Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Eindsprint AEX nog mogelijk

Het goede klimaat op de beurs van de afgelopen maanden is onbestendiger geworden, een daling als correctie over de koersstijgingen sinds maart lijkt er aan te komen al is een eindsprint tot 323-327 nog mogelijk.

De spanning neemt toe

De daling vorige week tot 300 punten in de AEX heeft het krachtige herstel sinds maart dit jaar geen goed gedaan. De daling onder 306 is een zwak signaal.

Door deze verzwakking nemen de kansen op verdere daling sterk toe, of de beurs gelijk verder zakt of dat er nog een eindsprint inzit is nog niet duidelijk.

Argumenten voor een stijging

Ondanks de daling onder 306 wist de AEX vrijdag in de loop van de dag fors te herstellen. Ook de Duitse DAX gaf een overeenkomstig beeld te zien, met dit verschil dat daar de daling beperkt is gebleven tot een equivalent van de 306 in de AEX, een normale correctie dus.

Op grond hiervan is een stijging zoals vorige week aangegeven dus niet uit te sluiten. Deze laatste stijging zou dan een perfect instapniveau opleveren om shorts uit te breiden.

Technische analyse van de AEX op 30 november 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de AEX op 30 november 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een daling onder 300 is negatief

Is de AEX niet in staat om vandaag of morgen de weg naar boven te vervolgen dan is dat negatief. Een versnelling van de daling is dan te verwachten waarbij het koersdoel rond 270 AEX punten uitkomt.  De beurs bevind zich dan in het hart van de beweging en dat kan dagen met forse dalingen  opleveren.

Technische analyse van de AEX op 30 november 2009 (op basis van Elliot Wave) Direct verder dalen
Technische analyse van de AEX op 30 november 2009 (op basis van Elliot Wave) Direct verder dalen

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

De beurzen hebben nog geen keuze gemaakt, de vraag is of we nog een eindsprint krijgen tot het gebied 323-327, of dat de daling zich versneld voortzet. Op basis van de ontwikkelingen in Hong Kong is het ook voor onze AEX oppassen geblazen. Gezien het sterke herstel van vrijdag en het punt vanwaar dit herstel zich inzette is een stijging tot 323-327 niet uit te sluiten. Beleggers nemen wat gas terug door posities te verkopen of door call´s op de aandelen te verkopen en put ter bescherming te kopen.

Voor traders is er mogelijk nog te verdienen door met korte ritjes in te spelen op een stijging.

Een daling onder 300 punten is voor beide groepen beleggers het signaal om shorts posities te uit te breiden dan wel in te nemen.

De afgelopen vrijdag ingenomen posities op de Hang Seng en de AEX laat ik tot nader orde zitten.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb een positie in de Hang Seng en AEX short. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *