De opkomst van de robots

Soms wordt robotica als een science fiction-achtige ontwikkeling gezien. Maar de realiteit is dat we al midden in de robotica-revolutie zitten. Robots maaien ons gras en stofzuigen ons huis. Al moet ik zeggen dat wij thuis nog geen robotstofzuiger hebben. Verder zetten robots auto’s in elkaar, staan ze de chirurg bij in de operatiekamer en rijden ze rond op Mars. En de roboticarevolutie is nog maar net op gang gekomen!

Boerderijen zonder arbeiders

Robots worden natuurlijk al langer ingezet bij productiewerk in fabrieken, een zegen vind ik. Soms best specialistisch en nauwkeurig werk, zoals bij het in elkaar zetten van auto’s. Die trend zal alleen maar doorzetten. Volgens de Roadmap for U.S. Robotics zullen robots bijvoorbeeld in de toekomst zo goed als alle arbeiders vervangen op boerderijen. Oogsten en plukken kunnen sneller, veiliger en goedkoper worden gedaan door robots. Het Amerikaanse National Robotics Engineering Center denkt dat door robotica kleine Amerikaanse boeren concurrerend kunnen blijven. Interessant dat juist ook kleinschaligheid kan worden bevorderd door robotica.

Naar $100 miljard in 2020

Robots worden dus op steeds meer terreinen ingezet. En dat zal ertoe leiden dat robotica al-leen maar aan kracht zal winnen. Zo verwacht Deloitte dat de robotica-sector in 2020 een om-vang zal hebben van $100 miljard. Dat is nu ongeveer $25 miljard. Een geweldige stijging dus. Een ander gerenommeerd onderzoeksbureau, Grand View Research, verwacht dat alleen al de markt van landbouwrobots zal groeien van $ 817 miljoen eind 2013 naar $ 16.3 miljard in 2020.

Sterke prestaties

Er zijn veel robotica-aandelen die sterk presteren op de beurs.. Een interessant robotica aan-deel is bijvoorbeeld het Chinese Siasun Robot & Automation Co. Zij fabriceren onder meer industriële robots. Het aandeel steeg de afgelopen vijf jaar meer dan 540%! Het Israëlische Mazor Robotics, dat chirurgische robots produceert, deed het de afgelopen jaren ook prima op de beurs. Interessant vind ik ook het Amerikaanse iRobot, dat een beurswaarde van boven de $ 1 miljard heeft en dat zich richt op twee segmenten: robots die vloeren kunnen reinigen en robots die bommen onschadelijk kunnen maken.

Bumpy ride

Daartegenover zijn er, zoals gebruikelijk bij een jonge en zich stormachtig ontwikkelende trend, ook aandelen die het veel minder goed doen. En er zullen beursgenoteerde bedrijven zijn die het helemaal niet gaan redden. Een bumpy ride dus, en niet geschikt voor beleggers die avers zijn van risico’s. Echter, beleggers die het risico niet schuwen kan de beloning zeer interessant zijn. En die beleggers wil ik graag een tip even. Er zijn verschillende Robotica-trackers te koop. Kijk daar eens naar. Dan beleg je in elk geval in een breed gespreid mandje. U kunt ook contact met ons opnemen.

Robert Schuckink Kool, directeur Trend Invest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.