Nog een keer, nog een keer

Net als de Teletubbies is ook de beurs op herhaling,  “nog een keer nog een keer” roepen de teletubbies in koor omdat ze graag het filmpje nog een keer willen zien. Beleggers roepen in koor “nog meer herstel, nog meer herstel “ en worden op hun wenken bediend. Sinds afgelopen vrijdag het voorlopig dieptepunt werd geplaatst op  313, wist de Amsterdamse AEX index er beetje bij beetje ruim 10 punten bij te sprokkelen. De ingezette daling  was dus niet de start van de nieuwe dalingsgolf, maar zoals het zich nu laat aanzien zal deze daling niet lang op zich laten wachten. Eerst nog een paar punten stijgen tot een AEX stand van 328-331.

Een extra stijgingsgolf

De daling vorige week markeerde, bij nader inzien niet  de start van de nieuwe dalingsgolf. Hoewel qua prijs en tijd aan de voorwaarden was voldaan (minimale voorwaarden) slaagden de Europese markten er in vorige week vrijdag een tussentijdse bodem te plaatsen. Opvallend was dat de belangrijke indices in de VS zoals de Dow Jones en de bredere S&P 500 relatief gezien een milde daling hebben ondergaan ten opzichte van de indices in Europa. De dollar die de afgelopen tijd fors in waarde is gestegen ten opzichte van de EURO, kan hiervoor een verklaring zijn. De begrotingsperikelen in Griekenland en Spanje zijn volgens een aantal  marktvolgers een voorteken voor het uiteenvallen van de gemeenschappelijke munteenheid de EURO. Hoe het ook zij, de stijging sinds vrijdag is het best te beoordelen als nog een laatste golf van het herstel en kan in een normale situatie de Amsterdamse AEX nog opstuwen tot 328 en mogelijk 333 punten.

TA AEX 2 mrt 2010
TA AEX 2 mrt 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

The Big picture

Sinds een aantal weken schrijf ik over een correctie. Een correctie is dus geen nieuwe daling maar slechts een onderbreking in de opgaande lijn sinds de bodem in maart 2009. Dit impliceert dat ik in mijn analyses uitga van hogere koersen op termijn. Belangrijke argumenten voor deze stelling zijn gelegen in de structuur van de stijging sinds maart vorig jaar. Dit geldt voor een aantal belangrijke indices maar ook voor een aantal aandelen.  Helaas is dit geen garantie want, er is geen enkele methode die zekerheden verschaft omtrent het verloop van koersen. Het is maar dat u zich dit realiseert. Het uitgangspunt in de analyses is dat er gezocht wordt naar het meest waarschijnlijke scenario op basis van de leidende indices. Zo kan het zijn dat de beurs van Zwitserland een duidelijk beeld laat zien terwijl de andere markten ogenschijnlijk in een compleet andere fase verkeren.  Of zoals recent de beurs van HONG KONG meldde dat er op basis van een bepaald  patroon een grotere correctie aantaande was.  Waarom ik hier over uitwijd, is om de lezer meer inzicht te verschaffen over mijn werkwijze.

Ik beperk mij in mijn analyses niet slechts tot de AEX maar zoek naar bevestiging in andere markten om tot een wel overwogen oordeel te komen. Om die reden ga ik nu uit van een correctie en, zodra deze correctie ten einde is, een nieuwe fase van stijgende koersen.  Zodra deze stijging ten einde is ga ik uit van weer een forse daling gedurende een lange periode. Deze verwachting kunt u zien in de onderstaande grafiek.

TA AEX 2 mrt 2010 doelzone voor herstel
TA AEX 2 mrt 2010 doelzone voor herstel

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Het herstel is nog niet compleet. Althans dat is de conclusie die we nu moeten trekken. Sinds afgelopen vrijdag is de Amsterdamse AEX bezig met een sterke opleving die veel weg heeft van een laatste stijgingsgolf, de golf C. Zodra deze stijging ten einde is (er is potentieel tot 328-333) is mijn verwachting dat de ingezette daling weer grip op de markten gaat krijgen.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussieer actief mee.  Klik hier om u aan te melden. Zo hebben wij een AEX-subforum en daarnaast hebben wij ook een  subforum voor beginnende beleggers.

Jan Groothaar

jangroothaar@dekritischebelegger.nl

6 gedachten over “Nog een keer, nog een keer”

 1. Er is natuurlijk nog een mogelijkheid, Jan

  De volgende: De AEX is wel degelijk voorspelbaar, maar het door u gehanteerde systeem verklaart de prijsbeweging van de AEX slechts gedeeltelijk.

  In dat geval luidt uw tekst niet “er is geen enkele methode die zekerheid verschaft..”, maar”Ik ken geen enkele methode die zekerheid verschaft ..”. Een subtiel maar redelijk belangrijk onderscheid.

 2. Jan Groothaar

  Geachte heer Boot,

  Formeel is uw opmerking juist, dat mijn kennis slechts beperkt is tot een groot aantal methodes wil niet zeggen dat er geen methode is die wel de zekerheid kan verschaffen. Kom ik tot de voor de hand liggende vraag, kent u een methode dit dit gebrek aan kennis van mijn kant kan aanvullen en zo ja kunt u mij een suggestie aanreiken om deze kennis te vergaren.

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Groothaar

 3. Geachte Jan Groothaar,

  Als ik uw bericht goed begrijp heeft u diepgaande kennis van een groot aantal methoden. Om u van doeltreffend advies te kunnen dienen, zou ik inzicht moeten hebben in uw curriculum en alle methodes waar u inzicht in heeft. Dat lijkt me onbegonnen werk.

  Wel kan ik u een paar tips geven. Het is goed mogelijk dat onder uw aantal methodes er een of meer zitten die de door u gewenste zekerheid verschaffen zonder dat u dat beseft. Het komt namelijk veel voor dat bekende methoden verkeerd worden gebruikt. U zou uw methoden dus aan een kritisch onderzoek kunnen onderwerpen. Daarbij kunt u dan als test nemen de vraag: Hoe komt het dat methode X de bodem van 16-2-10 of die van 26-2-10 niet heeft voorzien, c.q. gezien en gesignaleerd?

  Ik neem aan dat u bij deze kennis uw artikel van 1 maart niet geschreven zou hebben namelijk. Dat wil zeggen de methode die u op 1 maart gebruikte zou zo moeten worden aangevuld dat de 2 genoemde bodems wel worden voorspeld.

  Met vriendelijke groet

 4. Beste Hans,

  Er is nog nooit iemand rijk geworden door andermans adviezen op te volgen. Het is de bedoeling om er iets van te leren, zodat jij je eigen analyse kan maken.

  Al wil je verdienen, dan moet je toch ervoor werken. Succes komt niet zomaar.

  Koop anders aandelen Berkshire Hathaway (B-aandelen) en laat Warren Buffet je geld beheren. Maar je dient wel geduld te hebben, of zoek een ander goed aandelenfonds.

 5. Beste heer Groothaar, Ik wil vragen of u deze enorme stijging die we nu de laatste week hebben gehad, zag aankomen, en is het nu tijd voor een correctie waar u al diverse keren over heeft geschreven.

  Vr groet,

  Roel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.