Niet tot in de hemel

De bomen groeien niet tot in de hemel. En de koersen blijven niet oneindig stijgen. Op dit moment staan de markten voor een adempauze. Men moet krachten verzamelen. Hoe verder de weg omhoog is afgelegd hoe zwaarder het wordt. De AEX index is op weg naar 371,1 (de top van 6 april 2011) en 374,02 (de top van 12 februari 2011).  Maar er moet nog even gewacht worden voordat hij daar komt. De overbought situatie waarin de huidige markt zich bevindt moet eerst worden opgeheven. Dit toont zich duidelijk in de onderstaande daggrafiek van de AEX Index.

TA AEX 13 mei 2013
TA AEX 13 mei 2013

Figuur 1.

Tijdens een rally komt er steeds een moment dat de koers teveel van zijn lange termijn gemiddeldes afwijkt. Een terugkeer naar deze gemiddeldes is onvermijdelijk. Men noemt deze terugkeer “mean reversion”. Als men naar de waaier van gemiddeldes kijkt, waarbij de rode lijnen de korte en de blauwe lijnen de langere gemiddeldes zijn, dan ziet men dat de afwijking tussen de korte en de langere op dit moment zeer groot is. De koers is te hard gestegen en een reactie zal logischerwijs volgen. Deze reactie kan de komende dagen al starten. Hiervoor zijn aanwijzingen te vinden. De laatste dagcandles zijn mogelijke omkeercandles. De S&P500 zette afgelopen vrijdag een Hanging Man neer en de DAX eindigde met een Doji, die gemakkelijk uit kan groeien tot een Doji Star. De Momentum Analyses zijn in alle markten gaan dalen. Er is overigens basaal niets mis met de ontwikkeling van de AEX Index. Alle timeframes voor alle grote indexen zien er positief uit. Voor de AEX Index verwachten wij dat de steun op 356 het niet zal houden, maar de vorige bodem op 342 zal niet worden doorschreden. Daarmede zal de aan de gang zijnde hausse niet worden doorbroken, maar zoals reeds eerder gezegd zijn de perspectieven voor een daarna volgende periode minder goed. De onderstroom van de markt is niet helemaal in orde en daar mag men met de vakanties in aantocht geen snel herstel in verwachten. Opvallend is het dat deze onderstroom in Amerika zich aan het verbeteren is. Niettegenstaande dit gegeven zien wij op dit moment, na een hernieuwde poging de weerstand op 374 te breken een grotere correctie opdoemen, die ons tot ver in de zomer zal brengen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-05-13: 361,17)

Onze conclusies:

Korte termijn: overbought, reactie in de maak
Middellange termijn: positief
Lange termijn: positief maar raakt overbought
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Was het vorige week Amerika waar de rente een uitbraak waagde, deze week herhaalde dit verschijnsel zich in Europa. Het heeft er alle schijn van dat het rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen door deze uitbraak de vorming van de rechterpoot van een omkeer-Kop/Schouderformatie heeft ingezet. Als dit waar blijkt te zijn dan is dit rendement nu op weg naar 1,92% en als dit niveau bereikt wordt dan mag men stellen dat het bodempatroon af is. Zover is het echter nog niet, eerst moet de 1,92% afgewacht worden.

De Amerikaanse $ versus de €

De dollar is op weg naar 78,43. Hij staat nu voor de barricade, die opgeworpen wordt door het 200-daags Voortschrijdend Gemiddelde. Zodra deze horde genomen is ligt de weg open naar 78,43. Eenmaal daar aangekomen, zo ziet het er op dit moment naar uit, zullen alle signalen, ook op langere termijn, op groen staan. Dit betekent dat wij de naaste toekomst van de dollar positief inschatten.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het is opvallend, dat de prijs van een troy ounce Goud de omvang van het lichaam van de candle die drie weken geleden gezet werd tijdens zijn val, nog niet heeft kunnen verlaten. Het duidt op groot wantrouwen bij de belegger, ondanks de vele verhalen over de aankopen van fysiek goud. De edele metalen zitten in een baisse en er is op dit moment geen enkele reden te vinden in de charts dat ze daar eerstdaags uitkomen.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie heeft de weerstand op US$105 bereikt. Er zal nu wel wat aarzeling optreden maar wij zien de prijs verder stijgen richting US$118 waar de volgende weerstand ligt.

Strategie

Afgelopen week hebben wij aandelen KBC aangekocht (Benelux Selector), hebben wij aandelen Air France KLM verkocht en ingeruild voor aandelen Bank of Ireland (Europa Selector) en hebben wij (in onze Fund Selector) een tracker op de beurs van Athene aangekocht.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.
Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.