Vanaf vandaag zal Klaas Pool, een ervaren belegger en een autoriteit op het gebied van Australische aandelen, periodiek een bijdrage leveren aan De Kritische Belegger. Wij zijn er trots dat hij voor onze site gaat schrijven. U vindt deze informatie op geen enkele andere site in Nederland.
Klaas Pool, geboren 29 mei 1948, in Amsterdam heeft 40 jaar ervaring in de effectenhandel. Hij begon zijn loopbaan in 1967 als hoekman op de Amsterdamse effectenbeurs. Hij werkte voor Amerikaanse stockbrokers en vertrok in de 80er jaren naar Londen waar hij zijn carriere voortzette in dienst van Australische stockbrokers met als klantenbestand continentaal Europese institutionele beleggers. Zijn liefde voor Australie deed hem 10 jaar geleden samen met zijn vrouw besluiten om daar ook te gaan wonen.
Australië is een veelbelovend land voor beleggers. Het land is de laatste jaren niet in een recessie belandt en verwacht een economische groei voor 2011 van 3,25% en voor 2012 van 4%. Er bestaat zelfs vrees voor oververhitting van de economie waardoor De centrale bank sinds oktober vorig jaar 6 renteverhogingen heeft doorgevoerd naar een huidig niveau van 4.5%. Australië profiteert van de sterke groei van China en de stijging van de grondstofprijzen. Het industrialiserende China kan Australische kolen en ijzererts, waarvan de prijs alleen al de laatste 12 maanden met 190% is gestegen, goed gebruiken. Meer over het land kunt u lezen in het artikel: Het Australische wonder.
Wij wensen Klaas veel succes toe. Hieronder volgt zijn eerste column.
Met vriendelijke groet,
Satilmis Ersintepe
Australische small caps
Veel Pharmaceutische bedrijven hebben te kampen met het aflopen van patenten die de afgelopen tientallen jaren zorg droegen voor winsten. Dat was over het algemeen meer dan genoeg om de ontwikkelingskosten te betalen voor nieuwe producten.
Daar is enkele jaren geleden een eind aan gekomen. Wereldwijd worden research medewerkers ontslagen, zoals we onlangs hebben kunnen zien in Oss, toen na de overname van Organon de meeste ontslagen plaats vonden bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Vraag: Waarom heeft dit korte termijn denken plaats kunnen vinden.
Antwoord: Het werd goedkoper voor de Pharmaceuticals om bewezen research te kopen, ofwel over te nemen.
Zo moesten post docs die via universitair onderzoek in aanleg toekomstige commerciele toepassingen hadden ontdekt door overheidsbezuinigingen hun doelstellingen aanpassen. Diegenen die werkelijke briljante ontdekkingen hadden gedaan werden door bezuinigingen in de armen gedreven van venture capitalists. Zo is de gang van zaken geweest in niet alleen Nederland, maar ook de rest van Europa.
In Australie daarentegen gebeuren dingen anders en hier liggen kansen voor beleggers. Toegang tot de beurs is vrij eenvoudig. Een beginkapitaal van 3 mln dollars is genoeg om met een duidelijk businessplan een notering te krijgen. De patenten die de postdocs hebben aangeleverd worden dan vertaald in aandelen en opties.
Zo is het gebruikelijk dat de Initial Public Offering (IPO) de oprichters een 25 tot 40% belang geeft plus opties bij het behalen van bepaalde doelen. Dit is een bij uitstek gezonde stimulans. Een betere stimulans dan het wachten op overheidssubsidies die in 2011 wereldwijd lang op zich kunnen laten wachten.
Ik zal twee voorbeelden geven van Australische Pharma Research aandelen die kans maken om door een groot pharmaceutisch bedrijf overgenomen te worden. Risico is hoog omdat de twee voorlopig nog cash flow negatief zijn.
Living Cell Technologies genoteerd in Australie (LCT) A$ 0,09
en genoteerd in U.S. OTC mkts (1 for 10 reversed split) US$ 0,90
Website: www.lctglobal.com
Mkt cap 30mln Adlrs
Phylogica genoteerd in Australie (PYC) A$ 0,066
Website: www.phylogica.com
Mkt cap 26.7 mln dlrs
LCT is het eerste bedrijf dat klinische testen doet met gebruikmaking van varkenscel implantatie. De cellen worden op moleculaire basis ingekapseld door zeewier waardoor het lichaam geen immuunreacties vertoond. De testen maken gebruik van eilandjes van Langerhans die afkomstig zijn uit de pancreas van bepaalde varkensstammen, om vervolgens in de buikholte van type 1 diabetes patienten ingebracht te worden. De testen hebben goede resultaten opgeleverd en er wordt nu ook gewerkt aan Huntington en Parkinson’s disease. Zie website. Het zakenplan geeft aan dat er voor 150.000 Euro een slecht ingestelde diabeet genezen verklaard kan worden zodat de kans op complicaties en insuline behoefte niet meer bestaan.
Voor de ziektekostenverzekeringen valt dit bedrag in het niet vergeleken bij de levenslange kosten die bij diabetes vergoed moeten worden. De klinische testen zijn in volle gang en moeten eerst afgerond zijn voordat toestemming aangevraagd kan worden bij de toezichthouders.
Het Chinese Jiansu Aosaikang heeft op 9 maart een 4.7% belang in LCT gekocht op een prijs van 0.11ct. per aandeel. Vervolgens heeft het Japanse Otsuka Pharmaceutical op 14 april een 8.2% belang gekocht op 12ct.
PYC gevestigd in Perth en Oxford bezit een ontdekkingsplatvorm
dat de rijke biodiversiteit van de natuur gebruikt om nieuwe geneestherapien te verwerken. Phylogica’s ontdekkingen zijn gebaseerd op het eigendom van een uitgebreide phylomer bibliotheek van natuurlijke peptides die geoptimaliseerd zijn door evolutionaire selectie. Hier is de keuze uit miljarden bouwstenen die met behulp van computer voor specifiek onderzoek gebruikt kunnen worden.
Phylogica is hierdoor in staat om volledig geintegreerde ontdekkinsdiensten voor nieuwe medicijnen aan te bieden aan de farmaceutische industrie. Huidige partners/klanten zijn Roche, Pfizer en Astra Zeneca. Deze zullen dit jaar door drie andere farmaceutische bedrijven gevolgd worden. Bij ondertekening van de contracten verplichten de bedrijven om betalingen aan Phylogica to doen bij het bereiken van bepaalde mijlpalen te beginnen bij de aanvang van de samenwerking. Als een nieuw medicijn ontwikkeld is wordt aan Phylogica royalties over de verkoopcijfers betaald. Onlangs is er met het Nederlandse Pepscan therapeutics een samenwerkingsverband afgesloten.
Het ligt in de planning van de board om het bedrijf te zijner tijd te verkopen. Vermeldingswaardig is dan ook dat bij de jongste kapitaalsemissie de Board heeft geparticipeerd voor een bedrag van ieder 500.000 Australische dollars. De waarde van de Phylomer bibliotheek zou naar eigen zeggen in de toekomst 300 miljoen dollar kunnen bedragen. Vraag blijft of ze dat bedrag al in de huidige fase ook kunnen krijgen.
Klaas Pool
Expert Australische aandelen
Ben uit een aus dollar polis van de ohra in bezit van dollars.
Wil met deze dollars beleggen in BV small caps of grondstof fondsen.
Maar ik kan geen echte mogelijk heden vinden buiten obligaties.
Groet Berthold
Beste Berthold,
De volgende lijst bestaat uit de namen van mijn eigen Australische smallcap portfolio. Daar kun je uit kiezen, maar zorg wel voor spreiding.
Alkane (ALK)
Rare Earth en goud in NSW
Electric Optical Systems (EOS)
Hightech
Living Cell Technologies (LCT)
Phylogica (PYC)
Solco (SOO)
Zonne energie
South Boulder (STB)
Nikkel in WA en Potasch in Eritrea
White Energy (WEC)
Kolenproducent die in het bezit is van een technologie die van inferieure kolen schonere en hoogwaardiger kolen maakt.
Groeten
Klaas Pool
Mijnheer
Ik wens te emigreren naar Australie. Om weg te gaan uit de eurozone zou ik mijn kapitaal daar al willen beleggen. Wie kan mij daarin helpen? Wie kan
mij trouwens informatie geven over zaken zoals successierecht naar mijn
kinderen toe als ik in Australiewoon enz. Mvg
De Australische fiscus heft geen successierecht op erfenissen. Daarentegen als jouw kinderen in Nederland blijven wonen worden zij door de Nederlandse fiscus
aangepakt. In Australie bestaat ook een Capital Gain Tax die progressief is, dus des te hoger de winst des te hoger het belastingpercentage. Genomen verliezen kun je daar weer van aftrekken. Met deze belasting krijg je ook te maken bij verkoop van onroerend goed.
Omdat ik niet geregistreerd ben bij de AFM mag ik geen advies geven over beleggingen
Vriendelijke Groet
Klaas Pool
NB: Nederland heft bij de schenker of de erflater, mits de woonplaats op het moment van schenken of vererven in NL gelegen is. Als Liliane emigreert woont ze niet meer in Nederland, dus het uitgangspunt is dat NL niet heft. Nederland mag echter ogv van zijn wetgeving de eerste 10 jaar na emigratie toch nog heffen. Er is geen verdrag ter voorkoming van dubbele successierechten tussen NL en Australië, dus de NLse bepaling wordt daardoor niet overruled. Na 10 jaar in Australië woonachtig te zijn, heft de NLse fiscus niet meer bij de emigrant.