnen volgen, waardoor een non-confirmatie ontstond, wat dus potentieel een zwaktebod is.
 • Daarnaast bleken de volumes waarmee de stijging gepaard ging uiterst droevig. Op steeds lagere volumes (eindejaars windowdressing) koerste de AEX hoger en hoger. Als een opwaarts scenario echt aan de orde is, wil ik dat gepaard zien gaan met overtuiging en die zag ik niet ontstaan tot dusver.
 • Bij de S&P 500 was het focussen op de Gann- waarde (1.111) de reden dat ik het 50% herstel van de daling 2007/2009 op 1.121 over het hoofd zag. Daar de 50% regel van zowel Gann- als Fibonacci als significant moet worden gezien, is het bereiken van 1.121 een reële mogelijkheid, die ook is omgezet in feiten.

Ongeacht of u wel of niet uit uw positie bent gestapt, hebt u nu alsnog een kans op betere prijzen een neerwaartse positie in te nemen, want vandaag ontstaan er op uurbasis !! serieuze verkoopsignalen op de S&P 500. Natuurlijk is dit nog pril, maar op onderstaande uurgrafiek kunt u zien waarom de ‘case’ voor een shortpositie allengs sterker wordt.

Technische analyse sp500 uurbasis op 30 december 2009
Technische analyse sp500 uurbasis op 30 december 2009

De AEX geeft ook een dergelijk verkoopsignaal en ik verwacht op korte termijn dit ook voor de Eurostoxx 50 te gaan zien.

Wat brengt 2010 voor aandelenbeleggers?

Dit is nog met veel vraagtekens omgeven. Eerst maar eens kijken of de huidige verwachte topvorming zich in feiten op dag- en weekbasis kan vertalen. Vervolgens staan er legio scenario’s open zoals een correctie neerwaarts, waarna hogere toppen verwacht kunnen worden.

Ook een zijwaarts scenario is denkbaar met als potentiële steun de 270/290-zone.

Hieronder ‘weten’ we pas zekerder dat er een serieuze daling tot zelfs nieuwe lows kan voorkomen.

Op dit moment is het gokgehalte om een serieus scenario te schrijven erg hoog. Gelet op sentimentscijfers (VS) die aangeven dat we net zo bullish zijn als tijdens de top in 2007 moeten we er rekening mee houden dat er een tegenvallend scenario kan ontwikkelen.

Hoe dan ook mogen we opnieuw een enerverend jaar verwachten, waarin de economieën gaandeweg op eigen kracht op de been moeten blijven, want de vele miljarden die aan  het systeem zijn toegevoegd, zullen vroeger of later toch weer van tafel gehaald moeten worden.

Positie-info

AEX- Short, entry 322, stoploss 341 op slotbasis, koersdoel 300, vervolgens 270.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Conclusie

Ik ga ervan uit dat het alle kanten op gaat. Mijn uitgangspositie is echter topvorming in de AEX.

Ik heb evenals de redactie positie AEX short. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

10 gedachten over “AEX: short het Nieuwjaar in”

 1. wat me meest tegenvalt van je artikelenreeks is het feit dat je een stoploss introduceert, maar je zelf niet houdt aan het getal. Niet alleen zit je voorspelling er al weken (weken!) helemaal naast, maar je trekt ook geen conclusies uit die vaststelling. Lang fungeerde een stoploss van 333 (?), nu is die fel opgetrokken. Ipv je verlies te nemen, en eventueel enkele weken later alsnog terug short te gaan (maar van een hogere koers). Of je mening bij te stellen…

 2. Tom, ik kan er veel of weinig woorden aan toevoegen. Feit is dat, zoals ik hierboven heb verwoord, ik niet verwachtte boven 330 (stoploss) te komen.
  En ja, stop is stop, maar ik heb uitgelegd, waarom ik die negeerde. Slotprijzen boven 341 gelden overigens wel als harde stoploss op slotbasis, waarbij je je ook kunt afvragen wat je doet als de aex om 17.25 op 340.95 of 341.05 staat.

  Het topvormingsproces (uitgangspunt) duurt idd langer dan verwacht, maar dat is altijd wijsheid achteraf.

 3. Ik begrijp Cees’ redenatie v.w.b. stoploss, echter Tom heeft natuurlijk gelijk. Achteraf koe en kont is natuurlijk makkelijk gezegd, n.a.v. koersen VS “hadden we” lager moeten openen, maar het gebeurde vandaag “gewoonweg” niet. In deze schuilt m.i. ook meteen het grootste risico van Gann-trading, beurzen kunnen nl. hun trend langer voortzetten dan logisch lijkt. Die daling komt heus wel, echter vanaf waar en wanneer?? Ik respecteer Cees’ tegendraadse mening en hoop dat we het topje snel kunnen zetten.

  GRS

 4. Ben blij dat ik deze keer niet heb meegedaan. Afgelopen jaar zat hij er ook steeds naast met de verjaardag van Gann etc. dus ik geloof er niet meer zo in.

  Niet dat ik andere analisten wel geloof hoor want ze bakken er allemaal niets van, maar het Gann gebeuren is net zo onbetrouwbaar als de rest van de waarzeggers.

 5. Jan, Jammer dat je idd niet mee hebt gedaan op de Gann-verjaardag, je had best leuk kunnen verdienen zoals je kunt lezen in het artikel over de Gann-verjaardag.

 6. Ik handel altijd Contra dit soort adviezen, als ik snel failliet wil raken dan moet ik niet short gaan als een markt bezig is met een vervolg van een uptrend

 7. Denk dat de analyse goed was/is, de markt topt, probleem met een slechte timing is dat je stop afgaat en vervolgens de markt de richting kiest welke je analyse aangeeft. Er was een Narrow Range (het intra day signaal) op 31 december dus er zou een beweging aan kunnen komen alleen leer je dat je altijd eerst links kijkt en vervolgens rechts en dan nog een keer links voor je oversteekt anders gezegd je had een entry moeten leggen op 336 of onder 333

  Gann leert ons dat je beter kan reageren dan anticiperen dat is een ijzeren wet om te kunnen overleven wachten tot de beweging komt en vervolgens aansluiten met de massa welke dan richting kiest. De trend is omhoog en om dan een short positie te kiezen getuigt van moed maar meer dan ook niet. Wat me elke keer opvalt is het ontbreken van een tradingsplan m.a.w. wachten tot een steun of weerstand wordt gebroken en dan aansluiten. Zolang de Cardinal 324 in de markt blijft liggen als steun is de trend omhoog. Bij een stand onder de 333 is de korte trend gebroken en is het koersdoel 324 daaronder 306. Zolang de Cardinal 306 blijft liggen als steun is de trend omhoog.

  Natuurlijk wil je op een top of een bodem een positie innemen dat streelt je ego maar de praktijk leert dat je dat niet lang vol houdt. Het begin en het eind van een nieuwe cyclus is altijd heftig omdat de professionele handel posities tegen elke prijs sluit of opent. Als er een dag komt waarbij waarbij de koersen 2% dalen of er een OutSide Day op de grafiek komt dan weet je dat de trend is gewijzigd. Gann kleurde met zijn potloodje deze dagen blauw de Narrow Ranges roze overigens tot die tijd blijven we rustig wachten en/of op de handen zitten. Traden is niet zo moeilijk en volgen van een plan overigens wel de praktijk leert dat slechts 10% van de mensen een plan kan volgen de rest wordt opgenomen in de golven van emotie waar je onderdeel van wordt als je handelt te meer dus een reden om een stappenplan te maken. Gann geeft genoeg gereedschap om zoiets te maken en zelfs dan is maken van verlies een intergraal onderdeel van het handelen verliezen horen er bij is niet anders. Maar dit zijn Kamikaze handelingen en doen geen recht aan het handelen volgens een methodiek van Gann.

 8. Precies het negeren van een stoploss, dat je zelf berekende, is het begin van je problemen. Want die 341 is nu ook geraakt. Niet alleen is je verlies dus nog (veel) groter (dubbel ongeveer?), je kan nog harder de analyse maken dat het uiteindelijk terug naar beneden gaat. Wat het oveerigens gisteren/vandaag deed.

  Wellicht is Cees blijven zitten ondanks zijn stoploss en denkt hj nu dat het dus (oef) toch nog allemaal goed komt. Tenzij we natuurlijk morgen vrolijk terug hoger gaan en die 341 er nog maar eens meot aan geloven. Stap je dan wel uit of niet… etc. Stoploss is stoploss. Die negeren geeft aan dat je je eigen analyse van toendertijd in de vuilbak smijt (je negeert een van de onderdelen ervan), maar tegelijk hou je vast aan het andere deel ervan. Vreemd.

  Nu ben ik vandaag ook nog kritisch en is het niet onmogelijk dat we verder dalen de komende dagen. Ik zat sinds 339.5 (enkele dagen geleden) short (stoploss 345) en ben gewisseld sinds 338.5. Nu dus terug long. Stoploss 338.

 9. Overigens vind ik het ook een vreemde uitgangspositie om te handelen in 1 fonds (markt), maar de analyse te doen voor andere fondsen/markten.

  Je mag verschillende beursindexen naast elkaar leggen. Die lopen weliswaar vaak in in gelijke trends, maar tegelijk is er vaak een belangrijke discrepantie (toppen liggen licht anders etc). Komt er bij dat S&P in dollar noteert, dus dat je dat ook ergens moet verdisconteren.

  En laat nu net HET uitgangspunt van TA zijn dat de markten en de prijzen dat automatisch doen. Dus ja, zelfs al volgt de AEX gewoon de S&P, dan nog moet volgens het uitgangspunt van TA alle info in de koersen van de AEX zitten. Als je zelfs dat niet gelooft, wat is dan het nut van TA?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.