S&P 500: geen zomerdip in 2024

In dit artikel gaan we het hebben over de S&P 500 en de verwachtingen voor het jaar 2024. We zullen kijken naar seizoensgebonden overwegingen, de Amerikaanse presidentscyclus en de gemiddelde waardeontwikkeling van de S&P 500.

Vermijd emotionele beleggingsbeslissingen en beleg automatisch. DAX-Easy: automatisch winst maken met de Duitse beurs. Geen kennis, ervaring of kosten nodig. Vraag nu onze gratis brochure aan en ervaar zelf hoe makkelijk beleggen kan zijn met DAX-Easy.

Seizoensgebonden Overwegingen en de Amerikaanse Presidentscyclus

Seizoensgebonden overwegingen zijn altijd een echt hoogtepunt bij het opstellen van onze jaarlijkse vooruitzichten. De cyclische component breidt regelmatig de technische kijkhoek uit met een extra dimensie. Naast de strategische oriëntatie biedt de Amerikaanse presidentscyclus ook jaarlijks een belangrijke oriëntatiehulp.

Gemiddelde Waardeontwikkeling van de S&P 500

De aangrenzende grafiek toont de gemiddelde waardeontwikkeling van de S&P 500 – opgesplitst per kwartaal – in de vier verschillende jaren van de Amerikaanse verkiezingscyclus. Op basis van de gegevens sinds 1928 hebben we rechts ook de vergelijkende prestaties van de afzonderlijke kwartalen vermeld.

Cyclische Uitdagingen en Anomalieën

Onze lezers zijn goed bekend met de cyclische uitdagingen in de eerste helft van het jaar en een over het algemeen betere tweede helft van het jaar. Maar er is mogelijk nog een andere anomalie: Het derde kwartaal staat normaal gesproken niet bekend als bijzonder winstgevend. Integendeel, de hete zomermaanden zijn vaak uitdagend.

Conclusie

In het Amerikaanse verkiezingsjaar blijkt het derde kwartaal met een plus van bijna 5% zelfs het beste te zijn. Bovendien is het de enige periode van drie maanden die in het verkiezingsjaar het gemiddelde rendement van de verschillende kwartalen overtreft. Let op: geen zomerpauze in 2024!

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.