Wat is dat toch met 19/20 april (II)?

Op 12 april 2011 schreef ik een column met dezelfde titel. In de column vermeld ik het volgende:

Zo op het eerste oog lijkt het een datum als elke andere. Maar 19 en 20 april zijn voor Amerikanen bijzondere data. Beruchte data wel te verstaan. Het lijkt alsof allerlei rampspoed in of met betrekking tot Amerika door een magneet naar 19 april en/of 20 april en of de omliggende periode getrokken wordt. Deze data en de omliggende periode zijn bijvoorbeeld zeer bepalend geweest ten aanzien van de Amerikaanse onafhankelijkheid en bijna alle grote, beslissende oorlogen.

[….]

De data 19/20 april hebben ook modernere vormen van oorlogvoeren en/of gebeurtenissen van grote sociale onrust en terrorisme gemarkeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • WACO/Branch Davidian: De Branch Davidians is de naam van een religieuze sekte die hun kerk hadden in de Amerikaanse stad Waco (Texas). Op 19 april 1993 bestormde de FBI het gebouw van de sekte met zwaar materieel en het gebruikte hierbij tanks en traangas. Er brak een vuurgevecht uit en het complex vatte vlam en brandde uit, waarbij 76 leden omkwamen: 55 volwassenen en 21 kinderen. Ook sekteleider David Koresh werd hierbij gedood. Negen mensen overleefden het. Veel sekteleden waaronder Koresh bleken door kogels te zijn gedood.

Volgens sommigen is de datum een willekeurige en kun je er zo andere data voor in de plaats zetten. Ik betwijfel dat, maar ik roep eenieder op met een andere datum komen met minimaal tien voorbeelden.

Analist Eric Hadik noemt het de ‘Date of infamy’, een datum van schande of een beruchte datum. Dit jaar was ik nog niet erg met deze datum bezig, maar door de gebeurtenissen van de afgelopen week kreeg ik ineens een ‘wake-up call’.

Allereerst hadden we op 14 april jl. de aanslagen met snelkookpannen tijdens de Boston Marathon.

boston_marathon
boston_marathon

En vanochtend worden we wakker met het bericht van een enorme ontploffing:

In de plaats West vlakbij Waco in Texas is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen door een ontploffing in een kunstmestfabriek. Door de explosie zijn verscheidene andere gebouwen, zoals een school en een verpleeghuis, zwaar beschadigd of ingestort. Ook brak brand uit in de getroffen gebouwen.

Diverse Amerikaanse media melden een dodental van zestig, maar dat is niet officieel bevestigd. Mogelijk zijn er honderden gewonden. De autoriteiten denken niet aan een terreuraanslag.

Bekijk dit heftige filmpje.

Inmiddels zijn we één dag voor de beruchte datum aanbeland. De kennelijk aanzuigende werking van 19/20 april verrast ook mij weer. En wat frappant is, zie de voorbeelden hierboven, de ontploffing vindt plaats….in West vlakbij Waco! Waar 20 jaar geleden ook een grote schietpartij plaats vond.

usa-west-explosion-map
usa-west-explosion-map

Laten we hopen dat het op 19/20 april zelf verder rustig blijft.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

1 gedachte over “Wat is dat toch met 19/20 april (II)?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.