Trump drukt sentiment beleggers

Het beleggersvertrouwen daalt deze maand licht, zo blijkt uit het laatste onderzoek van de ING Beleggersbarometer. Waar de vertrouwensindex de afgelopen maanden stabiel boven de 140 punten stond, daalt het beleggersvertrouwen in juli naar 133 punten. Deze daling komt voornamelijk doordat beleggers hun portefeuille minder zagen stijgen in de afgelopen drie maanden of zelfs een daling van hun eigen beleggingsportefeuille constateerden. Beleggers hebben ook minder vertrouwen in het feit dat de waarde van hun aandelen in de komende maanden verder zal groeien. De grillen van de Amerikaanse president Trump hebben volgens de belegger een negatief effect op de beurskoersen.

ING Beleggersbarometer juli 2018
ING Beleggersbarometer juli 2018

Hoewel het algemene beleggersvertrouwen een dipje kent, heeft de helft (51%) er nog wel vertrouwen in dat de AEX-index de komende maanden verder zal stijgen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Nederlandse organisaties blijven het populairst om in te beleggen, 57% van de beleggersportefeuille bestaat uit Nederlandse aandelen. Noord-Amerika lijkt – ondanks het presidentschap van Trump – wel in opkomst als beleggersregio, 11% van de beleggersportefeuille is afkomstig uit dit werelddeel. We zien dat vooral de grote Amerikaanse tech-namen als Apple, Facebook, Alphabet en Amazon ook populair zijn bij Nederlandse beleggers.”

Rendement energieaandelen

De vraag die veel beleggers bezighoudt is: welke energie-aandelen leveren mij de komende drie maanden het meeste rendement op? Ruim de helft van de beleggers (54%) tast hierbij in het duister en kan geen inschatting maken. Van Shell (16%) en SBM Offshore (8%) wordt het meest verwacht in de komende tijd. Om op de hoogte te blijven van het laatste beleggersnieuws zijn nieuwssites het populairste medium (44%), gevolgd door dagbladen (33%) en televisie & radio (24%). Homan: “Opvallend is dat dagbladen in de afgelopen maanden een belangrijkere informatiebron zijn geworden, in februari waren dit nog maar voor 23% van de beleggers de belangrijkste informatiebronnen. Wellicht dat nu de beurzen niet meer heel hard omhoog gaan, beleggers minder bovenop hun beleggingen zitten en het verloop wel in de krant lezen in plaats van elk uur op internet te kijken”

Trump effect

Het presidentschap van Trump maakt ook bij beleggers veel los. 71 procent heeft een negatieve houding ten opzichte van de Amerikaanse president en bijna een kwart staat negatiever tegenover Trump sinds hij 1,5 jaar geleden beëdigd werd. Beleggers zijn glashelder over het negatieve effect dat Trump op de beurs heeft, 61 procent stelt dat de beurskoersen hoger hadden gestaan met een andere president. De protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president en de handelsoorlog die hij heeft gestart hebben volgens bijna twee derde van de beleggers (64%) nadelige gevolgen voor de Amerikaanse economie.

Spaargeld en beleggingen

Ondanks de lage spaarrente ziet de verhouding tussen spaargeld en beleggingen op de beurs voor veel beleggers er als volgt uit: 75% (spaargeld) gecombineerd met 25% (beleggingen). 19% van de beleggers kiest er voor om driekwart van zijn of haar geld in beleggingen te steken en 25% te sparen. De meeste beleggers (58%) verwachten het komend jaar niets te veranderen aan de door hun gekozen verhouding. Ook door de renteontwikkeling laten beleggers zich niet van de wijs brengen. Een lagere of hogere spaarrente heeft voor de helft van de beleggers geen invloed op hun beleggingen of spaaractiviteiten. Pas wanneer de spaarrente boven de 3% komt, gaat de helft van de beleggers meer sparen en minder beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.