Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX op 521 in juni

Sinds begin 2017 was het vertrouwen onder beleggers niet zo laag als in februari van dit jaar met een stand van 135. De daling was echter van korte duur. De ING BeleggersBarometer kruipt deze maand weer omhoog naar een stand van 140. Beleggers zijn weer iets positiever over de eigen beleggingsportefeuille, de financiële situatie én de AEX. Toch verwacht de helft van hen na de terugval van de beurs vorige maand voor dit jaar nog wel meer beurscorrecties. Een groep beleggers houdt dan ook geld achter de hand om beleggingen bij te kunnen kopen als dit zich aandoet. Een ruime meerderheid van de beleggers verwacht verder dat in 2018 de rente verder zal stijgen.

Wilt u ook 362% rendement in 2,5 jaar? Neem dan een abonnement op ons handelssysteem. KLIK HIER VOOR DE RESULTATEN

ING Beleggersbarometer maart 2018
ING Beleggersbarometer maart 2018

Wanneer Nederlandse beleggers terugkijken op de algemene economische situatie én hun eigen beleggingsportefeuille over de afgelopen maanden zijn ze minder positief. Daarentegen zijn de verwachtingen voor dit voorjaar wat zonniger. Zo verwacht ruim 60% van de beleggers voor de komende maanden een verbetering van de economische situatie in Nederland en verwacht 53% een stijging van de eigen beleggingsportefeuille. Voor de AEX wordt een stand van 521 voorspeld voor de maand juni. Het meeste rendement binnen de voorgelegde energie aandelen verwachten de beleggers van Shell.

Profiel beleggers

Het aantal beleggers met een neutraal risicoprofiel blijft stabiel. De meeste beleggers (57%) beleggen nog altijd zelf. Dit aantal groeit sinds december vorig jaar ten koste van de beleggers die dit in beheer doen. Ruim 80% van de beleggers koopt beleggingen voornamelijk voor langer dan een jaar. Na de koersdaling vorig maand zijn de beleggers nog wel wat voorzichtig. Meer dan de helft van hen heeft afgelopen maand niet gehandeld op de beurs. Het aantal beleggers dat minder beleggingsrisico neemt dan twee maanden geleden, steeg met zo’n 6%. Toch neemt bijna 80% nog steeds evenveel risico als voorheen. Ruim een derde van de beleggers is zich volledig bewust van de risico’s van hun beleggingen, zes op tien heeft daar slechts een gedeeltelijk beeld van. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Wat dat betreft is de afgelopen periode leerzaam. Na anderhalf jaar waarin de koersen zonder correctie opliepen, zien we nu dat correcties echt nog bij beleggen horen.”

Beurs en rente 2018

Voor de rest van dit jaar verwacht een ruime meerderheid (60%) van de beleggers een stijging van de rente. De meeste beleggers zullen daarop geen actie ondernemen. Slechts 13% zal meer gaan beleggen in obligaties en een op de 10 beleggers denkt beleggingen te verkopen om meer te sparen. Bijna de helft van de beleggers verwacht dat er dit jaar nog meer koersdalingen vergelijkbaar met vorige maand of zelfs grotere correcties van de beurs zullen volgen. Van deze groep houdt de helft geld achter de hand om beleggingen bij te kunnen kopen als er weer een correctie komt. Vier op de tien beleggers vindt de aandelen op dit moment duur. Om die reden koopt driekwart van hen ook niets bij. Een vijfde van hen koopt toch bij, ondanks dat men de aandelen duur vindt. “Al met al uitkomsten die aangeven dat beleggers zich niet gek laten maken door de bewegingen van de afgelopen tijd en de lange termijn in ogenschouw hebben”, aldus Homan.

Onderzoeksverantwoording

Sinds november 2002 peilt ING het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de BeleggersBarometer. Dit instrument is door ING ontwikkeld en bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De index loopt van 0 ‘zeer pessimistisch’, via 100 ‘neutraal’ tot het maximum van 200 ‘zeer optimistisch’. De aspecten van de index zijn: de economische situatie in Nederland, de financiële situatie van het huishouden, de waarde van de beleggingsportefeuille en de AEX.

Onderzoeksbureau Blauw ondervraagt maandelijks via internet een representatieve steekproef van ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers. De gegevens worden gedurende de eerste twee weken van iedere maand verzameld. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen. Naast de vragen die de index bepalen, worden andere periodieke en actuele vragen gesteld. ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie.

Wilt u ook 362% rendement in 2,5 jaar? Neem dan een abonnement op ons handelssysteem. KLIK HIER VOOR DE RESULTATEN

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *