Gerommel in de marge

De verwachte correctie heeft nog geen handen en voeten gekregen, hoewel er steeds meer signalen zijn van een top of naderende top in verschillende indices, is het sentiment nog niet gekeerd. Vandaag neem ik de euro dollar, de DAX , de S&P 500 en de AEX onder de loep.

Euro-dollar

De bewegingen van de dollar duiden op de vorming van een tussentijdse bodem. Een herstel op de daling is naar mijn mening op korte termijn te verwachten. Het is namelijk mogelijk dat de recente bodem onderdeel is van een irregular corectie, ja daar is tie weer.

Euro-dollar Irregular 27 april 2010
Euro-dollar Irregular 27 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een snelle stijging van de Euro Dollar de komende weken zou op basis hiervan verwacht mogen worden.

De andere mogelijkheid is dat er na een herstel tot globaal 1,355 – 1,36 er zich nog een kleine daling tot ongeveer 1,3150 tot 1,31 ontwikkelt, om vervolgens aan een correctie te beginnen. In dat geval zou het herstel nog even op zich kunnen laten wachten.

Euro-dollar wig 27 april 2010
Euro-dollar wig 27 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De Dax

De Duitse Dax heeft vrijwel het koersdoel op basis van de RSI bereikt en de recente bewegingen wijzen op de vorming van een top.  Is dit dan het laatste stukje in de stijging sinds maart 2009 en moeten we rekening houden met een forse correctie?

DAX Een 5
DAX Een 5

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Op basis van de recente  top in de RSI is de kans groot dat zich, na een milde reactie, nog een stijgingsbeweging ontwikkelt. Meetal is er namelijk sprake van divergenties bij een top in de beweging, dat is op dit moment niet het geval. In een aantal andere markten is er wel sprake van divergenties en is er tevens een complete, of vrijwel complete beweging zichtbaar sinds de bodem in maart 2009. Zolang de correctie beperkt blijft tot circa 5800-5850, moeten we rekening houden met de mogelijkheid van een nieuwe stijging, het wig scenario.

Dax een wig 27 april 2010
Dax een wig 27 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De S&P 500

Een belangrijke index in de VS is de S&P 500, deze index is samengesteld uit  500 grote ondernemingen in de VS is daarmee representatiever dan de Dow Jones die slechts uit 30  ondernemingen bestaat. De S&P is een index die sinds maart vorig jaar een vrijwel complete beweging heeft afgerond. In tegenstelling tot de AEX en de DAX is deze stijging wel als een 5 beweging  te verdedigen. De consciëntie is dat er, na een correctie, meer stijging verwacht mag worden. Welke daling is te verwachten? In de meeste gevallen is een correctie minimaal 38,2% over de voorgaande stijging, voor de S&P 500 zou dit een daling inhouden van circa 210 punten ofwel een daling van 17%.

S&P 500 27 april 2010
S&P 500 27 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De  AEX

De AEX heeft veel overeenkomsten met de DAX. Ook in de AEX is er in de recente stijging een nieuwe top in de RSI gevormd. Wel duidelijk is dat er ook in de AEX sprake is van topvorming en dat een correctie tot ongeveer 330 in ontwikkeling is. Een daling onder 330 is een signaal dat er meer aan de hand is waarbij een daling tot 295 ( 38,2% correctie) tot de mogelijkheden behoort.

Conclusie

De Euro dollar is bezig met een herstel, mogelijk dat er na een herstel nog een kleine daling komt, maar noodzakelijk is dit niet. De beurzen geven serieuze signalen van topvorming.

De S&P 500 kan een totale beweging sinds maart 2009 afronden en in een normale situatie zo´n 17 % dalen. Voor de AEX en de DAX bestaat er een kans op nog een stijging indien de daling beperkt blijft tot 330 punten voor de AEX en 5800 punten voor de DAX.

Positie.

Vorige week is het advies gegeven een short positie te openen, de gemiddelde koers was 350,50. De stop-loss handhaving is op 360 punten.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

De redactie heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.