Hoe diep zal de correctie zijn?

Dat er een correctie in de lucht zit is wel duidelijk. De vraag is hoe diep de beurs kan zakken.

Is het over de stijging vanaf maart dit jaar, de stijging 194 tot 291. Of zal de daling beperkt blijven tot ongeveer 272, waarbij de laatste stijging vanaf 241 voor 38% wordt gecorrigeerd. In het laatste geval is er sprake van een pull-back naar de neklijn van een hoofd schouder bodem formatie. Dit zou zeer positief zijn, een stijging tot 330 of hoger kan zich dan nog dit jaar voltrekken. Omdat de meeste analisten hier van uitgaan heeft dit niet mijn voorkeur.

Technische analyse van de AEX op 11 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de AEX op 11 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De heersende mening

Op dit moment gaan veel analisten uit van het idee dat een eventuele daling in de AEX beperkt kan blijven tot 272-270 AEX-punten waarna de stijging van de aandelen weer hervat zal worden. Als men collectief het zelfde denkt dan zien we vaak het tegenover gestelde gebeuren. Een daling onder 272 zal naar mijn mening inhouden dat de stijging vanaf maart dit jaar (194-291) voor 50 of 61% gecorrigeerd gaat worden. Ik denk dan aan een daling tot 243 of mogelijk 231.

Technische analyse van de S&P 500 op 11 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de S&P 500 op 11 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De S&P 500

Vorige week heb ik de situatie van de S&P 500 besproken waarbij ik een kanttekening plaatste bij een verdere stijging. De mogelijkheid van een daling in een afsluitende golf 5 was mogelijk indien de S&P 500 rond 998-1000 zou draaien. De kans op dit scenario is door de stijging van afgelopen week erg klein geworden en geniet om die reden niet mijn voorkeur.

Een correctie zoals beschreven voor de AEX lijkt mij wel waarschijnlijk Een daling in de S&P 500 tot 830 of 800 is in dit geval mogelijk.

Lange termijn positief

Ondanks de op handen zijnde correctie is het beeld voor de lange termijn positief. Of er nu een daling tot 270 of 230 komt maakt voor de lange termijn geen verschil, kopen in deze correctie is het credo.

De bearmarktrally kan fors zijn. Maar zo er aan alles een keerzijde zit is dat ook voor de beurs van toepassing.DIT IS GEEN NIEUWE BULL MARKT. Ik zal hier in een later stadium nog op terug komen.

Conclusie

De markt heeft geen haast en neemt alle tijd om uit te toppen. Zodra dit proces klaar is ga ik uit van een correctieve beweging over de stijging vanaf maart dit jaar. Een daling tot 243 of mogelijk 230 zou dan een goed moment zijn om posities in te nemen cq te verzwaren. Het risico van een nieuwe bodem onder de dieptepunten van maart dit jaar schat ik, door de recente stijging, laag in.

Indien de daling tot 272 beperkt blijft is dat zeer positief waarbij een sterke voortzetting van der stijging verwacht mag worden. Dit is niet mijn uitgangspunt op dit moment.

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.