Uitstel maar geen afstel

Het zag er vorige week nogal dreigend uit. De zwakte sinds begin augustus leek de vorm van een puls aan te nemen waarbij een reactie (herstel) tot 321-328 voldoende was om een versnelling in de daling te veroorzaken. De steun rond 305-310 was nog sterk genoeg en in combinatie met meevallende cijfers uit de VS werd een ware short squeez uitgelokt.

Omdat het herstel sinds afgelopen dinsdag nog wel binnen de grenzen van een normale reactie valt, is die versnelling van de daling op korte termijn nog niet uit te sluiten. Het alternatief is dat er na een reactie tot 320-317 nog een stijging tot 338-340 komt.

Te negatief

De markt zat short en was kennelijk te negatief. Op dergelijke momenten is er maar een kleine meevaller nodig om een felle stijging uit te lokken. Een short squeez is de term voor een dergelijke beweging. De partijen die short zitten, in de hoop dat de markten verder dalen, sluiten hun positie. Daarnaast zijn er aankopen van partijen die denken dat de markt nu echt gaat stijgen. Het gevolg is een snelle stijging.

Herstel of driehoek

Voor de AEX moeten we stellen dat er dus nog geen sprake is van een uitbraak in neerwaartse richting. De consolidatie duurt dus nog voort, maar omdat de stijging sinds de bodem van

25 augustus nog past in het negatieve scenario van een 1,2. Het is dus nog mogelijk dat we de komende dagen de daling in golf 3 starten. De consequentie van dit verhaal is dat we dan binnen korte tijd onder 300 punten zakken.

AEX 7 september 2010 grafiek1
AEX 7 september 2010 grafiek1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Helaas is de driehoek waarover ik twee weken geleden heb geschreven ook nog een mogelijkheid. Indien een reactie op de recente stijging steun vind in het gebied 320-317 dan is een stijging tot het gebied 338-340 mogelijk.

AEX 7 september 2010 grafiek 2
AEX 7 september 2010 grafiek 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Omdat we nog binnen de range 340-310 bewegen,  is het innemen van een positie long of short op dit momnet een riskante onderneming. Het springt alle kanten op. Belangrijk is dat de signalen in de richting van een neerwaartse beweging te duidelijk zijn om te negeren. Beleggers moeten dus aan de zijlijn blijven.

Het advies voor traders is om de komende dagen met kleine plukjes shorts in te nemen rond het huidige nivo van 330-334. Indien de markt steun gaat ondervinden rond 322-317 en vervolgens nog een stijging inzet, dan dienen de shorts gesloten te worden omdat een stijging tot ongeveer 338-340 dan mogelijk is.

Conclusie

Het beeld is erg rommelig maar de rode draad is en blijft dat de correctie, waarin de meeste markten zich sinds april van dit jaar bevinden, nog niet is afgerond. De verwachte daling tot het gebied 290-280 is dan ook nog steeds het uitgangspunt. Hoe we daar komen? Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Seminar

Wij zijn van plan een seminar te organiseren over Technische Analyse op 6 oktober (’s avonds). Wilt u ook meedoen? Stuur ons een e-mail via onze contactpagina: klik hier

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

In deze kroeg, kunt u de dagsluiting van de AEX maar eens voorspellen. Het indienen van de beste voorspelling levert de “KB Guru van de dag” titel op. Uiteraard zullen de kurken knallen voor de titelhouder.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.