Hogere Sferen eisen hun Tol

Wij schreven het al eerder: “als de koersen op weg naar 374 onderweg op hun schreden terugkeren dan zijn de kansen op hommeles groot”. In de figuur hieronder ziet u een grafiek van de dagkoersen van de AEX Index.

TA AEX 16 mei 2011
TA AEX 16 mei 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wij konden een gelijkbenige driehoek tekenen, die zijn aanvang vindt in de laatste week van februari van dit jaar. De koersen hebben de randen van deze driehoek nu viermaal geraakt. Meestal is de vijfde keer het begin van de uitbraak. Alhoewel het bij dit patroon nooit zeker is aan welke kant de uitbraak zal plaatsvinden, ziet her er in dit geval toch naar uit dat de onderkant gekozen zal worden. Het 50-daags Voortschrijdend Gemiddelde heeft tot twee keer toe gefungeerd als weerstandlijn. De koers is nu aangekomen op een oude steun en tegelijkertijd op de onderkant van de driehoek. De grote vraag voor de komende dagen is of deze dubbele steun sterk genoeg zal blijken om hem terug te sturen om een nieuwe poging te wagen om door de MA50 te breken, dan wel dat de steun inderdaad niet sterk genoeg zal blijken en hij door de onderkant van de driehoek valt. Wij zijn niet optimistisch, gezien het feit dat de indicatoren allemaal dalende zijn.

In andere markten ziet men een gelijkaardig beeld. De DAX ligt aan de onderzijde van een oplopend kanaal. In de koersen van de DJIA en van de S&P500 kan men ook een driehoek tekenen, maar de vraag is of het hier geen dalende driehoek betreft. In beide gevallen ligt de koers tegen de onderzijde aan. En in de week gezien divergeren de indicatoren in Amerika duidelijk negatief.

Mocht de AEX aan de onderzijde uitbreken dan kan een doel berekend worden van 324. Onderweg liggen er veel steunniveaus waarvan de belangrijkste natuurlijk de MA200 is.

Dat de beurs een forse reactie tegemoet gaat werd door ons reeds vaker gesteld. De hogere time frames zoals de week- en met name de maandgrafieken zijn allemaal dalende. De koersen in de lagere time frames zullen vaker fluctueren dan die van de hogere, maar als de hogere negatief zijn zullen de fluctuaties op het lagere niveau minder sterk zijn naar boven toe maar juist sterker in benedenwaartse richting. In een dergelijke situatie zitten de beurzen nu en vandaar dat het koerspatroon op dagbasis naar beneden is gericht nu de maand (en ook de week) eveneens corrigeert. Zoals gezegd is het mogelijk dat de dubbele steun het houdt, maar wij zijn pessimistisch. Het zal op de korte termijn duidelijk worden.

De Rente

De rente is verder gedaald. De eerste steun ligt op 3,23%. Een dalende rente wijst erop dat er veel kapitaal de aandelenbeurzen verlaat en de vastrentende waarden opzoekt. De daling van de rente wijst er derhalve ook op dat beleggers ervan uitgaan dat de grotere correctie is gekomen. Ook de 3-maands Euribor lijkt zich voor een daling klaar te maken.

De edele Metalen

Even zag het ernaar uit dat deBlow Off gevolgd zou worden door een snel herstel. Maar later in de week wees alles erop dat er nog meer tijd nodig was. Het dieptepunt in het zilver werd opnieuw getest. Voorlopig lijkt het herstel meer op een Pull Back en is de weg dus weer omlaag gericht.

De Prijs van een vat Brentolie

De daling in de olieprijzen is nog niet afgelopen. Op korte termijn lijkt een herstel mogelijk, maar zowel de week- als de maandgrafieken zijn negatief. Het file probleem in Nederland zou dus wel eens een nieuwe impuls kunnen krijgen.

De Dollar

De dollar heeft zijn stijging voortgezet. De dag- en de weekgrafieken zijn positief en de indicatoren in de maandgrafiek zijn aan het draaien. Wij zien onze conclusies uit ons artikel “De Technische positie van de Dollar” van 25 maart jongstleden bevestigd worden. Alhoewel de maandgrafieken dus nog geen volledig “GO” ondersteunen is de tijd toch gekomen om zich voor te bereiden om te profiteren van een sterker wordende dollar. De korte termijn komt overigens inmiddels al weer in overbought gebied.

Onze Strategie

Wij hebben in de afgelopen week weinig kunnen doen anders dan het innen van de vele dividenden die uitgekeerd werden. In de komende week blijven wij zeer nauwgezet de ontwikkelingen volgen. Er is een kans dat we tot volledige afdekking overgaan. Ook aankopen van (dollar)obligaties vormen onderdeel van onze mogelijkheden. Behalve goud en kolenmijnen hebben wij geen grondstoffen meer voor onze klanten in portefeuille.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (15-05-2011) 354,86.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer
De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.