Start correctie AEX nog niet duidelijk

Topvorming in de AEX kan nog steeds. Misschien is 2 oktober wel een bodem en gaan we naar top op 9 oktober toe. Het dieptepunt moet dan wel vandaag geplaatst zijn. Op het scherpst van de snede zijn we.

Inhakend op het artikel van vorige week waar ik een top op 2 of 5 oktober verwacht werd met een uitloopmarge tot 9 oktober weten we nu dat het nog steeds kan, maar dat de kans dat het zo nog gaat lopen fors afneemt.

Zoals vorige week aangegeven zijn de portefeuilles reeds verbouwd en wacht ik nooit tot het laatste moment, want het kan altijd anders gaan dan je denkt. Ik ben dus niet ontevreden met wat er gebeurt, maar een shortpositie heb ik nog niet, en u ook niet als u mijn advies van vorige week gevolgd hebt.

Het merkwaardige fenomeen doet zich voor dat een aantal indices er ronduit beroerd voor staan, maar dat anderen nog niet gecapituleerd zijn. De Japanse Nikkei brak eerder deze week de neklijn van een topformatie en heeft dus meer neerwaarts potentieel open staan. Er zijn ook indices zoals de S&P 500 die wel aan mijn Gann- voorwaarde van behalen koersdoel voldeed. De AEX en Eurostoxx 50 echter niet en nog een aantal anderen.

Dit fenomeen staat niet op zichzelf, dat gebeurt wel vaker bij significante toppen. Het is zelden zo dat alle indices tegelijk capituleren. Het kan namelijk best nog zo zijn dat in het geval van de AEX we toch nog die 322/325 gaan opzoeken door overnamenieuws of anderszins en de andere indices dubbele toppen maken. Anders gezegd: De overige indices kunnen best wat ‘doorrommelen’ terwijl de ontbrekende doelen bij andere indices nog gehaald gaan worden.

Allemaal goed en wel, maar hoe gaan we nu verder?

De AEX sloot onder 300, dat is een minpunt. Tegelijkertijd is de datum (2 oktober waarop top verwacht werd, waardoor deze cyclus dus invers kan worden) natuurlijk wel interessant evenals het intradag aantikken van het 50-daags voortschrijdende gemiddelde. Er zijn dus ,zij het broos, wel argumenten om vandaag een voorlopig dieptepunt op te tekenen, waarna een rally start.

Onderstaand ziet u de 5 minutengrafiek (het luistert nu nauw tenslotte) van de Eurostoxx 50. Zijn er signalen die duiden op bodemvorming? Ja,maar fragiel. U ziet dat de koersen groen kleuren na zes uur vanavond, wat een eerste teken van kracht is, naast de paintbars die buy-setups te zien geven op twee tijdframes. De trend is echter nog onmiskenbaar neerwaarts, dus zal pas boven 2788, afgerond 2800, dit handen en voeten krijgen. Tot die tijd moet een korte stoploss longposities, nu ingenomen,  bescherming bieden.

Technische analyse van de Eurostoxx 50 op 2 oktober 2009 op 5 minutenbasis
Technische analyse van de Eurostoxx 50 op 2 oktober 2009 op 5 minutenbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie: De topvorming zal, als die zich nog aandient, wat theoretisch dus nog steeds mogelijk is, zich sowieso later voltrekken dan de 2e of 5e oktober en zal de genoemde marge tot 9 oktober zeker nodig zijn, als het al gaat lukken.

Seminar

Wij willen een seminar organiseren waarbij ik in ga op de Gann-methoden om beter te beleggen. Bent u het zat om uw posities met verlies te sluiten? Ik zal u uitleggen hoe u een belegging met winst kunt sluiten. Ook zal ik ingaan hoe u met militaire precisie uw koersdoelen kunt bepalen.

Wij hebben reeds een aantal aanmeldingen binnen maar er zijn nog een aantal posities beschikbaar. Schrijf u snel in via deze link als u dat nog niet gedaan hebt.  Klik hier

Zowel ondergetekende als de redactie hebben geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

c.devries@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.