Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Doorbraak in vertrouwen beleggers

Met een stand van 103 punten is de ING BeleggersBarometer in januari voor het eerst in anderhalf jaar weer boven de 100 punten uitgekomen. In december stond de graadmeter nog op 86 punten. Het aantal positief gestemden is nu voor het eerst weer groter dan het aantal negatief gestemde particuliere beleggers.

Particuliere beleggers oordelen positief over de ontwikkelingen in de afgelopen drie maanden. In de komende drie maanden verwacht 50% dat de AEX gaat stijgen. Het percentage dat het een goede tijd vindt om in meer risicovolle sectoren te beleggen, is in januari gestegen van 18% naar 25%. In een vooruitblik op 2013 zien ze economische groei als de belangrijkste factor voor een goed beleggingsjaar. Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, een maandelijkse peiling van het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers.

ING Beleggersbarometer januari 2013
ING Beleggersbarometer januari 2013

Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Natuurlijk zijn we blij met deze flinke sprong van de ING BeleggersBarometer. Om deze trend vast te kunnen houden, zien we economische groei als een zeer belangrijke factor. De berichten dit jaar zijn tot nu toe hoopgevend. In de Verenigde Staten en China zien we daadwerkelijk economisch herstel. In Europa nog niet, maar we zien al wel het vertrouwen toenemen. En dat vormt vaak de eerste voorbode van mogelijk herstel. In deze BeleggersBarometer zien we dat beleggers 2013 met vertrouwen tegemoet zien.”

Positief oordeel over afgelopen drie maanden geeft veel vertrouwen voor toekomst

Een kwart van de particuliere beleggers in Nederland ziet een verbetering van de algemene situatie in Nederland in de afgelopen drie maanden. Vorige maand was dat nog 16%. Het positieve oordeel wordt verder versterkt doordat aanzienlijk minder beleggers een verslechtering zien (van 59% naar 47%). Bijna de helft zag over de afgelopen drie maanden de waarde van de portefeuille toenemen. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 32% in december 2012. Een kwart geeft aan dat de waarde nagenoeg gelijk is gebleven.

Het positieve beeld over de afgelopen drie maanden leidt tot meer vertrouwen van beleggers voor de komende drie maanden. Inmiddels is 27% van de beleggers positief over de algemene economische situatie, tegen 18% in december 2012. Een vijfde verwacht een verbetering in de eigen financiële situatie (was 14%).

Meer Nederlandse particuliere beleggers zien de ontwikkeling van de waarde van hun beleggingsportefeuille voor de komende drie maanden met vertrouwen tegemoet: bijna vier op de tien verwacht een stijging (was 27%) en met 17% is het aantal dat een daling verwacht aanzienlijk gedaald ten opzichte van 26% in december 2012.

Optimisme over de ontwikkeling van de AEX

De positieve verwachtingen over de ontwikkeling van de waarde van de eigen beleggingsportefeuille wordt mogelijk beïnvloed door de verwachting over de stand van de AEX. In januari verwacht maar liefst de helft van de Nederlandse particuliere beleggers dat de AEX gaat stijgen in de komende drie maanden. In december 2012 was dat nog 32%. Beleggers verwachten dat de AEX over drie maanden op 357 punten zal staan.

Vertrouwen leidt tot meer bereidheid om risico te nemen

Het ligt voor de hand dat het groeiend vertrouwen onder beleggers ook leidt tot meer bereidheid om meer risico te nemen. Dat blijkt ook uit de ING BeleggersBarometer van januari. Een kwart (18% in december 2012) van de Nederlandse particuliere beleggers vindt het een goede tijd om te beleggen in risicovolle sectoren. Driekwart ziet de meeste kansen om te beleggen in de energiesector, zeven op de tien kiest voor ‘dagelijkse consumentengoederen’ en 62% ziet veel kansen in informatietechnologie.

Beleggingsjaar 2013 valt of staat met omvang economische groei

61% van de beleggers vindt de omvang van de economische groei de belangrijkste indicator voor een goed beleggingsjaar in 2013. Een lage rente komt op de tweede plaats met 19%. Bijna vier op de tien beleggers (38%) hebben een goed beleggingsvoornemen. Meest genoemd wordt het voornemen om minder risico te gaan nemen (11%).

In een vooruitblik op 2013 (en verder) zijn er meer beleggers die een verhoging van de lange rente verwachten dan beleggers die een verhoging van de korte rente verwachten. De helft verwacht dat de 3-maands Euribor niet significant zal veranderen. Minder beleggers (43%) verwachten hetzelfde voor de langlopende rente (10jr).

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Doorbraak in vertrouwen beleggers”

 1. Avatar

  Beste lezers,

  Ik gun iedereen vooral het beste en succes met zijn beleggen!

  Ik heb een leestip voor u. Recent verscheen er een prachtig boek Opstaan in het donker genaamd. Het boek werd geschreven door Leo van der Hoeven. Het is zeer actueel en leerzaam boek.

  Een aanrader voor iedere (potentiële)belegger.

  De schrijver ontving ter publicatie een prachtig review, van niemand minder dan van Herman Wijffels Oud TOPmanager Rabobank, Wereldbank, SER en tegenwoordig hoogleraar Duurzaamheid. Lees zijn volledige en ook andere mooie reviews op bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *