Sprokkelen in mei

Er werden een paar puntjes bijgesprokkeld, maar het ontbrak de markt aan fut. De Summation Index zowel als de Call/Put Ratio zijn negatief. Het Volume blijft achter. In Amerika blijven de New Highs achter en vertonen de New Lows na langere tijd weer beweging, maar wel de verkeerde richting uit, ook al was er in de laatste dagen van vorige week enig herstel. Statistisch gezien zouden we echter een goede week moeten krijgen, want de cijfers (van Mike Burke) uit het verleden tonen overduidelijk aan dat de eerste week van juni (in het derde presidentiële jaar) en ook de tweede, gemiddeld positieve weken zijn.

De Maand

De maandgrafieken zijn allemaal nog negatief met dien verstande dat een correctie wordt getoond in een opgaande trend. Deze trend is nog intact maar de indicatoren dalen en zij zijn negatief divergerend.

De Week

In de weekgrafieken ziet men in Amsterdam een gelijkbenige driehoek. De koersen zijn er uitgevallen en het doel is, zoals wij reeds eerder schreven 323. In de grote markten in Amerika is er sprake van een oplopend kanaal, maar ook hier zijn de koersen naar beneden uitgebroken. Alleen in Duitsland ziet men dat de koersen nog in het oplopende kanaal liggen. Zij zijn op weg naar de onderzijde. De indicatoren zijn overal dalende en divergeren negatief. De AEX Index ligt inmiddels onder zijn grote gemiddeldes (MA30, MA40, MA50). In de drie eerder genoemde grote markten is het nog niet zo ver. De koersen liggen nog overal boven hun MA30.

De Dag

Maar als men naar de dagplaatjes gaat ziet men in Amsterdam plotseling een geheel ander beeld. Er is in alle markten een dalend kanaal te onderscheiden, met dalende indicatoren die negatief divergeren, maar in Amsterdam (Hiep,Hiep Hoera!) wordt er positief gedivergeerd. De doelstelling van de uitbraak in Amsterdam is zoals gezegd ergens rond 323. De DJIA mikt op 12.000 en de DAX op 6.700 (nu staat hij op 7.163).

Als men zijn conclusie op Amsterdam moet bouwen dan behoort een koerssprongetje omhoog nog steeds tot de mogelijkheden. De andere markten zijn minder positief en geven geen teken dat zij de statistiek zouden willen volgen. Wij houden het daarom op een correctie richting de onderkant van de driehoek waar de AEX inmiddels uit is gezakt.

De Rente

Het rente-écart tussen Europa en Amerika is weer omgeslagen in die zin dat Amerika nu weer de laagste rente heeft. De daling aldaar is veel sneller gegaan dan in Nederland. De steun in Euroland die ligt op 3,23% werd geraakt en men ziet nu een hapering ontstaan. In de week is de korte Slowed Stochastics aan het ombuigen en op de daggrafieken wordt er positief gedivergeerd. Hoogstwaarschijnlijk krijgen we enige rust op de rentemarkt (rust in die zin dat de rente weer iets kan oplopen). De 3-maands Euribor is voor het eerst sinds lange tijd gedaald.

De Dollar

In de figuur hieronder laten wij u de weekgrafiek van de dollar zien. Wij hebben deze reeds eerder getoond. Wij verwijzen naar ons artikel van 25 maart jongstleden “De technische positie van de Dollar” waarin wij stelden dat de dollar op weg was naar een bodem en dat hij daarna de bovenkant van een stijgend kanaaltje op zou gaan zoeken. Dit stijgende kanaaltje was een opleving in een veel groter dalend kanaal, waarbinnen de dollar aan de onderzijde was aangekomen. Er was toen de keuze tussen eruit vallen en fors verder dalen of proberen opnieuw de bovenkant te bereiken. Wij stelden toen dat de keuze reeds gemaakt was en dat hij op weg was naar boven. Dit deed hij in de vorm van het genoemde kleiner kanaaltje en dit kanaaltje ziet u in de figuur hieronder.

Dollar versus euro
Dollar versus euro

Voor het goede begrip herhalen wij dat bovenstaande grafiek een oplopend kanaal toont, dat echter een onderdeel is van een veel groter patroon dat benedenwaarts gericht is. Dit betekent dat we het dus over een opleving van de dollar hebben en dat wij niet praten over een structureel herstel ook al zal deze opleving een groot aantal punten gaan omvatten. De onderzijde van het oplopende kanaaltje werd nu bereikt en even viel de dollar door deze onderzijde. Dit was een valse doorbraak.

Daarna is hij weer binnen het kanaal gekomen en hij is nu bezig met een Pull Back. In de daggrafiek van de dollar kan men zien dat de stijging plaatsvindt binnen een dalend driehoekje waar hij onlangs uitgevallen is. Het doel dat uit dit driehoekje berekend kan worden brengt ons op 68,79 (de horizontale vette lijn). Dit betekent dat de Pull Back nog door kan gaan tot dit niveau bereikt is. Dit hoeft echter niet zo te zijn.

De dollar ligt nu op de onderzijde van het kanaal en hij zou hier best zoveel steun van kunnen ondervinden dat hij de stijging gaat hervatten, maar wij geloven eerder dat hij opnieuw op weg is naar een valse uitbraak waarna ergens tussen het huidige niveau en 68,79 de opwaartse richting hervat zal worden. De Momentum Analyse onder in de figuur ondersteunt ons in onze stelling dat de dollar voorlopig positief zal zijn.

De edele Metalen

Men zou door de stijging van de afgelopen tijd, kunnen gaan geloven dat het goud weer in de lift zit om nieuwe Highs op te gaan zoeken. Maar wees voorzichtig. Er is niets dat erop wijst dat er een nieuwe top gezet zal worden. Dit geldt in nog sterker mate voor het Zilver. De grafieken tonen geen positief beeld en daarin vindt onze waarschuwing zijn basis.

De Prijs van een vat Brentolie

Als men zijn mening wil laten bepalen door de Technische Analyse dan is de conclusie duidelijk. De Prijs van een vat Brentolie is aan het consolideren en hij maakt zich klaar om een onderliggend steunniveau te gaan doorbreken. De olieprijs is benedenwaarts gericht.

Onze Strategie

Wij hebben een longpositie ingenomen in de dollar. Wij staan klaar om een (tweede) dekking op te nemen tegen een verder dalende beurs. Wij verwijzen naar ons artikel van 27 mei “Bescherming van de portefeuille 2”. Na het aankopen van Sprinters op de VIX zullen wij diep in-the-money Callopties schrijven als er een definitief signaal gegeven wordt.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

4 gedachten over “Sprokkelen in mei”

 1. Kunt u mij uitleggen waarom goud en zilver , in uw benadering, neerwaarts gericht zijn?
  In mijn optiek is zilver al genoeg afgestraft de laatste tijd is zit weer in de coorigerende fase? en goud heeft zijn ATH in euro’s bereikt.
  Graag uw heldere visie.

 2. Zeer geachte heer, Beste Will,

  Voor het Zilver is het makkelijker dus daar zal ik mee beginnen. Er is in Zilver zowel in euro’s als in $’s een blow-off te zien geweest. Na de eerste forse daling is nu een correctie aan de gang. Maar normaal gesproken zal er nog een tweede flinke daling moeten volgen alvorens Zilver vanuit technisch perspectief weer interessant wordt waarbij nog een lager punt bereikt moet worden dan we in de afgelopen paar weken gezien hebben. Natuurlijk is het in theorie mogelijk dat de reactie in zijn totaal al achter de rug is, maar de kans daarop is erg klein en dan nog wil ik als technisch analist eerst een goed bodempatroon zien. elke rally vanaf het huidige punt is voorlopgi verdacht.

  Voor Goud is het moeilijker. hier is geen sprake van een blow-off geweest en hier spreken het $ en het Euro-beeld elkaar tegen. In euro is al sinds vorig jaar zomer een correctie aan de gang geweest en lijken wij daar nu uit te komen. Maar het $-beeld van goud bevestigt dit niet. Daar is de rally uiteindelijk langer doorgegaan maar is nu een veel zwakker beeld ontstaan. De twee bevestigen elkaar niet en dat maakt het Euro-beeld verdacht. Wij gaan er vanuit dat dit betekent dat de correctie in goud nog niet voorbij is. Lange termijn is er overigens voor het goud geen discussie, de trend is en blijft vooralsnog stijgend. Maar op de korte termijn is het beeld veel zwakker.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 3. Het kopen van Sprinter op de VIX vind ik verstandig en kan ik volgen. Maar het schrijven van deep-in-de-money callopties hierop kan ik niet volgen. Is een uitleg (met voorbeeld) mogelijk.

  Alvast bedankt.

 4. Jantonny, Hier is natuurlijk bedoeld dat de calls op de AEX geschreven worden en niet op de VIX. Hij schrijft “een tweede dekking” dus nadat hij de VIX gekocht heeft, maar je hebt gelijk dat hij duidelijker had kunnen zijn door toe te voegen “Op de AEX”. Janoom

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.