Aandelen zijn spotgoedkoop

Slechts een handvol experts voorzagen dat de Duitse beursindex Dax dit jaar met dubbele cijfers zou dalen. Tegen het einde van het jaar willen beleggers oriëntatie. Daarom komen zakenbanken met hun prognoses voor het volgende jaar . Volgens Deutsche Bank zijn de vooruitzichten voor aandelen heel positief.

Hoewel het tempo van de economische groei zal verzwakken in het komende jaar, de geopolitieke risico’s zullen waarschijnlijk blijven. Toch verwachten de analisten van de bank dat de Duitse beursgraadmeter de huidige correctiefase achter zich laat en aan het einde van 2019 zou kunnen stijgen tot 12.300 punten – op voorwaarde dat er geen escalatie plaatsvindt van de huidige  geopolitieke risico’s, zoals het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar Europese Unie lidmaatschap referendum, de staatsschuld van Italië en het handelsgeschil China / VS.

Tegelijkertijd zijn Ulrich Stephan, chief investment strateeg bij Deutsche Bank voor particuliere en zakelijke klanten en Stefan Schneider, chief economist voor Duitsland, van mening dat de Duiste economie niet in een recessie belandt, maar de groei in 2019 slechts licht verzwakt, tot 1,3 procent, van 1,6 procent dit jaar.

De winsten van bedrijven blijven stijgen

Al met al wordt verwacht dat de economie in de eurozone volgend jaar met 1,7 procent zal groeien. Dit zal ook de winstverwachtingen van bedrijven verbeteren. De twee experts verwachten dat de bedrijven die deel uitmaken van de Eurostoxx 600 het komende jaar 8,7 procent meer zullen verdienen. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, toen de winst slechts met 2,8 procent per jaar toenam.

Voor de 30 bedrijven die deel uitmaken van de Dax verwachten de twee experts een winststijging van gemiddeld tien procent in het komende jaar. Daarnaast zouden er aanhoudende hoge dividenduitkeringen plaatsvinden, die een belangrijke rol spelen bij de berekening van de Dax als prestatie-index .

Obligatiemarkt geen alternatief

De Amerikaanse bedrijven blijven volgend jaar de groeiaandrijvers, Stephan en Schneider verwachten een winstgroei van bijna tien procent hier. Aziatische bedrijven zullen hun winst waarschijnlijk ook boven het gemiddelde verhogen met 9,5 procent volgend jaar.

Wat nog steeds spreekt voor aandelen: de rendementen op de Duitse obligatiemarkt zijn nog steeds negatief, omdat de inflatie 2,5 procent hoger is dan de rente op Duitse staatsobligaties. Dit zou het komende jaar niet moeten veranderen.

Bron: Deutsche Bank, Graphics: boerse.ARD.de
Bron: Deutsche Bank, Graphics: boerse.ARD.de

Goedkoop

Bovendien zijn veel aandelen momenteel zo goedkoop dat je jezelf moet afvragen of de correctie van de afgelopen maanden – de Dax heeft sinds het begin van het jaar 13 procent verloren – niet al instapniveau is, aldus Stephan. De koerswinstverhouding voor Europese aandelen (Stoxx 600) staat momenteel op 12,7, ruim onder het gemiddelde van 14,6 voor de afgelopen vijf jaar.

Voorspellingen – zoals het geval is met toekomstperspectieven – zijn ze echter onderhevig aan aanzienlijke onzekerheid. “In Europa is dat de budgettaire conflict met Italië en zorgen over een ongecontroleerde Brexit en de Gibraltar Europese Unie lidmaatschap referendum”, aldus Stefan Schneider.

Misschien zal alles anders zijn

Bovendien bedreigt de hoge schuldgraad van Italië de rating van het land en daarmee de stabiliteit van de hele eurozone. Voeg hier het wereldwijde handelsgeschil tussen de VS en China aan toe. Er is echter hoop dat een overeenkomst tussen Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping op een geplande vergadering zou kunnen plaatsvinden deze donderdag vóór de G20-top in Buenos Aires. Een escalatie van deze conflicten en een daarmee gepaard gaande wereldwijde economische neergang zijn niet te verwachten.

Natuurlijk kan niet worden uitgesloten dat alles anders zal zijn. Vorig jaar hadden Stephan en Schneider bijvoorbeeld tegen het einde van dit jaar een stijging van de Dax tot 14.500 punten voorspeld vanwege de ‘bombastische’ economische sentimentindicatoren. Momenteel is de leidende index ruim 3.000 punten lager …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.