DAX: 5-dagen-indicator voorspelt dalende trend

Het nieuwe jaar is begonnen en de financiële markten zijn in beweging. De Duitse beursindex, de DAX, heeft een onstabiele start gehad. Maar wat betekent dit voor beleggers? Laten we eens kijken naar de 5-dagen-indicator, een tool die mogelijk een glimp kan geven van wat het komende jaar in petto heeft.

De 5-dagen-indicator

Na een uitstekend beursjaar in 2023 is de DAX wat onstabiel begonnen aan het nieuwe jaar. Aan het einde van de eerste handelsweek noteren de Duitse standaardwaarden onder de slotkoers van 16.752 punten (-0,94%). Is het te vroeg voor een eerste tussentijdse evaluatie? Absoluut niet, want er is een oude handelswijsheid die de eerste 5 handelsdagen een signaalkarakter toekent voor de komende 12 maanden.

Betrouwbaarheid van de 5-dagen-indicator

Maar hoe betrouwbaar is deze opvallende beursregel? We wilden het precies weten en hebben de voorspellende waarde van de “5-dagen-indicator” onderzocht op basis van de DAX®-gegevens sinds 1988. In 25 van de 36 jaren gaf de barometer aan het begin van het jaar inderdaad de juiste koersrichting aan van de Duitse standaardwaarden vanaf de 6e handelsdag van het jaar tot eind december. Dat komt overeen met een succespercentage van 69%.

Conclusie

Kortom, het is nooit te vroeg voor een eerste tussentijdse evaluatie, hoewel de DAX vandaag nog heel wat moet inhalen tot zijn startniveau van 16.752 punten. Hoewel de “5-dagen-indicator” een nuttig hulpmiddel kan zijn, moeten beleggingsbeslissingen idealiter gebaseerd zijn op een uitgebreide analyse van meerdere marktindicatoren en -factoren.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.