2023 wordt het jaar van het rendement

Morgan Stanley is meer geïnteresseerd in Europa en opkomende markten dan de VS in aandelen en obligaties. De Amerikaanse bank  is (verreweg) Wall Street’s meest nauwkeurige onderzoeksbureau op het gebied van aandelen. De belangrijkste Amerikaanse aandelenstrateeg, Mike Wilson, stond al in juni 2021 bekend als bearish toen hij opmerkte dat de markten in de Verenigde Staten over de hele linie flitsende ‘verkoop’-signalen afgaven. Hij was een tijdje de eenzame (en luidruchtigste) beer, maar de tegendraadse zijn heeft zijn vruchten afgeworpen voor Wilson en zijn team.

Tot ongeveer een jaar geleden werden beleggers verwend met koersstijgingen en werden ze nogal krap gehouden met lopende inkomsten. Toen kwam de grote inzinking van 2022: een ramp voor veel activaklassen, van aandelen tot obligaties en Bitcoin, mogelijk met een kleine vertraging voor onroerend goed.

Maar 2023, zo menen analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley , wordt ‘het jaar van het rendement’. Zo noemden ze hun vooruitzichten voor het nieuwe beleggingsjaar.

Het uitgangspunt voor hun prognose is de economische analyse. Ze bestempelen deze met de trefwoorden “minder groei, minder inflatie, minder verkrapping van het monetaire beleid”.

De experts van Morgan-Stanley verwachten ook dat de dollar weer wat zal gaan verzwakken. In grote lijnen komt hun analyse overeen met die van veel andere economen.

Zij trekken de belangrijkste conclusies uit deze constellatie: obligaties van goede kwaliteit en opkomende landen als geheel moeten kansen bieden. Amerikaanse aandelen, hoogrentende obligaties en metalen daarentegen zullen volgens de prognoses waarschijnlijk iets zwakker zijn.

“Ik denk dat we in de laatste fase zitten, maar het kan heel uitdagend worden”, aldus Wilson. “Nu is het een tweerichtingsrisico. En ik denk dat we waarschijnlijk tot het einde van het jaar in dat tweerichtingsrisico zullen blijven.” En: “De laatste stap van de bearmarkt zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar komen, wanneer de inkomsten eindelijk het niveau zullen bereiken dat we voor volgend jaar verwachten.” aldus WIlson.

Maar wanneer is het tijd voor investeerders om weer in te stappen? Gaan de markten weer naar beneden? Mike Wilson noemt een specifiek tijdstip. Volgens hem zal de S&P 500 in het eerste kwartaal van volgend jaar “waarschijnlijk een nieuw dieptepunt bereiken”. Bovendien is “3000 een goed gebied om na te denken over de bodem van deze bearmarkt.” Wilson zegt dat het nieuwe dieptepunt van de index “een geweldige koopmogelijkheid is, want als we daar eind volgend jaar aankomen, gaan we kijken naar 2024 .” , wanneer de winst weer aantrekt’, zei Wilson.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.