Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Terugkeer positief sentiment

Het sentiment onder particuliere beleggers is in juli duidelijk verbeterd. Na de sterke daling van de ING BeleggersBarometer in juni (van 110 naar 91 punten) volgde de afgelopen maand een herstel naar 105. Met deze stand boven de 100 heeft het optimisme weer enigszins de overhand. Beleggers waren in juli positiever over de economie, hun verwachtingen over de AEX en de eigen beleggingsportefeuille.

“Het vertrouwen van de beleggers schommelt sterk van maand op maand. Toch is sinds oktober 2012 sprake van een opwaartse trend,” aldus Henry van Heijster, investment manager bij het ING Investment Office. Opvallend is ook dat ten opzichte van 2011 en 2012 meer beleggers denken dat de euro in zijn huidige vorm over drie jaar nog bestaat. Daarnaast verwachten ze, net als in 2011 en 2012, dat de dollar de komende zes maanden sterker wordt ten opzichte van de euro.

ING Beleggersbarometer juli 2013
ING Beleggersbarometer juli 2013

 

Particuliere beleggers positiever over economie dan consumenten

Henry van Heijster: “De stijgende trend die we in het vertrouwen van particuliere beleggers sinds oktober 2012 bespeuren, sluit aan op andere voorzichtig positieve ontwikkelingen. Zo is ook het producentenvertrouwen, hoewel nog steeds negatief, in dezelfde periode licht verbeterd. Dit kwam vooral de afgelopen maand tot uiting in het positievere oordeel over de orderposities en de verwachting voor de bedrijvigheid in de komende maanden. Daarnaast komen er ook positieve berichten uit andere landen, zoals Duitsland, de VS en Groot-Brittannië.”

De economische situatie is echter nog steeds heel broos. Volgens Van Heijster zal de economische ontwikkeling onder meer afhankelijk zijn van wat de overheid nog in petto heeft aan bezuinigingen of juist stimulerende maatregelen. Overheidsbeleid heeft ook z’n weerslag op het zo belangrijke consumentenvertrouwen. Met dat vertrouwen is het somberder gesteld dan het met dat van particuliere beleggers, vooral over de economische vooruitzichten en de eigen financiële situatie.

Hogere verwachting over waarde beleggingsportefeuille

De belangrijkste factoren die tot het positievere sentiment onder particuliere beleggers hebben geleid zijn het oordeel over de Nederlandse economie in de afgelopen drie maanden en de verwachtingen daarvan voor de komende drie maanden. Het deel particuliere beleggers dat een verbetering zag is afgelopen maand gestegen van 12% naar 23%, het percentage dat een verslechtering waarnam is gedaald van 59% naar 46%. De groep beleggers die een verbetering verwacht is sinds juni gegroeid van 17% naar 28%, het percentage dat een verslechtering verwacht daalde in dezelfde tijd van 44% naar 34%.

Deze positieve teneur laat zich vertalen naar hogere verwachtingen over de eigen beleggingsportefeuille. Het aantal beleggers dat verwacht dat de waarde van hun portefeuille de komende drie maanden zal stijgen neemt maar liefst tien procentpunten toe, van 29% naar 39%.

Positievere verwachtingen over AEX

In juni verwachtte nog 34% van de beleggers dat de AEX de komende drie maanden zou gaan stijgen. In juli is dit percentage gestegen naar 42%. Nog eens 34% verwacht een (min of meer) gelijke stand. Slechts 21% van de beleggers verwacht dat de AEX de komende drie maanden gaat dalen. Dit is een duidelijk verschil met juni, waarin nog 29% die verwachting koesterde.

Risicobereidheid neemt toe, aandelen EU minder populair

Het aantal beleggers dat het een goede tijd vindt om te beleggen in risicovolle sectoren, is in juli gestegen naar 27% (was 20%). 34% vindt het hiervoor een slechte tijd (was 42%).

Aandelen in de EU raakten ietwat uit de gratie. In juli belegt 21% van de beleggers hierin, tegenover 27% vorige maand. Beleggers maken van dichtbij de economische onrust in Europa mee en schatten de veerkracht van de Amerikaanse economie als groter in. Zo’n 37% verwacht dat de dollar sterker zal worden ten opzichte van de euro.

Positievere verwachtingen zijn er wel over het voortbestaan van de euro. Waar in 2012 nog slechts 60% van de beleggers dacht dat de munt zou blijven bestaan, is die groep nu gegroeid naar bijna driekwart.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Terugkeer positief sentiment”

  1. Avatar

    Dit sentiment speelt zich altijd af rond topvorming van markten, zelfs de toegenomen risicobereidheid. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar, denken dat indexen hoger en hoger zullen gaan, optimisme. Voor de economie ziet men het dan gelijk ook positief in, terwijl beurs en economie niet éen op éen gaan. Er is geen reden om positief te zijn over indexen in het algemeen, het EW patroon is daar voor de komende tijd heel helder in. Dit positief sentiment zal rond de tweede helft van augustus wel eens om kunnen slaan. Correcties houden markten levendiger dan ooit tevoren, en correcties horen bij het spel wat indexen heet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *