Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

En waar gaat dat naar toe?

Op dagbasis laat de markt een draai zien. Er zijn koopsignalen alom. Wij noemen de korte, de Slowed en de Fast Stochastics in de AEX. De CCI, de RSI (kort en normaal), de William’s, de Momentum Analyse, de CPR, de Summation Index en handelssystemen die gebruik maken van Channels. En wij kunnen doorgaan met onze opsomming. Een negatief feit is de ontwikkeling van het Volume in Amsterdam, maar daar staat tegenover dat de OBV in Amerika zich juist zeer positief heeft gedragen. Tot slot ziet men in de weekgrafiek een Long Legged Doji hetgeen een notoir omkeerpatroon is.

Op korte termijn is de markt dus stijgende. De signalen zijn er om opgevolgd te worden en derhalve staat de poort open om long te gaan. Dit neemt niet weg dat de markt nog zeer volatiel is en dat (korte termijn) verrassingen niet zijn uitgesloten.

De lange termijn
In de weekgrafieken is er (afgezien van de Long Legged Doji) niets veranderd. Zij blijven negatief. De maandgrafiek van de AEX heeft de eerste stap gezet op zijn weg naar de baisse. Om u niet op het verkeerde spoor te zetten met onze opmerkingen in de eerste alinea laten wij u hieronder de maandgrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX 15 augustus 2011
TA AEX 15 augustus 2011

Er zijn zes zwarte candles gezet en met de zesde werd de vorige bodem op 306 doorschreden. De koersval werd tegengehouden door de steun op 270. Hiermede is een lagere bodem bereikt. Er is nog geen lagere top, maar of een long op de dagcharts een koersherstel kan geven tot boven 374 geloven natuurlijk alleen de naïevelingen onder ons, want daar is geen enkele reden voor te vinden. De Momentum Analyse divergeert nog steeds negatief en de MACD is door de nullijn gevallen. Amsterdam is een van de weinigen die in de maandgrafiek een lagere bodem toont en dat is misschien de enige positieve noot bij de lange termijn grafieken, want ook in de grote markten van deze wereld wordt op de lange termijn driftig negatief gedivergeerd.

De les

De les uit dit alles is duidelijk: Ga long als u wilt maar neem ook snel uw winst want een rally in een Bearmarkt is onbetrouwbaar en onvoorspelbaar. Iedere dag kan het afgelopen zijn. Het kan een hulp zijn om de volgende niveaus in het oog te houden. Op de daggrafiek van de AEX vindt men een weerstand ter hoogte van 293-296. Wij liggen daar vlak bij en het lijkt niet overdreven om aan te nemen dat dit niveau wel doorschreden zal worden. Daarna komen de MA20 en de MA30 in het vizier op 324-327. Op dit niveau liggen ook de eerste Fibonacci-retracement niveaus. Het zou een mooi resultaat zijn als deze niveaus gehaald worden. De Channelliefhebbers vinden de bovenkant van hun Channel rondom 336. Een stijging van 40 tot 50 punten lijkt ons zeer, zeer veel, maar niets is onmogelijk op een in principe onbetrouwbare beurs.

De Rente

Het effectieve rendement op 10-jaars Nederlandse Staatsleningen raakte met een dieptepunt van 2,55% een oude steunlijn. Van hieruit moet men rekenen op een herstel. En een stijging van de rente past in het plaatje van een stijgende beurs, maar wij zien dit herstel als tijdelijk  De 3-maands Euribor daalde opnieuw.

De Amerikaanse Dollar

De dollar deed wat hij al langere tijd doet. Hij steeg heel langzaam en blijft liggen aan de onderkant van een zeer langzaam stijgend kanaaltje. De positieve divergentie is nog steeds intact. Wij houden ons aan de grenzen die wij reeds enige tijd melden zijnde 68,8 als de steun en 72 als het noodzakelijke doel om van een uitbraak te kunnen spreken.

De edele Metalen

Het goud liet de laatste dagen enige steken vallen. Dit past geheel in wat hierboven staat. Als de beurzen omhoog gaan moet u erop rekenen dat het goud inlevert. Maar omdat de positieve stemming op de beurzen slechts als zeer tijdelijk wordt ingeschat is een dip in de prijs van de edele metalen ook maar een tijdelijk affaire. Een daling van de prijs van een Troy ounce goud past overigens zeer wel in het technische plaatje van het goud dat een zeer overbought situatie toont. Er is één gegeven dat zorgen kan baren, maar hier spreekt men van een probleem op langere termijn: de maandgrafieken tonen het begin van een  overbought markt.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie is aangekomen op de onderste lijn van zijn dalende kanaal. Hij ligt nu op het MA50, de laatste belangrijke barrière op weg naar lagere niveaus. Er zal hier wel enige steun van uitgaan, maar er is geen aanleiding te veronderstellen dat dit niveau niet gebroken wordt. En dat zou betekenen dat de rapen in de woestijn beginnen gaar te koken.

Onze Strategie

Wij hebben inmiddels in de meer speculatieve longposities ingenomen met de Sprinter 267 en aandelen AMG bij-/aangekocht. Wij hebben ook enkele aanvullingen gekocht van sterke fondsen (met verhoudingsgewijs hoge dividendrendementen) in zwakke tijden voor bepaalde portefeuilles zoals Koninklijke Olie, PostNL en Unibail-Rodamco. Daarnaast hebben wij posities genomen/uitgebreid in Converteerbare Obligaties USG (zie ons artikel van afgelopen vrijdag) en Wereldhave. Het ligt in onze bedoeling, bij het bereiken van de mijlpalen zoals hierboven beschreven (ook als de rally nog geen tekenen van uitputting geeft), om short posities in te nemen ter bescherming van de portefeuilles en de aandelenbelangen weer / verder te verminderen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-08-14) 291,90

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *