ASML nog steviger op eerste plek

Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maand stabiel gebleven, ondanks een nieuw slotrecord voor de AEX op 6 februari. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo, de Saxo Market Sentiment, onder enkele honderden zelf beleggende klanten van Saxo.  ASML is na publicatie van hun resultaten nog populairder.

In het kort

  • Beleggersvertrouwen blijft gelijk ten opzichte van januari:
  • ASML nog populairder na publicatie uitstekende resultaten
  • IT-sector nog populairder
  • 41% van beleggers is het erover eens: “Iedereen zou periodiek moeten beleggen.”

Vertrouwen blijft gelijk, met AEX op recordhoogte

Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten bleef in vergelijking met januari gelijk op 2,8 op een schaal van -15 tot 15. In december lag dit nog op 3,9. Het sentiment rond de AEX is daarentegen licht verslechterd. Beleggers verwachten gemiddeld een groei van 1,0% in de komende maand. Dat was de voorgaande maand nog 1,3%. De vooruitzichten voor de S&P 500 zijn bijna onveranderd gebleven: van 1,6% naar 1,5%.

”Dinsdag 6 februari sloot de AEX op 831,09 punten. Dat was een nieuw record”, zegt beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo. ”Toch blijkt uit ons onderzoek dat veel beleggers zich terughoudend opstellen en meer duidelijkheid verlangen, voordat ze weer volop in de markt stappen.”


Ontwikkeling beleggersvertrouwen de afgelopen 6 maanden

Verwachtingen omtrent koersverloop AEX

Na de recente opmars van de AEX verwacht 34,6% de komende weken een lichte daling van de hoofdindex, 25,5% voorziet een stabiele ontwikkeling, terwijl 32,9% een lichte stijging verwacht. Een sterke daling wordt door 5,3% van de respondenten verwacht; een grote stijging door slechts 1,6% van de beleggers.

ASML nog steviger op eerste plek

Bij de populairste Nederlandse hoofdfondsen verstevigde ASML zijn eerste positie (van 20,5% in januari naar 28,0% in februari). De chipmachinefabrikant presenteerde in januari uitstekende jaar- en kwartaalcijfers. Op de tweede positie staat Shell (11,2%), gevolgd door ING Groep (10,3%). In de voorgaande maand stond NN Group nog op de tweede plaats, maar het fonds zakte nu ver weg (van 14,2% naar 4,7%).

Philips (van 16,0% naar 20,6) neemt bij de verkoopkandidaten opnieuw de eerste plaats in. Het bedrijf moet stoppen met de verkoop van nieuwe slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten, zo werd onlangs bekend. Opvallend is dat ASML (10,2%) hier op de tweede plek staat. Shell bekleedt de derde positie (8,2%).

IT-sector nog populairder

Beleggers hebben nog steeds een duidelijke voorkeur voor de Informatietechnologie (55,7%). Dat was in de voorgaande maand nog 50,4%, maar laat de financiële sector nog steeds ver achter zich (35,5%). Daarna volgen de energiesector (30,3%), grondstoffen (20,6%) en de gezondheidszorg (18,0%).

Voorkeur voor aandelen stabiel

De voorkeur voor aandelen blijft redelijk stabiel (van 88,7% naar 89,3%). Op de tweede plaats staan ETF’s (38,5%), gevolgd door beleggingsfondsen (21,3%), opties (18,0%) en obligaties (11,1%).

Periodiek beleggen

De respondenten is ook gevraagd of zij het een goed idee vinden dat elke Nederlander maandelijks een bedrag opzij legt om te beleggen: 25,8% vindt het een goed idee en 11,1% is het hiermee oneens. Verder is 12,3% het totaal oneens met dit idee, terwijl 15,2% hiermee helemaal instemt. Wat verder opvalt is dat 35,7% van de respondenten neutraal tegen deze beleggingsaanpak kijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.