Loef TIP: er zit chemie in

De chemiesector begint relatief beter te presteren dan zowel de oliebranche als de bredere DJ Stoxx 600 index. Hierbij een update van de gegeven Loef Tips. Welke posities zijn nog actief en wat is het technische plaatje van de markten.

In deze column wordt elk weekend een ‘Technisch Inspirerend Patroon’ (afgekort ‘TIP’) onder de publieke aandacht gebracht. Deze column wordt opgesteld door Edward Loef van Loef Technische Analyse B.V. (LTA)  in samenwerking met De Kritische Belegger.

De LOEF TIP is bedoeld om belangstellenden in de technische analyse wekelijks te inspireren. De inhoud van deze column is nadrukkelijk niet bedoeld als een persoonlijk advies. De technische analyse maakt primair gebruik van de koersgrafiek en van de beurskoers afgeleide indicatoren met het doel om trends en trendomslagen tijdig te herkennen.

Openstaande posities

Loef TIP 8 april 2011
Loef TIP 8 april 2011

Sinds 25 februari is de DJ Stoxx 600 index met -0,86% gedaald. De keuze voor de DJ Stoxx 600 Oil & Gas op 25 februari 2011 op basis van relatieve sterkte is weliswaar goed, maar met een verlies van -0,32% zeer bescheiden van aard.

De keuze voor de Japanse Nikkei –index is gemaakt op basis van de aanname dat Japan in de tweede helft van dit jaar bovengemiddeld goed zal gaan presteren. In de afgelopen week werd 0,78% van het verlies ingelopen (exclusief valuta-effecten), terwijl de Stoxx 600 index afgelopen week met +0,59% steeg.  In relatieve zin een bescheiden gunstig resultaat.

De DJ Stoxx 600 Construction & Materials sector presteerde met +0,55% slechts 0,04% slechter dan de brede DJ Stoxx 600 Index die in de afgelopen week +0,59% bijschreef.

In de afgelopen week verzwakt de DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector ten opzichte van de DJ Stoxx 600 Chemicals index ondanks de stijgende olieprijs. Omdat in de prijsstijging van olie een overdrijving wordt gemeten, wordt besloten om de DJ Stoxx Oil & Gas 600 sector te verwijderen ten gunste van de DJ Stoxx 600 Chemicals sector.

De DJ Stoxx 600 Chemicals begint relatief beter te presteren dan zowel de DJ Stoxx 600 index als de DJ Stoxx 600 Oil & Gas (zie weekgrafiek met RS-lijnen en afgeleide MACD-indicator).

DJ Stoxx 600 Chemicals Sector vertoont relatieve sterkte versus de brede markt en de oliesector

TA DJ Stoxx 600 Chemicals Sector

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

DISCLAIMER
Edward Loef en/of LTA heeft geen prive/zakelijke posities in deze publicatie genoemde waarden. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is deze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Alle tips kunnen teruggelezen worden onder het trefwoord Loef Tip

Edward Loef
Technisch analist
e.loef@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.