Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Even geduld

De daggrafieken lopen weer allemaal parallel. Afgelopen vrijdag was er sprake van een daling, die zich in alle markten manifesteerde. Er werd veelal een zwarte candle neergezet met negatieve implicaties. De Momentum Analyse is overal aan het dalen, hetgeen een normaal verschijnsel is alvorens de koersen de weg naar beneden inslaan. Illustratief is de daggrafiek van de AEX Index die wij hieronder laten zien.

TA AEX 18 maart 2013
TA AEX 18 maart 2013

Figuur 1.

Een dark cloud zette afgelopen vrijdag de daling in. De AEX Index was niet bij machte om de top uit februari van dit jaar te breken. Met dit laatste stond Amsterdam vrij alleen. De Momentum Analyse daaronder was al vier dagen aan het dalen en kondigde hiermede de reactie aan. De divergentie daarentegen is zeer positief. Dit betekent dat wij durven te stellen dat de reactie zeer gematigd zal zijn. Dit type reacties duurt in het algemeen niet meer dan een paar dagen tot een dag of tien.

De week

Er zou echter roet in het eten gegooid kunnen worden onder invloed van de week. Deze is weliswaar in alle markten stijgende maar de divergentie is daar negatief. Deze negatieve afwijking hoeft echter geen onmiddellijke gevolgen te hebben.

De maand

De maand toont nog steeds een zeer verdeeld beeld. In Amerika is deze zonder meer positief, maar in Europa is dat niet het geval. Hooguit kan men spreken van een mogelijke draai, die in de maak is, maar wil deze omkeer een feit zijn dan moet de maand maart wel positief worden afgesloten.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-03-18: 353,58)
Onze conclusies:
Korte termijn: reactie
Middellange termijn: positief
Lange termijn: verdeeld, draait omhoog
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse staatsleningen is nog steeds aan het dalen. Op 1,75% ligt steun en als deze het niet houdt volgt 1,70%. De 3-maand Euribor is inmiddels al gaan stijgen, De maandgrafiek is onverminderd positief.

De US$ versus de €

De dollar is een rustperiode ingegaan, waarin hij iets kan gaan dalen, maar wij zien deze rustperiode niet lang duren. Al snel zal hij zijn stijgende trend hervatten.

De Prijs van een troy ounce Goud

Het is nog te vroeg om vast te stellen dat de prijs van een troy ounce Goud een bodemproces gaat afsluiten. Maar er lijkt een periode aan te breken waarin de goudprijs zich gaat herstellen.

De Prijs van een vat Brentolie

Er lijkt een reactie op komst maar dat zal de prijs van een vat Brentolie op de langere termijn niet wezenlijk omhoog brengen. De eerste steun ligt nog steeds op US$105.

Strategie

Afgelopen week hebben wij in onze defensieve portefeuilles obligaties aangekocht van Air Berlin (over het algemeen kortlopende obligaties) en trackers op de FTSE Rafi Asia Index.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.Vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *