Shotdown in Oktober

Deze week overkwam de Amerikaanse regering hetzelfde lot als wat Frank Sinatra zong in zijn nummer “Thats life”. “You’re riding high in April, Shot down in May”. Alleen dan een “Shut down”. Een tot stilstand komend Amerikaanse overheidsorgaan is sinds 1996 niet meer voorgekomen. Door deze ‘shutdown’ kon vrijdag ook het belangrijke Amerikaanse banenrapport niet gepresenteerd worden. Ondanks de begrotingsperikelen bleef de AEX-index per saldo redelijk onbewogen en eindigde de beursweek 0,1% hoger op 376,03 punten.

That’s life, that’s what all the people say.
You’re riding high in April,
Shot down in May
But I know I’m gonna change that tune,
When I’m back on top, back on top in June.

Technisch gezien is er sprake van een retracement, in danstermen: twee stapjes vooruit, 1 stapje terug. De daling kwam tot stilstand op het steunniveau rond 374,60. Vandaag noteert de index flink lager maar ook dan is er nog geen sprake van een draai van de beurs op middellange termijn. Het lijkt er dus op dat de markten de poppenkast in Washington niet erg serieus nemen.

AEX TA 6 oktober 2013
AEX TA 6 oktober 2013

Een slot onder de 374,60 zou een zwak signaal zijn en erop duiden dat de correctie niet voorbij is.  De Amsterdamse beursgraadmeter zou dan de weg omlaag inzetten naar 368. Ik acht dit scenario minder waarschijnlijk. Volgens mij moet minimaal nog een herstel komen op de zwakte, richting de 382,5 punten. De daling is nog steeds een correctie binnen de opgaande trend en voor lange termijn beleggers wellicht een koopkans.

De € versus Amerikaanse $

De euro zet de opmars voort ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een belangrijke weerstand ligt bij 1,37 dollar per euro. Vooralsnog lijkt een kleine stapje terug voor de hand liggend na het bereiken van de grens van 1,3631. Steun ligt op 1,350.

De Prijs van een troy ounce Goud

De trend voor goud blijft naar beneden gericht. Vorige week werd even onder $1300 getikt. Een slot onder de $1297 is zwak en kan vervolgdalingen uitlokken. Lange termijn beleggers kunnen afwachten op duidelijke tekenen van een draai in de trend.

De Prijs van een vat Brentolie

De olieprijs zakt verder weg.  De belangrijke steun op $109 werd gebroken. De prijs van een vat Brentolie is op weg naar het psychologische niveau van $100. Onder die stand voor zie ik pas een steun rond $94.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

1 gedachte over “Shotdown in Oktober”

  1. Inderdaad, Satilmis de poppenkast in Amerika is geen issue voor een index, markten belopen nu eenmaal een patroon. ik snap eigenlijk niet zo goed waarom er een chart van de AEX staat met gegevens tot aan eind mei terwijl het nu oktober is, zo kun je geen analyse uitvoeren tot heden. Als deze wel tot aan nu was geweest had met behulp van Fibonacci retracements duidelijk doelen gevonden kunnen worden.
    Muziek en films hebben wel degelijk iets met een beurs te maken, dit is onderzocht en heet social mood, het socionomics institute heeft nog veel meer interessante dingen ontdekt en is leuk om te weten en te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.