Even op adem komen

Het meest waarschijnlijke scenario is nu dat wij een korte pauze krijgen in de opgang. Wij verwachten niet dat wij de komende week af zullen sluiten met een hogere koers. Een beperkte reactie zal het mogelijk maken om een hogere bodem neer te zetten en als er dan ook nog een hogere top bereikt wordt zal de AEX Index op de koers naar 385 liggen.

Wij verwijzen naar de grafiek hieronder waarin u de AEX Index ziet op dagbasis.

TA AEX 4 maart 2011
TA AEX 4 maart 2011

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De voorgaande top op 374 werd door de stijging van de afgelopen twee weken nog niet bereikt. Dat wil zeggen dat de korte termijn nog steeds in een negatieve trend zit, zij het dat de dalende trendlijn wel doorbroken werd. De Momentum Analyse daaronder bevestigde de top van afgelopen woensdag niet meer. Het meest waarschijnlijke scenario is nu dat wij een korte pauze krijgen in de opgang. Wij verwachten niet dat wij de komende week af zullen sluiten met een hogere koers. Een beperkte reactie zal het mogelijk maken om een hogere bodem neer te zetten en als er dan ook nog een hogere top bereikt wordt zal de AEX Index op de koers naar 385 liggen.

Wij durven te stellen dat de AEX Index na een lichte reactie weer omhoog zal gaan omdat de meeste Sentimentindicatoren positief zijn. Wij noemen de Summation Index, de Call/Put Ratio, onze eigen Vladeracken Index en ook de eenvoudige Advance/Decline Lijn. Belangrijk voor onze conclusie is ook dat het Momentum in de weekgrafieken in de meeste indexen in de wereld stijgende is.

De Rente

Het lijkt nu vrijwel zeker dat Trichet aanstaande dinsdag zijn rente gaat verhogen. De verwachting is dat dit met 0,25% zal zijn waarna een tweede verhoging in juni zou kunnen volgen. Gezien de rentestijging van de afgelopen week zal de eerste verhoging inmiddels wel zijn verwerkt. De deelnemers aan het gratis volgsysteem, waarvoor wij enige tijd geleden een koopsignaal voor een sprinter short in de Bund afgaven, staan inmiddels netjes op winst. Opvallend is het dat er nog geen signaal van het Treasury-systeem ontvangen werd. Het rente-écart met Euroland is sterk in het voordeel van de laatste hetgeen wil zeggen dat tarieven in Europa duidelijk hoger liggen. Wij voorzien een doel voor het gemiddelde effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen rondom 4,11%. Gezien de huidige stand van 3,63% heeft de stijging dus nog wat laken voor de schaar.

De Dollar

Zoals wij u twee weken geleden schreven maakt de dollar zich op voor een aanzienlijke stijging. Hij is op dit moment bezig met een bodemproces en dat kan nog best even duren. Blijf ervan af totdat dit proces is afgesloten.

De Prijs van een vat Brentolie

De olieprijs is bezig met topvorming maar zolang de onrust voortduurt in de olieproducerende landen van Noord-Afrika en het Midden Oosten voorzien wij geen einde aan dit proces. Voorlopig dus moet u uw schatting aan de pomp maar betalen want het ziet er niet naar uit dat men u daar een mooie dag gaat bezorgen. Inmiddels is het korte termijn Voortschrijdend Gemiddelde (het 30-weeks) van deze prijs al boven de $100 gekomen. Als van hieruit straks de steun moet uitgaan dan is een hogere prijs voor langere tijd een uitgemaakte zaak.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud ligt nog steeds tegen de bovenkant van zijn horizontale kanaal. Alles wijst erop dat deze prijs een daling gaat inzetten. Steun ligt erop $1.300. Men moet aannemen dat de daling gepaard gaat aan een stijging van de aandelenkoersen.

Onze Strategie

Op een deel van de longposities in de AEX Index werd de winst gerealiseerd. ETF’s op uranium werden aangekocht. Daarnaast werden aandelen Rosier gekocht (in Brussel) en werden trackers in basis grondstoffen verkocht en vervangen door trackers op de Amerikaanse lokale aandelenmarkt.

Als wij daartoe een signaal ontvangen zullen wij in de komende week opnieuw sprinters long op de AEX nemen. Binnen de verschillende aandelenprogramma’s zijn wij nu volbelegd.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (03-04-2011) 369,45

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

1 gedachte over “Even op adem komen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.