Welke soorten handelstechnieken zijn er voor beleggers?

De financiële markten onderscheiden vier verschillende manieren om te handelen. Bij elke manier van werken past een type handelaar. De vier belangrijkste zijn:

  • Scalping
  • Day Trading
  • Swing Trading
  • Position Trading

Welbeschouwd is scalping onderdeel van day trading, maar feitelijk is scalping een heel andere tak van sport dan daytraden. Het verschil is stijlen is gebaseerd op de tijdsduur van de onderscheiden trades. Scalping duurt enkele seconden tot hooguit enkele minuten. Daghandelaren houden hun trade enkele minuten tot soms wel enkele uren aan, terwijl bij swing trading de trade tot wel enkele dagen kan worden aangehouden. De position trade kent soms een tijdsduur tot enkele jaren.

Het ligt voor de hand, dat bepaalde persoonlijkheden beter passen bij de ene vorm van trading dan bij de andere. Wie wil gaan traden doet er goed na te gaan welke stijl van traden/handelen het best bij hem past. Voor nieuwkomers die willen bepalen welke stijl het beste bij hen past volgen hier enkele suggesties. De juiste tradingstijl bij de juiste persoonlijkheidsstructuur vormt een goede garantie voor mogelijk succes als trader/handelaar. Kandidaat-traders kunnen beter eerlijk tegenover zichzelf zijn als ze willen bepalen welke stijl het best bij hen past.

Scalping

Bij scalping is alles gebaseerd op snelheid. Zoals al gezegd duurt een trade slechts enkele seconden of op zijn hoogst enkele minuten. De trade beweegt ook vaak in tegengestelde richting. Dat betekent dat de handelaar de ene minuut long gaat en de volgende short. Scalping is zeer geschikt voor mensen die heel snel kunnen beslissen en die beslissing ook zonder aarzelen ten uitvoer brengen. Scalping past daarom het best bij ongeduldige mensen. Die willen dat hun trade onmiddellijk profijtelijk is. Als het even tegenzit laten ze de trade voor wat het is. Succes in scalping vereist veel concentratievermogen en vermogen om te focussen. Je mag beslist niet gemakkelijk af te leiden zijn. Wie dit stukje niet kan lezen zonder dat zijn gedachten afdwalen is beslist ongeschikt voor de handelsstijl scalping.

Daytrading

Daytrading is een manier van werken die goed past bij handelaren die hun trade op één en dezelfde dag starten en afwerken. Day traders zijn het soort mensen, dat besluit hun keuken in één dag te schilderen, ook al betekent dat doorwerken tot 0.300 in de nacht. Daytraders houden niet van swing trading of position trading. Het idee op zich, dat een handel open staat en zo beïnvloed kan worden door prijsschommelingen, bezorgt hen slapeloze nachten.

Swingtrading

Deze vorm van handelen past bij mensen die geduld hebben en kunnen wachten op de juiste trade. Is het eenmaal zover dan willen ze ook snel profijt behalen. De meeste swingtraders laten hun handel doorlopen van de ene op de andere handelsdag. Deze vorm van handelen is daarmee absoluut ongeschikt voor mensen die al nerveus worden als ze maar vijf minuten weg moeten bij hun beeldscherm…laat staan langer. De swing trader werkt met grotere stop- losses dan de day trader. Hij moet daarom zijn zenuwen de baas kunnen wanneer de trade tegen hem ingaat.

Positiontrading

Deze vorm van handelen neemt de meeste tijd in beslag, soms tot wel enkele jaren. Positiontrading is daarom alleen geschikt voor evenwichtige, geduldige handelaren die zich niet uit het veld laten slaan. Positiontrading heeft vaak een tick-size van vele duizenden tikken. Wanneer iemand al hartkloppingen krijgt bij een beperkte tick-size van 25, dan is hij niet geschikt voor position trading (Tick ​​size van een markt is het minimum bedrag dat de prijs van de markt kan veranderen). Wie succesvol in positiontrading wil zijn, moet in staat zijn de waan van de dag te negeren. De duur van een position trade omvat immers soms zowel de bull- als de bearmarket. U moet als handelaar soms een position trade een heel jaar aanhouden, omdat het publiek ervan overtuigd is, dat de economie in een recessie zit. U moet zich dus niet zomaar iets laten aanpraten.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.