AEX: top of bodem rond expiraties

De AEX is nu al geruime tijd gevangen in een bandbreedte van globaal 230 en 270. Het is voor technisch analisten altijd lastig goede voorspellingen te doen in zo’n range.

Er komt natuurlijk een high of low, die erg belangrijk wordt, want vanaf dat punt start vroeger of later een uitbraak. Korte termijnbeleggers kunnen hier mogelijk van profiteren met een ijzeren discipline en een grote dosis lef, maar de meeste beleggers schieten weinig op of verliezen in zo’n periode.

Wat kunnen we nu verwachten de komende week met onze AEX?

U raadt het al, dat is erg moeilijk. Dat is niet erg, want soms zijn dingen niet duidelijk genoeg en dit is wat mij betreft een voorbeeld daarvan. Ik laat het dan voor wat het is en ga op zoek naar grafieken die wel duidelijk zijn.

Terug naar de AEX: Als we over een tijdsprognose praten, scoren komende donderdag en vrijdag erg hoog voor een trenddraai. Het moeilijke is dat deze tijdsprognoses, ook wel cycles genaamd, zich soms eerder aandienen en soms ook later. Vertaald betekent het dat bij bodemvorming, eerder dan gepland, dit een teken van kracht is (de beurs wil omhoog en kan niet wachten)  Indien de bodemvorming later plaatsheeft dan gepland, is dit een teken van zwakte (de beurs had niet de kracht op tijd te stijgen)

Ik had eerder een prognose gemaakt die uitging van een koersdoel 282 rond de februari-expiraties. Hoewel dit nog steeds kan, is de kans daarop snel tanende.

Een ander scenario (er zijn er nu eenmaal veel denkbaar in een zijwaartse fase) is dat we komende week zijwaarts bewegen tot dalen, maar boven 241 blijven en vervolgens pas richting 282 gaan stijgen. Daarmee kan dit tijdsevenwicht dus ook een low opleveren.

U ziet het: Er is veel mogelijk, eigenlijk teveel. We gaan dus letten op waar de AEX zich aanstaande donderdag / vrijdag bevindt en zullen bij koersen rond 240/250 mogen aannemen dat er een rally start naar 282. Indien we eind deze week toch rond die 282 zijn beland, kan dit een zeer belangrijke top blijken, waarna een nieuwe glijvlucht verwacht mag worden tot minimaal 211, wat een meevallend scenario is, daar 141 ook gewoon mogelijk is. In dit stijgings- scenario hebben we waarschijnlijk te maken met een shortsqueeze wat de perfecte set-up voor een daling is. Ik word dan alsnog op mijn wenken bediend met de eerdere analyse, want rond de 20e en de AEX op 282 is een perfecte squaring van prijs en tijd volgens Gann. En dat levert weer een trade met een prachtige risico/rendementsverhouding op.

Veel duidelijker kan ik het niet omschrijven, de status van de markten staat het gewoon niet toe.

Duidelijk is natuurlijk wel dat de stops bij een stijgingsscenario verder omhoog geschroefd worden.

Omwille van de onduidelijkheid geef ik deze week geen nieuwe tip. Gokken doen we niet op de beurs, maar in het casino, is mijn motto.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 14 februari 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 14 februari 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft geen positie in Goud wel in KPN. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.