Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beursrally nog niet ten einde

De aandelenmarkten kwamen er deze week wat vriendelijker bij te liggen. De tip van vorige week (Arcelor Mittal) was midden in de roos met een prachtige outperformance t.o.v. de AEX.
Indien u, conform plan, maandag jl. op de opening Arcelor Mittal had gekocht, was u in één week 27.50% wijzer geworden. De koop – setup van de bars bleek dus een zeer goede stemmingsbarometer.
Het aardige is dat deze set-ups ook op intradagbasis opduiken. U raadt het al: Daar smullen daghandelaren weer van. En zo is er voor elk wat wils, afhankelijk van de tijdshorizon is deze indicator van grote waarde.

Technische analyse van de AEX, 7 februari 2009
Technische analyse van de AEX, 7 februari 2009


Klik op figuur om te vergroten!

U ziet op bijgaande grafiek de AEX op dagbasis. En ook daar ziet u zo’n koop- setup ontstaan. De rally van vrijdag (niet zichtbaar) kwam dus niet helemaal uit de lucht gevallen, althans niet voor mij. Sterker nog, de rally lijkt nog niet ten einde dus dat belooft wat.

Net op het moment dat ik u enthousiast maak door te gaan kopen moet ik het optimisme wel temperen. Want gelooft u nu werkelijk dat de AEX een grote rally gaat inzetten, een rally tot bijvoorbeeld 350? Hoewel in theorie veel mogelijk is, geeft de Gann- studie aan dat er nog veel meer wegen naar Rome leiden, negatieve vervolgscenario’s incluis.
Op basis van de Gann – studie (niet zichtbaar in grafiek) ligt er een stevig plafond tussen 278 en 283, op de grafiek in geel gearceerd. Dit is een potentieel zware weerstand, waarvandaan zelfs een zware verkoopgolf weer kan starten. Over de mogelijke potentie daarvan, 141, heb ik eerder geschreven.

Vaak zie je voorafgaande aan zo’n zware verkoopgolf ongebreideld optimisme ontstaan, daarmee de beleggers weer verleidend tot het kopen van aandelen en calls en het opruimen van puts. Daar is zelfs een meetinstrument voor gemaakt, om dit gedrag uit af te leiden, de zogenaamde put/call-ratio.

Samenvattend ga ik van het scenario uit dat we rond de februari-expiraties (19 of 20 februari) een top kunnen plaatsen, liefst rond 282, waarvandaan een nieuwe verkoopgolf start, die in potentie dus erg zwaar kan worden. Zo, nu weet u al dat onze stoplossniveaus van de aankopen fors zijn aangetrokken rond die tijd. Sterker nog; nieuwe shortposities komen dan weer in zwang. Komt tijd, komt raad, niet te ver vooruitlopen. Uiteindelijk heeft de markt altijd gelijk en dat kan ik niet altijd zeggen :). Heeft u altijd gelijk?

Voorlopig genieten we van Arcelor Mittal en wordt het hoog tijd dat KPN ook weer eens zin krijgt te gaan stijgen. Het goede nieuws rond KPN is dat in het laatste uur vrijdag een koop – setup ontstond in de paintbar, zij het dat dit nog niet bevestigd is. Een koerssprong maandag naar nieuwe highs en we weten dat de krachten omhoog weer terug zijn, waarna het snel kan gaan. Dat moet ook wel, want over twee weken zijn de expiraties en als we met de AEX nog naar 282 moeten?!

De tip van de week: AEX.

Ik houd het simpel dit keer, vooral ook omdat er veel strategieën denkbaar zijn hiervan te profiteren. De speculatief ingestelden onder u kunnen het volgende overwegen: Koop een call- spread februari 270/280, waarbij de 270 dus wordt gekocht en de 280 wordt verkocht. U betaalt daar EUR 2.30 voor o.b.v. de slotprijzen van vrijdag. Deze EUR 2.30 kunt u volledig verliezen. Indien bovenstaand scenario zich ontvouwt, maakt u bij een expiratie boven 280 de maximale winst van EUR 7.70. En dat is een heel mooi rendement.

Opnieuw verhoog ik de stoploss van Arcelor Mittal, nu naar EUR 21.24.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 7 februari 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 7 februari 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER
Ik heb geen posities in AEX en Arcelor. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Klik hier voor onze disclaimer.

Succes

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Beursrally nog niet ten einde”

  1. Avatar

    En nu?? Vandaag geen adviezen meer met Gann’s theorie??

    Arcelor is gestopt.

    De AEX spread gaat dat nog iets worden?? De Dow staat nu op 7900.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *