Pessimisme wijst op een naderende correctie

Het pessimisme van investeerders over de toekomst heeft het hoogste niveau in meer dan drie jaar bereikt. De meesten verwachten nu dalende koersen voor de toonaangevende Duitse index Dax in de komende drie maanden.

Dat blijkt uit de huidige evaluatie van het Handelsblatt-onderzoek Dax sentiment. Volgens sentimentstudies wordt dergelijk gedrag gezien als een waarschuwingssignaal, omdat pessimistische verwachtingen voor de toekomst meestal gepaard gaan met dalende koersen . Experts spreken dan van positieve correlatie. Trouw aan het motto: als beleggers verwachten dat de prijzen binnen drie maanden zullen dalen, waarom zouden ze dan kopen?

Maar voor sentimentexpert Stephan Heibel, die het wekelijkse Handelsblatt-onderzoek evalueert, is dat verband er niet altijd. “Mijn data, die teruggaat tot 2006, laat zien dat de correlatie in de loop van de tijd soms verandert”, legt de eigenaar van analysehuis AnimusX uit.

Hij heeft daar verschillende voorbeelden van. De correlatie tussen de Dax-prijzen en de verwachtingen van beleggers was van medio 2017 tot medio 2019 overwegend positief. Het was een marktfase waarin de Duitse beursbarometer consolideerde en de meeste beleggers geloofden niet dat de prijzen in de toekomst zouden stijgen.

Pas nadat een nieuwe opwaartse trend was vastgesteld, werd de correlatie weer negatief. Tijdens deze fase twijfelden beleggers aan de duurzaamheid van de opleving, die tot begin 2020 aanhield. “Een negatieve verwachting in een bullmarkt kan als bevestiging worden beschouwd”, legt hij uit. Een marktfase waarin de index met minimaal 20 procent is gestegen, wordt beschouwd als een bullmarkt.

Ander voorbeeld: De correlatie is sinds 2020 negatief, na de coronacrash in februari/maart 2020 was er tot begin 2022 een bullmarkt. Ook toen hadden beleggers lange tijd twijfels over een aanhoudende opleving.

Echter, in 2022, toen de Dax corrigeerde, verdween de negatieve correlatie. “Dit fenomeen van een negatieve correlatie tussen stijgende prijzen en pessimistische verwachtingen voor de toekomst kan altijd worden waargenomen wanneer er al een tijdje een bullmarkt aan de gang is”, legt de sentimentexpert uit en voegt eraan toe: “zoals de huidige bullmarkt, die begon op de eind september”.

Zijn conclusie uit de huidige negatieve verwachtingen voor de toekomst: “Dit gedrag van investeerders signaleert een op handen zijnde consolidatie, ondersteund door andere technische indicatoren.” Hij verwacht echter geen langere en significante koersdaling en daarmee geen einde aan de huidige bullmarkt. Want het duidelijke hedginggedrag van institutionele beleggers voorkomt eerder een correctie, een daling van zeker tien procent.

Deze putopties, die worden gebruikt voor hedging, werken op vrijwel dezelfde manier als short selling . Simpel gezegd betekent dit dat als een belegger een putproduct op de Dax koopt, de leidende index als eerste wordt verkocht. Als het derivaat wordt verkocht, moet de Dax worden teruggekocht, waardoor de prijs stijgt.

De Dax eindigde de week voor Pasen vrijwel onveranderd. Halverwege de week werd een nieuw hoogtepunt voor het jaar bereikt, gevolgd door een korte adempauze. “Tegen de achtergrond van het zwarte schilderij in veel financiële media, is het verbazingwekkend dat de Dax dicht bij het recordniveau van 16.290 punten kon blijven”, legt Heibel uit.

Het rapportageseizoen begint na Pasen, waarbij Amerikaanse banken traditioneel als eerste rapporteren. Na de bankencrisis vrezen veel beleggers dat hier nog meer slecht nieuws sluimert.

Actuele onderzoeksgegevens
Het beleggerssentiment daalde als gevolg van plus 3,8 punten in de voorgaande week naar plus 2,7. Nog maar een week geleden waren beleggers bijna in feeststemming, beginnend bij een waarde van plus vier. Maar de Dax-ontluchting van de afgelopen week heeft duidelijk tot matige desillusie geleid.

Dit deed echter niets af aan het zelfvertrouwen van de beleggers, dat op 1,4 punt bleef.

Wat wel verrassend is, zijn de beduidend lagere en nu extreem negatieve toekomstverwachtingen met een waarde van min 2,2 punten na min 1,4 in de voorgaande week. In de zomer van 2019, bijna vier jaar geleden, was het pessimisme over de toekomst zo uitgesproken.

Het is dus niet verwonderlijk dat de investeringsbereidheid van min 0,1 niet wijst op een koopstemming. De laatste keer dat er sprake was van een negatieve investeringsbereidheid was iets meer dan een jaar geleden in de aanloop naar de Russische invasie van Oekraïne.

Het Euwax Sentiment van de beurs van Stuttgart, waar particuliere investeerders handelen, blijft met een waarde van twee op neutraal terrein. Het aantal call-hefboomproducten en put-derivaten op private bewaarrekeningen is ongeveer gelijk.

Beleggers hebben de vele put-beschermingen tegen koersdalingen die van half januari tot half februari waren gekocht, verkocht.

De put/call-ratio op de futuresbeurs van Frankfurt, Eurex, is heel anders, waaruit de risicobereidheid van institutionele beleggers af te lezen is. De waarde van plus 9,1 toont een extreem sterke bescherming tegen dalende prijzen.

De put/call-ratio op de Chicago-futuresbeurs CBOE bevindt zich daarentegen in de neutrale range. Blijkbaar delen Amerikaanse investeerders het pessimisme van de Duitse institutionele beleggers niet, maar gedragen ze zich meer als lokale particuliere investeerders. Amerikaanse fondsbeheerders hebben hun investeringsratio opgetrokken tot 73 procent. De week ervoor was deze waarde nog 65 procent.

Onder Amerikaanse particuliere investeerders is het berenkamp met tien procentpunten leeggelopen en nu is slechts 35 procent pessimistisch. De voormalige pessimisten stapten meteen over naar het stierenkamp en een op de drie is nu optimistisch. De bull/beer-spread is gestegen van min 23 in de voorgaande week naar slechts min 1,7.

De “angst- en hebzuchtindicator” van de Amerikaanse markten, berekend aan de hand van technische marktgegevens, toont slechts matige hebzucht met een waarde van 60 procent. Andere technische indicatoren, zoals de Short Range Oscillator, daarentegen, staan ​​in het overboughtgebied met een waarde van plus zes procent en geven aan dat er behoefte is aan correctie, althans op korte termijn.

Er zijn twee aannames achter enquêtes zoals het Dax-sentiment met meer dan 8000 deelnemers : als veel investeerders optimistisch zijn, hebben ze al geïnvesteerd. Dan blijven er maar een paar over die nog kunnen kopen en zo de prijzen opdrijven. Omgekeerd, als beleggers pessimistisch zijn, heeft de meerderheid van hen niet geïnvesteerd. Dan kunnen er maar een paar verkopen en zo de koersen drukken.

Feeststemming op de goudmarkt
De stemming op de goudmarkt vertoont tekenen van een feeststemming. De prijs van goud is met meer dan $ 2.000 per ounce (31,1 gram) gestegen en goudbeleggers vieren dienovereenkomstig feest. In de komende één tot twee maanden kan ook een adempauze, misschien een kleine consolidatie, worden verwacht op de goudmarkt. Over een horizon van zes maanden daarentegen spreekt het goede humeur voor een verdere prijsstijging met een waarschijnlijkheid van 73 procent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.