Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Waar is het derde koopsignaal?

Met een daling van 10 punten in één week tijd zijn alle koopsignalen weer verdwenen, maar daarmede is niet gezegd dat de korte termijn toch geen stijging zal laten zien. Opnieuw laten wij u de daggrafiek van de AEX Index zien. Deze is op dit moment het duidelijkst van alle daggrafieken die onder onze ogen komen.

Figuur 1.

De eerdere door ons gesignaleerde koopsignalen zijn met het cijfer 1 respectievelijk 2 aangeduid. Een derde koopsignaal (doorgaans het laatste) ontbreekt nog, maar dat zal heel zeker komen. Het eerste koopsignaal ontstond na een doorbraak door de steun die het MA50 gaf. Het tweede ontstond na de doorbraak door het MA200. Het derde is er nog niet, maar de Momentum Analyse divergeert duidelijk positief (zij het dat hij nog dalende is en de divergentie daarmee nog kan worden opgeheven) en dat is een indicatie, dat het einde van de huidige daling in zicht is. De Stochastics daarboven confirmeert deze stelling. Maar in andere markten is het niet zo duidelijk. In het algemeen bevestigt het MACD de daling niet maar de Oscillator doet dit wel. Een trend die aanwezig is blijft in takt tot het tegendeel bewezen is. De MACD heeft dus gelijk en de divergentie blijft positief zolang hijzelf de daling niet bevestigt. Andere indicatoren inclusief de sentiment indicatoren zijn (nog) niet positief. Waarom wij blijven stellen, dat de opleving, die zich aankondigt, beperkt in kracht zal zijn, is het feit dat de hogere timeframes dalend zijn en ook negatief divergerend. Schreven wij vorige week nog dat het misschien wat vroeg was om te concluderen dat de maand dalend was, dan kan men dit argument deze week niet meer gebruiken. De maand heeft zijn daling overal ingezet en dat betekent dat de markt zich grosso modo in de komende maanden zwak zal gedragen. Het is mogelijk dat er een consoliderende fase volgt maar een stijgende fase moet u (behalve voor de zeer korte termijn) uit uw hoofd zetten. In de grafiek vindt u (opnieuw slechts voor de korte termijn) de steunniveaus. Op dit moment ligt de koers op de steun van 337 te geven door de top uit april van dit jaar. Iets verder terug vindt men 332 en tot slot vermelden wij de zeer oude steunlijn, die reeds vaak dienst heeft gedaan op 327.

De volatiliteit index

Wij laten hieronder een grafiek zien van de V613 en V611. Het zijn de drie- en één-maand volatiliteitindexen op de Stoxx50.

Figuur 2.

Op 24 mei 2012 publiceerden wij een artikel over de Spread in de V613/V611 (U kunt dit artikel nog steeds nazien op onze website). Onze conclusie in die tijd was, dat alle spreads (sinds maart 2010, de eerste datum waarvan wij koersen ter beschikking hebben), gelegd volgens het door ons beschreven principe, positief waren afgewikkeld. Het quotiënt van beide Indexen kwam afgelopen week onder de 0,68 en dat is het moment waarop men zich klaar maakt om de spread te leggen (koop V613 en verkoop V611). Men gaat daarmede à al baisse in de V611 en à la hausse in de V613. In feite verwacht men dus een daling van de V611 (en een stijging van de V613). De verwachting van de markt is kennelijk, dat de korte termijn een stijging van de marktindexen zal laten zien en men gaat er tegelijkertijd van uit dat de markt op iets langere termijn zwak zal zijn. Wij schreven indertijd, dat men bij dit signaal ook direct à la hausse kan gaan in de Stoxx50. Er is echter nog één maar. Bij de technische analyse moet alles voldoen aan alle regels. In dit geval is het zo dat het quotiënt beneden de onderste grens moet liggen en het quotiënt moet vandaar uit ook weer stijgen en door de onderste lijn naar boven doorbreken (en dat geldt overigens in de opvatting van iedere voorzichtige belegger voor alle indicatoren). Dit laatste is de bevestiging van het signaal. De conclusie is dat de volatiliteit indexen op de Stoxx50 het verschijnen van een korte termijn koopsignaal op de marktindexen aankondigen.

De Rente

Bernanke zorgde er deze week voor dat de doorschrijding van het 1,94% niveau door het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen onmiddellijk gevolgd werd door een verdere stijging. Hij ligt nu vlak bij het topje op 2,13% uit juni 2012 waarna het cruciale niveau van 2,54% in zicht zal komen. In feite is nu al de hausse in het rentegebeuren (op weekbasis) ingezet. Want er is op dit moment sprake van een hogere bodem en een hogere top. De politiek zal hier natuurlijk geen oog voor hebben, maar het feit dat de rentesignalen nu duidelijk wijzen op een verdere stijging, indiceert eveneens dat de verlaging van de pensioenen volledig overbodig was. En daarmede getuigt deze bijdrage aan het verlies aan consumentenvertrouwen overduidelijk van het falende overheidsbeleid tijdens de huidige crisis.

De Amerikaanse $ versus de €

De dollar heeft van de kleine kans, die er was om het niveau van 74 te bereiken, geen gebruik gemaakt. Op 74,45 keerde de markt. De weerstand van de beide gemiddeldes (MA50 en MA200) ligt op 76,5. Daarna komt het zicht op 78,4. Van hieruit, maar dat zal nog wel even duren, moet de weg naar omhoog voor langere tijd worden ingeslagen.

De Prijs van een troy ounce Goud

Met een koers van US$1.269 brak de prijs van een troy ounce Goud op overtuigende wijze door het dieptepunt van US$1.338 uit mei van dit jaar. De indicatoren bevestigen het nieuwe dieptepunt echter niet en derhalve is er misschien een eerste indicatie gekomen dat de goudprijs naar een bodem gaat zoeken. Maar één zwaluw maakt nog geen lente en derhalve is het verstandig om voorlopig nog aan de kant te blijven staan.

De Prijs van een vat Brentolie

Nog maar een week geleden leek het gemakkelijk toen de prijs van een vat Brentolie een poging inzette om de weerstand op US$105 breken, maar inmiddels is de gehele uitbraak gedevalueerd tot een doodnormale pull back. De kansen liggen nu aan de onderkant en het wachten is op een doorbraak door de steun op US$99. De indicatoren zijn nog pas gedeeltelijk gedraaid en dus is er nog geen absolute zekerheid aangaande de doorbraak.

Strategie

Wij zullen bekijken of wij nog enkele nieuwe posities innemen, maar verkoop van bestaande posities staat bovenaan op de agenda.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *