Klein herstel AEX weer mogelijk

De daling vorige week was bijzonder krachtig, is dit al de tweede fase van de daling of komt er eerst nog een herstel. Voor de trader is dat op dit moment de vraag. Voor de beleggers is het zaak de markt even te laten voor wat het is. De trend is dalend en deze daling kan aanhouden tot globaal een stand voor de AEX van 270 punten. Geen reden om te kopen op dit moment.

Nog een kans op herstel tot 325-330

De daling die zich sinds vorige week woensdag ontwikkeld heeft, is nogal heftig, beleggers zien het even niet meer zitten. Dit komt in grote lijnen overeen met de vorige week uitgesproken verwachtingen, vervolgbewegingen zijn doorgaans een stuk krachtiger.

De vraag is nu of deze daling onderdeel is van fase twee of dat we te maken hebben met het laatste stuk van fase één. In het eerste geval kan het herstel beperkt blijven tot ongeveer 322, in het laatste geval is een herstel tot ongeveer 330 mogelijk. Op dit moment hou ik rekening met het laatste. Voor beleggers is dit van weinig belang, voor traders reden om een deel van de winst op de short positie te verzilveren. De conclusie om van een herstel tot globaal 330 punten in de AEX uit te gaan is gelegen in de tijd en prijsrelatie.

De relaties

Gisteren was het voor de AEX dag 21 van de daling, dit is een fibo getal en kan dus zorgen voor een bodem. Afgelopen vrijdag was het voor de S&P 500 dag 13 van de daling. Het liet  na een forse daling gedurende de dag een even zo fors herstel zien. Dit herstel heeft kenmerken van een puls dus om die reden verwacht ik de komende dagen meer herstel. Tevens is de laatste daling ongeveer gelijk aan de eerste daling, wat in kan houden dat er een volledige ABC daling compleet is sinds de top op 11 januari jl.

Is deze veronderstelling juist, dan is de komende dagen meer herstel te verwachten. Zodra de AEX weet te stijgen boven 320 houd ik rekening met een herstel tot globaal 325 tot 330.

Technische analyse AEX op 9 februari 2010 Elliot Wave
Technische analyse AEX op 9 februari 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Zwakke markten

Omdat het beeld voor de middellange termijn zwak is en een daling tot globaal 270 mijn verwachting is, is een het ook voor een trader niet verstandig om  fors in te zetten op een herstel, echter een stuk winst nemen op de short posities kan in mijn ogen op dit moment geen kwaad.  Voor degene die nog geen actie hebben ondernomen is er dus nog een mogelijkheid om long posities te sluiten of ter bescherming short posities op te nemen. Naar het zich nu laat aanzien is er de komende tijd meer van dit gure weer op de beurs te verwachten.

Conclusie

Het herstel van vorige week kreeg een vervolg in de vorm van een forse daling van de aandelenkoersen. De daling van vorige week kan daarmee het einde van de eerste dalingfase markeren. Mijn verwachting is dat de komende dagen de AEX zich zal herstellen tot het gebied 325-330. Aangezien het totaalbeeld zich het best laat omschrijven als zwak, is het niet raadzaam om fors in te zetten op een herstel. Mijn advies is om een deel van de winst op de short posities te verzilveren. Voor beleggers kan de komende dagen zich nog een mogelijkheid voor doen om de belangen in aandelen te reduceren tegen goede prijzen om onder de portefeuille bescherming te kopen tegen koersdalingen.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Bezoek ook ons forum op https://www.dekritischebelegger.nl/forum/ en discussier actief mee. Ik kan me voorstellen dat u een klankbord zoekt met anderen. Door middel van het forum kunt u uw visie toetsen aan de kennis van andere beleggers.

Het maakt niet uit of u beginner bent of niet. U kunt ook vragen stellen en daarvan leren. Reeds doen er een aantal bezoekers mee.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Klein herstel AEX weer mogelijk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.