Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggersvertrouwen maakt flinke sprong

De ING BeleggersBarometer is in mei uitgekomen op 110 punten. Daarmee heeft het vertrouwen een flinke sprong gemaakt ten opzichte van de stand in april (95 punten). Het is de hoogste stand sinds juni 2011 en het sentiment onder Nederlandse particuliere beleggers is voor het eerst sinds januari 2013 weer positief. Afgelopen maand zag 47% de waarde van de eigen portefeuille stijgen tegenover 33% in april. De belegger heeft ook vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX: 49% verwacht een stijging van de graadmeter in de komende drie maanden. In april was dat nog 39%. Wel maakt men zich meer zorgen over de Europese schuldencrisis dan de Amerikaanse en geeft 43% aan dat de euro zwakker wordt ten opzichte van de dollar. Met de vakantie voor de deur besteedt bijna de helft (44%) het vakantiegeld ook aan vakantie, maar voor 37% is dit minder vanwege de economische crisis.

Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “Deze behoorlijke sprong in vertrouwen is natuurlijk erg goed nieuws en sluit ook aan bij de ontwikkeling die we de afgelopen maanden al op de beurzen zagen. Het optimisme van beleggers leidde tot stijgende koersen op de Amerikaanse en Europese beurzen. De koersstijgingen zijn vooral door sentiment gedreven, de onderliggende winstgevendheid van bedrijven stijgt minder hard. We zien nog geen signalen dat de opgaande trend stokt. Centrale banken handhaven hun stimuleringsmaatregelen en beleggers blijven op zoek naar rendement, zoals we vorige maand ook al constateerden. En met 110 punten, ruim boven de grens van de 100 punten, lijkt het vertrouwen van beleggers een grote stap voorwaarts te hebben gezet.”

NG Beleggersbarometer mei 2013
NG Beleggersbarometer mei 2013

Vertrouwen op basis van afgelopen drie maanden en toekomst

De sprong van 15 punten ten opzichte van april wordt gevoed door het positieve oordeel van beleggers over de algemene economische situatie, de eigen financiële situatie en de waarde van hun beleggersportefeuille. Met name de laatste zorgt voor een positief sentiment: 47% van de beleggers zag de waarde stijgen. In april was dat nog 33%. Ook ziet 14% verbetering over de eigen financiële situatie, in april was dat nog 9%.

Beleggers zijn ook minder negatief over de komende maanden dan dat ze dat in april waren. Nu denkt nog een kwart van de beleggers (33% in april) dat de eigen financiële situatie zal verslechteren en één op de tien (23% in april) verwacht een daling van de waarde van de portefeuille.

Steeds meer vertrouwen in stijging AEX

De AEX is een belangrijke graadmeter voor het vertrouwen onder de Nederlandse particuliere beleggers. Ook hier zien we een behoorlijke stijging van het positieve sentiment: de helft verwacht dat de AEX de komende drie maanden gaat stijgen. De verwachte stand over drie maanden is 374 en dat is aanzienlijk hoger dan de 353 punten die vorige maand voorspeld werden.

Homan: “De afgelopen maanden kwam de werkelijke stand van de AEX telkens hoger uit dan de voorspelling van beleggers, maar beleggers lijken de hogere standen gerechtvaardigd te vinden en passen hun voorspelling aan het hogere niveau van de index aan.”

Vertrouwen in euro en Europese schuldencrisis gelijk aan sentiment in 2011

Op de vraag waar beleggers zich meer zorgen om maken, antwoordt 54% zich meer zorgen te maken over de Europese schuldencrisis en 10% over de Amerikaanse. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die in 2011. Homan: “Dat is op zich niet zo vreemd: de spanning rond beide schuldencrises lijkt flink geluwd en beleggers schatten dat voor beide periodes blijkbaar hetzelfde in.”

Wel zijn de beleggers iets negatiever gestemd over de ontwikkeling van de euro: 44% denkt dat de euro zwakker wordt ten opzichte van de dollar en dat is een stijging ten opzichte van de 37% in 2011.

Vakantiegeld besteed aan vakantie, wel minder vaak en minder luxe op vakantie

Met de vakantie voor de deur geven de meeste (44%) Nederlandse particuliere beleggers aan hun vakantiegeld aan vakantie te besteden. 35% zet het op een spaarrekening, 20% besteedt het aan andere uitgaven, en slechts 6% denkt ervan te gaan beleggen.

Wel lijkt de economische crisis de vakantieplannen van de belegger te beïnvloeden. Want ten opzichte van 2011 gaat men nu minder (16%, was 21%) dan twee keer op vakantie. Ook geeft nu bijna vier op de tien (26% in 2011) aan minder te besteden aan vakantie. En als beleggers op vakantie gaan, bespaart 32% door minder luxe vakanties, 27% door daarnaast ook de vakantie te verkorten, en 25% gaat helemaal niet op vakantie.

Geïnteresseerd in trading signalen? Bekijk HIER en HIER de ervaringen van leden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

5 reacties op “Beleggersvertrouwen maakt flinke sprong”

 1. Avatar

  Er zijn nog steeds ,,voorspellers,, die een ,,race naar de bodem ,, aankondigen.
  Komen ze niet in tijdnood ,1 juni staat al op de kalender ..

 2. Avatar

  Een ‘voorspeller’ staat op de kermis. Je zult bedoelen, analisten die weten waar ze mee bezig zijn. Overigens weten deze analisten dat wanneer het vertrouwen, optimisme, toeneemt de top nabij is, en na de top zit er niets anders op dan de down.

 3. Avatar

  Een analist ja ,toch wel een betekenisvolle bewoording voor iemand ,weet je hoe je iemand noemt die analist is of zich zo noemt,maar die statistisch er naast zit in zijn voorspelling en dus eigenlijk een beetje van de koude kermis thuiskomt.Nou wat dacht je een …analoog .

  1. Avatar

   Tja, beetje onduidelijk bericht ‘Broca’. Maar wat heeft 1 juni er eigenlijk mee te maken? Een markt is klaar voor een daling of niet, en een datum kan daar eigenlijk niet aan gegeven worden. Je leest van alles, maar begrijpt niets.

 4. Avatar

  Dat is ook een kwaliteit ,veel zeggen en toch niks zeggen ..Ze ratelen maar wat af . Zie al weer een bodempje aankomen .
  Er zijn er zo velen hier ..Goedemorgen trouwens .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *