Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Kommer en Kwel

Het goede nieuws is op één hand te tellen. Eigenlijk moeten we schrijven dat één vinger volstaat. In de weekgrafieken ziet men op alle markten dat de indexen nog in een uptrend zitten. Het ritme van stijgende toppen en stijgende bodems is in de weekgrafieken nog intakt. Maar daarmede is alles gezegd. De daggrafieken tonen hier en daar doorbraken. En voor de rest is het kommer en kwel.

TA AEX 23 mei 2011
TA AEX 23 mei 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Hierboven ziet u de grafiek van de AEX Index op dagbasis. De top van februari werd niet meer gehaald. Maar hiermede vormt Amsterdam een uitzondering, want in bijvoorbeeld Duitsland werd nog wel een hogere top bereikt. De daaropvolgende bodem uit maart van dit jaar werd inmiddels doorschreden.

Vorige week lag de koers nog op de onderste zijde van de gelijkbenige driehoek. Maar op de dag van verschijnen van onze blog brak hij daar naar beneden toe uit. Hiermede heeft de AEX op dagbasis zijn uptrend verlaten. Het doel van de uitbraak ligt, zoals wij u vorige week reeds stelden rond 323. Maar alvorens hij daar aankomt is er nog de horde van het 200-daags Voortschrijdende Gemiddelde te nemen, evenals de bodem die in maart van dit jaar werd gezet op circa 343.

Het is mogelijk dat hier in de komende week enige steun van uitgaat, maar u moet zich daar niet teveel van voorstellen, ook al divergeert de Momentum Analyse daaronder positief. Een slotkoers duidelijk onder de 350 (of bevestigd door een tweede die daarop volgt) zet het sein voor Amsterdam definitief op rood. Andere markten tonen negatieve divergentie in de daggrafieken (DAX) of geen divergentie (DJIA).

Het zou te ver voeren om alle negatieve feiten op te noemen, maar er is niets positiefs te vinden, zodat een algemene constatering dat de week- en de maandgrafieken negatief er uitzien en ook negatief divergeren voldoende is. Er zijn wel betere plaatjes te zien dan de AEX toont. In Amerika bevinden de indexen zich in een stijgend kanaal. Zij liggen aan de bovenkant en zijn bezig om de onderzijde op te zoeken.

De DAX is uit zijn stijgende kanaal gevallen en zal een dezer dagen de steun bereiken die er uitgaat van het 50-daags Voortschrijdende Gemiddelde. Hiermede doet hij het aanzienlijk beter dan de AEX, maar hij is ook dalende. Het doel van de DAX-uitbraak ligt ruim 460 punten lager dus u moet er rekening mee houden dat hij ergens tussen 6.900 en 7.050 zal komen. De steunniveaus zullen er misschien voor zorgen dat we nog even een oprisping krijgen, maar wij gaan ervan uit dat de markt ons voorlopig in de steek zal laten.

Wij hebben afgelopen vrijdag het eerste artikel gepubliceerd in een serie die handelt over het beschermen van uw portefeuille. Misschien komen niet alle artikelen meer op tijd maar u kunt reeds vanuit datgene wat verschenen is een strategie opbouwen om u in te dekken tegen de beursdaling die wij in het verschiet zien liggen.

De Rente

Geheel conform aan wat de effectenbeurs doet is de rente dalende. De steun ligt nog steeds op 3,23%. De 3-maands Euribor lijkt zich te stabiliseren, het gaat nog wel even duren voor de ECB de rente opnieuw verhoogt.

De edele metalen

De koersen van de edele metalen liggen op steunniveaus. Het lijkt mogelijk dat de koersdalingen op de effectenbeurzen een positieve invloed zullen hebben op de koersen van het goud en dergelijke, maar er zijn nog geen duidelijke aanwijzingen hiervoor. Dit betekent dat wij voorlopig uit de markt voor grondstoffen en de meeste edelmetalen blijven.

De prijs van een vat Brentolie

Ook de grafieken van de olieprijzen zien er negatief uit. Uitgaande hiervan zien wij de beste kansen toch liggen in een daling nadat de consolidatie waarvan nu sprak is zijn einde vindt.

De Dollar

De dollar heeft een Pull back achter de rug naar zijn 50-daags Voortschrijdend Gemiddelde. Als de stijging die daarop gevolgd is bevestigd wordt zullen wij posities in gaan nemen om van de komende Uptrend te profiteren.

Onze Strategie

Er van uitgaande dat wij nog een korte opleving krijgen hebben wij in het 10% programma nog Tessenderloo gekocht. Alle uitstaande verkochte Calls liepen in de expiratie van afgelopen vrijdag zonder kosten af. Er werden nieuwe Calls verkocht op Unibail-Rodamco. De Calls op RD en op de AEX, althans de calls die ons voldoende ruimte lieten, waren te goedkoop om alsnog gedekt te verkopen. Wij wachten nog op een betere mogelijkheid, zo niet dan zullen wij diep in-the-money gaan schrijven, want inmiddels liggen de koersen van de onderliggende fondsen duidelijk onder de MA20. Turbo’s (long) op de Amerikaanse Volatility Index (VIX) werden aangekocht.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (23-05-2011) 348,24.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Kommer en Kwel”

 1. Avatar

  hoe kun je van de uptrend van de dollar profiteren?
  raadt u aan dan dollars te kopen of een tracker aan te schaffen?

 2. Gijsbrecht K. van Dommelen

  Beste Jeroen,

  Pro shares is inderdaad een mogelijkheid, maar wij raden aan om turbo’s, speeders of sprinters te kopen. Het is relatief goedkoop, de investering kan van een hefboom voorzien worden en, veruit het meest belangrijk, er is een stoploss aan gekoppeld.

  Mvg,

  Gijsbrecht K. van Dommelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *