Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Weerstand duikt op

Na vijf opeenvolgende witte candles zal zich binnenkort een moment van zwart aankondigen. Maar inmiddels zorgde het wit voor een aantal goede berichten. In Europa liggen de koersen van de meeste representatieve indexen weer boven hun 50-daags voortschrijdend gemiddelde en de gemiddeldes liggen in de goede volgorde. In Amerika is men nog niet zover, maar het MA200 en zelfs het MA150 ligt inmiddels onder de koersen.

In Europa is de week aan het draaien maar hij is nog niet positief. Dat is wel het geval in Amerika, maar overal ligt hij nog in een dalend kanaal. De dreiging die uitging van de NewLows, die een week geleden in Amerika duidelijk in negatief gebied lagen zijn weer terug in hun veilige lage hok. De NewHighs stegen afgelopen week ook adequaat. Maar in Nederland, waar de AD-lijn zich uitstekend hield is de CPR duidelijk achtergebleven.

Ook het volume is laag en bevestigt de stijging niet. Een ander fenomeen, in Europa zowel als in Amerika, is het feit dat de V611 (resp. VIX) tijdens de afgelopen dagen niet meer daalde. Men had dit gezien de stijging van de beurzen wel mogen verwachten. De enige verklaring die wij hiervoor hebben is dat wij nog een reactie tegemoet kunnen zien alvorens belangrijke hogere niveaus zich aan gaan kondigen. Dit hoeft geen ernstige vormen aan te nemen, want tegelijkertijd toont de Momentum Analyse bij beide volatiliteit indexen een duidelijke negatieve divergentie. Een verdere stijging wordt dus aangekondigd. Ter adstructie laten wij hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX 26 november 2012
TA AEX 26 november 2012

Figuur 1.

Het MA50 loopt horizontaal. Dit is de beste indicatie dat de markt (sinds september) in een consolidatiefase zit (en dus niet in een dalende noch in een stijgende trend). Men vindt deze horizontale gemiddeldes in vele grafieken terug op dit moment. Denk aan de olie, het goud, de rente en ook de dollar. De markt durft dus geen richting te kiezen, maar wij zien, dat zich een verandering aandient. Sinds eind augustus waarschuwen de weekgrafieken voor een daling in de markt. Tot nu toe heeft dat geleid tot een consolidatie/correctie die alleszins binnen de perken gebleven is. Er werd soms een veer gelaten, maar de gemiddelde schade kwam in de slechtste (grote) markt niet boven de 9%. De ondertoon was dus niet zo negatief. Nu de week aan het draaien is (al gedraaid is) worden de kansen dat de bovenkant van het consolidatiekanaal genomen wordt, groter. In Amsterdam ligt de bovenzijde van het dalende kanaal op 338. Er zijn vier raakpunten geweest en meestal volgt daarna de uitbraak. De AEX zal rond 335 enige weerstand ondervinden, maar rond 338 (hoogstwaarschijnlijk iets daarboven) zal de Momentum Analyse een top neerzetten. Daarna zal zich een reactie inzetten, die gegeven de overige aanwijzingen, die wij ook hierboven genoemd hebben, beperkt zal blijven en waarna de definitieve aanval op de barrière van 340 kan volgen. Voorwaarde is wel dat het maandplaatje komende week verbetert. In Europa begint dat er al mooi uit te zien, maar Amerika blijft nog achter.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2012-11-26) 331,5

Onze conclusies:

Korte termijn: positief
Middellange termijn: draait positief
Lange termijn: nog positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen heeft opnieuw de stijging ingezet. Het eerste doel is 1,84%. Dat zal wel gehaald worden. Maar hierbij hoeft het niet te blijven. De aanwijzingen voor een verdere stijging zijn dermate sterk dat de enige vraag die rest is wanneer zich deze verdere stijging zal inzetten. Het is nog te vroeg om hierover een uitspraak te doen. Veel zal afhangen van een eventueel ingrijpen van de Centrale Banken, waardoor de liquiditeiten opnieuw vergroot zouden worden en waardoor de het rentepercentage weer naar beneden geduwd zou worden.

De Amerikaanse dollar in Euro’s

De dollar is de weg naar het niveau van 76 ingeslagen. Bij een eventuele reactie in de aandelenmarkten zal hij wel weer wat opveren, maar de daling zal zich uiteindelijk niet veel aantrekken van het niveau 76. Wij zien de dollar verder afzwakken.

De Prijs van een vat Brentolie

Er is enige opwaartse druk, maar technisch gezien zal dit niet veel om het lijf hebben. De prijs van een vat Brentolie zit in een horizontaal kanaal en het ziet er niet naar uit dat hij daar op afzienbare tijd uit zal breken. Op iets langere termijn is de tendens nog steeds omlaag gericht.

De prijs van een Troy ounce Goud

De goudprijs is iets opgelopen maar er is nog geen enkele indicatie te vinden in de grafieken dat een uitbraak aanstaande is. Wij houden het erop dat het niveau van US$1.796 een voorlopig doel is.

Onze Strategie

Onze portefeuilles worden op dit moment beloond voor het feit dat we volbelegd waren. De dekking die wij nog hadden werd opgeheven. Het is mogelijk dat we hier of daar winst nemen maar in dat geval zullen wij alternatieve investeringen zoeken.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *