Optimisme beleggers neemt weer af

Na een sterke stijging in juni is het vertrouwen van beleggers de afgelopen weken weer afgenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggerspeiling van Saxo Bank, de Saxo Market Sentiment, onder ruim vierhonderd zelf beleggende klanten van Saxo Bank.

Vertrouwen in de markten onder Nederlandse Saxo-klanten (juli 2023)

Kwart beleggers ‘vlucht’ naar cash

Vorige maand was er de sterkste stijging van het sentiment in ruim een jaar tijd: van 0,0 naar 2,4. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten is daarna echter gedaald naar 1,1 op een schaal van -15 tot 15. Het vertrouwensniveau staat hiermee ongeveer op het niveau van april van dit jaar (1,3).

Ontwikkeling beleggersvertrouwen over de laatste 6 maanden

Kijkend naar de verwachtingen voor de AEX verwachten beleggers gemiddeld een groei van 0,4% in de komende maand. Dat was de afgelopen maand nog 1,5%. Ook de vooruitzichten voor de S&P500 zijn duidelijk minder positief geworden: van 1,6% naar 0,3%.

Voorkeur voor aandelen neemt toe

De voorkeur voor aandelen is de afgelopen weken daarentegen toegenomen. Maar liefst 90% (vorige maand 85,1%) van de respondenten geeft aan een voorkeur te hebben voor beleggen in aandelen. Op de tweede plaats staan ETF’s met een voorkeur van 36,1%, gevolgd door beleggingsfondsen (25,6%), opties (21,5%) en obligaties (11,9%).

Van de Nederlandse hoofdfondsen is ASML (13,7%) nog steeds het meest populair, gevolgd door Shell (12,3%) en Aegon (10,5%). Aegon liet daarbij een opvallend sprongetje zien, want dat fonds stond vorige maand nog op 6,9%.

Op het verkooplijstje van de hoofdfondsen zijn Shell en ASML ook bovenin te vinden. Ze prijken samen met Philips bovenaan (alle drie 6,4%).

IT-sector blijft populairst

Informatietechnologie is nog steeds de meest populaire sector onder beleggers, met 42,5 % van de respondenten die deze sector verkiezen. Beleggerstrainer Hans Oudshoorn: “De IT-sector zal ook niet snel in populariteit afnemen, gelet op de zeer snelle ontwikkelingen op het gebied van AI.”

Na de IT volgen de energiesector (36,5%) en de financiële sector (34,7%).

Favoriete sectoren onder Nederlandse Saxo-klanten (juli 2023)

Favoriete sectoren onder Nederlandse Saxo-klanten (juli 2023)

1,9% verwacht de komende maanden een sterkere euro, terwijl 18,7% van de respondenten juist een sterkere dollar voorziet. “De euro is de laatste tijd goed blijven liggen ten opzichte van de dollar en heeft zelfs aan kracht gewonnen. Dit heeft mogelijk te maken met het vooruitzicht dat het aantal renteverhogingen in de VS dit jaar beperkt zal blijven. De Amerikaanse inflatie neemt af en de economie is wat aan het verzwakken”, zegt Oudshoorn.

Cash is king

In reactie op de bestaande marktomstandigheden wil ruim een kwart van de beleggers (25.6%) een grotere cashpositie vasthouden of opbouwen. Dat lag in de afgelopen drie maanden consequent rond de 19 procent. Het percentage beleggers dat aanvullend in grondstoffen wil investeren is bijna verdubbeld van 5.7 naar 9.1 procent. Wellicht geeft de recente opschorting van de graandeal een grote impuls om aankomende maand de grondstoffen extra te waarderen.

Over Saxo Market Sentiment

Saxo peilt maandelijks het beleggerssentiment onder een ad random geselecteerde groep van enkele honderden van haar zelf beleggende klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.