Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Rustig afwachten

Het zat er aan te komen, maar als het gebeurt dan schrikt men toch even. De val was fors afgelopen vrijdag, maar er is (nog) niets negatiefs gebeurd anders, dan dat een hoognodige en duidelijk aangekondigde reactie daadwerkelijk inzette. En deze is nog niet afgelopen. Het echte probleem is het feit dat er negatief gedivergeerd wordt in de dag- en weekgrafieken. Dit is overigens in alle markten het geval. Het positieve is dat deze negatieve divergentie ontbreekt in de maandgrafieken met uitzondering van de Dow Jones Industrial Index. Maar de maandgrafieken zijn nu overal gedraaid en dat is uiteraard een zwaard, dat boven de markt blijft hangen gedurende langere tijd. De daggrafiek van de AEX Index geeft een duidelijk en representatief beeld van wat er de afgelopen week gebeurd is en laat ook zien waar we staan.

TA AEX 28 januari 2014
TA AEX 28 januari 2014

Figuur 1

 

Het eerste negatieve signaal werd gegeven op 31 december 2013. De nieuwe top die toen gezet werd op 401 werd niet meer door de Momentum-indicatoren bevestigd. Ons handelssysteem op de AEX Index (hier niet getoond) gaf twee dagen later op 402 een exit signaal. De beurs zou nog 6 punten stijgen alvorens gehoor te geven aan de signalen. Inmiddels zijn de indicatoren natuurlijk al bijna een maand aan het dalen. In dit perspectief is de reactie al ver op weg en de val van afgelopen vrijdag heeft daar nog eens een sterke duw aan gegeven. Wat dus de indicatoren betreft hoeft het allemaal niet meer zo lang te duren. Let op: er is nog nergens een draai ten goede te bespeuren, dus de daling zal zich doorzetten (mogelijk onderbroken door positieve dagen), maar zoals gezegd kan de beurs vrij snel uit de brand komen. Een stijging van de getoonde Momentum-indicatoren is een goede aanwijzing. De Stochastics zou het best eerst onder de horizontale lijn van 20 komen, waarna een kruising van de blauwe lijn door de zwarte naar boven toe de volgende indicatie is. Als ze dan allebei boven 20 liggen staat de zaak er sterk voor. In de grafiek kan men zien dat het 50-daags voortschrijdend gemiddelde door de koers werd doorschreden. De steun die gegeven wordt door het MA150 wordt nu opgezocht. Deze ligt op 381 maar is stijgende. Deze steun valt ongeveer samen met de onderste trendlijn van het oplopende kanaal. Onderweg ligt er echter ook nog een steun op 386. De draai naar boven kan ook best op dat niveau plaatsvinden. Wij denken dat de reactie niet erg sterk zal zijn omdat de onderstroom geen vreemde uitslagen vertoont. Het Volume is niet excessief gestegen en ook de andere sentimentindicatoren zijn weliswaar aan het dalen maar niet overmatig.

Het zwaard dat boven de markt hangt bestaat uit de hogere timeframes. De week daalt en divergeert negatief en de maand is zijn daling begonnen vanuit een vrij hoge positie. De invloed hiervan zal zich vandaag of morgen doen gevoelen. Maar wij denken dat het pas morgen zal zijn en dat de koersen in de daggrafiek tijdens deze reactie niet uit het stijgende kanaal gaan vallen. Voorzichtigheid blijft echter geboden, zoals altijd wanneer de beurs in een reactie zit.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2014-01-27): 393,85

Onze conclusies:

Korte termijn: reactie
Middellange termijn: reactie
Lange termijn: reactie
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is nu met een waarde van 1,99% redelijk dicht bij de belangrijke steunlijn op 1,94% gekomen. Als deze doorbroken wordt staat de weg naar het volgende steunniveau op 1,56% open. Er is echter ook een andere lezing mogelijk. Men kan een Kop/Schouderformatie herkennen en als dit een correct patroon is (het is stijgende) dan is afgelopen week de neklijn doorboord en staat nu de weg open om het doel van dit patroon op te zoeken en dat is gelijk aan het eerder genoemde steunniveau. Wat zich eerst aan liet zien als een doodgewone reactie zal zich dan gaan manifesteren als een duidelijke daling van het rente niveau. Maar wij houden het voorlopig op de analyse die wij al langer bezigen, de 10-jaars rente is met een pullback bezig. Zodra de steunlijn rond 1,94% geraakt wordt kan de weg omhoog weer worden ingeslagen en die zou ons dan wel eens een flink eind hoger kunnen brengen.

De Amerikaanse dollar in Euro’s uitgedrukt

De dollar brouwt er nog niets van. Hij is weer onder zijn MA50 gedoken en daarmede lijkt hij alle goede bedoelingen om uit het dubbele bodempatroon te breken, opzij te hebben gezet. Het is misschien nog iets te vroeg om een pessimistische conclusie te trekken maar er hoeft geen verdere daling plaats te vinden en de dollar komt op het lijstje van hopeloze gevallen te staan.

Het Goud

Het gaat niet hard maar de prijs van het goud is ontegenzeggelijk aan het stijgen. Hij is op weg naar zijn weerstand, die dalende is en nu op US$1.316 per troy ounce ligt.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie heeft zich inderdaad hersteld nadat hij bij zijn steun op US$105 was gekomen. Dit herstel lijkt zich nog even te gaan doorzetten, maar er is geen enkele reden te veronderstellen, dat hij uit zijn horizontale kanaal gaat breken, niet aan de onderzijde en ook niet aan de bovenzijde.

Strategie

Wij zullen de reactie rustig uitzitten, maar wij blijven attent op het versterken van de posities in de verschillende portefeuilles.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl 

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

11 reacties op “Rustig afwachten”

 1. Avatar

  Dat er een reactie is gekomen lijkt me duidelijk, want het werd van te voren aangekondigd.
  Dus als het is aangekondigd met bewijzen, zoals met tabellen van het verleden, dan gaan personen daarop anticiperen en dus gaat het gebeuren. Het is gewoon een gevolg werking van.
  Andersom kan het ook. Als de berichten zeggen dat de beurs gaat stijgen, dan zullen personen daarop in gaan kopen, dus gaat de beurs stijgen. Kijk als voorbeeld maar naar dhr. Geert Schaai bij Harry Mens.
  Dit noemt men ook wel verborgen beursmanipulatie.
  Het is allemaal zo simpel.

 2. Avatar

  Heer van Dommelen ,heel scherp is het allemaal niet ,die beoordeling ..
  Ik vraag me ook af wat voor waarde die langere termijn indicatoren hebben .
  Die ,,lange termijn ,, heeft een draaicirkel vergelijkbaar als een olifant .
  Het is al lang gebeurt ,dan komen die pas .Ook een Trend is al lang gezet .
  Altijd achteraf dan kun je het mooi zien ,met die lange dingen ..

 3. Avatar

  Ja Edwin, zie je dat het klopt wat ik schrijf!
  Zoals jij wachten velen dus niet, dus gaat de voorspelling kloppen.
  Als iedereen wacht, dan gebeurt er niets.
  Maar ja er zijn jammer genoeg teveel angsthazen.

 4. Avatar

  Nou, Rinus, niet helemaal. Het is juist andersom, als een beurs stijgt, of gestegen is, gaat men daar het ‘nieuws’ van de dag aan koppelen, omdat een beweging in de markt een reden moet hebben…. Als ik jou was zal ik eens kijken wat Ralph Elliott Nelson schrijft hoe stijgingen, of dalingen, tot stand komen, hoe een beurs überhaupt tot stand komt… En dan kun je gelijk jouw ‘manipulatie’ idee verbranden.

 5. Gijsbrecht K. van Dommelen

  Mijne heren,

  Wij zijn altijd blij als mensen reageren op onze stukken, maar ditmaal zijn wij kennelijk niet duidelijk genoeg geweest. Een trend is inderdaad als een mamoettanker. Het duurt lang vooraleer die is omgedraaid en er zijn veel singalen te zien alvorens de trend daadwerkelijk omdraait. En onze constatering was: er is weinig tot geen indicatie t vinden die stelt dat de mamoettanker aan het draaien is.

  Vandaaruit kan vervolgens gekeken worden naar de korte termijn trend. Na vrijdag kan iedereen stellen dat er een reactie is begonnen. Onze opmerking en visie was slechts: die korte termijn daling / correctie is nog niet voorbij.

  En ten slotte, als u niets aan onze visie heeft, lees hem dan niet, er zijn vast leukere dingen te doen. Anderen hebben er wel wat aan, voor hen schrijven wij dit.

  Met vriendelijke groet,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

 6. Avatar

  Dus vrij vertaald ….
  Geen commentaar aub ..
  Leve het vrij denken ..
  Ieder mens heeft recht op een mening .. en die mag ook geventileerd worden .
  ALS u stelt speel op de bal ,ben ik het ook met U eens .
  Ik vindt het walgelijk zoals bij het onderwerp ,,Goud ,, ..
  Dat men op de persoon speelt ..
  Maar Mijnheer Van Dommelen van mij krijgt U geen reactie meer .
  U kunt U gang gaan ..
  Vr Gr ..

 7. Avatar

  Heer van Dommelen,

  Volgens mij reageren we op elkaar in dit draadje, soort van ’tips and tricks’, en gedachtes, uitwisselen…. Wij hebben het niet eens over die ‘mammoet’ van u…,maar zo te zien bent u wel bezig om die ons door de strot te drukken….
  Laat asjeblieft een mening van een ander ook schitteren hier, en stel je niet zo superieur op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *