Een mooi einde

Het was al op maandag dat er voor de actieve belegger een koopsignaal gegeven werd. En de dagen erna zorgde de euforie naar aanleiding van het besluit van de FED voor een zeer willige markt. De grafieken draaiden overal en  toonden zich uiteindelijk van hun beste kant. Wij laten u hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX 23 december 2013
TA AEX 23 december 2013

Figuur 1.

De grafiek laat u een index in een opgewekte haussestemming zien. De koersval bereikte het 150-daags voortschrijdend gemiddelde niet eens. Intussen ligt de koers al weer boven het MA50. Zowel de Stochastics als de Momentum Analyse gaven maandag jongstleden een koopsignaal (zie pijltjes). De negatieve divergentie, die de daling aankondigde, is geneutraliseerd en er lijkt daarmede geen enkel obstakel meer aanwezig, die de voortgaande hausse zou kunnen onderbreken. Een zelfde conclusie kan men trekken als men naar de ondertoon kijkt. Alle sentimentindicatoren hebben hun negatieve outlook verlaten en ook de maandgrafieken zien er aanzienlijk beter uit. Alleen in Amerika blijft de NewHighs/NewLows achter. En er moet nog één andere wens vervuld worden. De weekgrafieken zijn hier en daar aan een stijging begonnen maar ze divergeren overal nog zeer negatief. Er moet dus nog een mooie week volgen wil daar verandering in komen. Voor de AEX Index geldt dat het niveau van 400 gebroken moet worden. Daarvoor moet hij nog 8,5 punt stijgen. Dat lijkt een forse opgave voor de enkele handelsdagen, die ons nog resten voordat januari is aangebroken. Maar mocht een doorbraak volgen, dan is de markt op korte termijn overbought en zullen we een reactie zien in het begin van het volgend jaar. Alsdan zullen we ook te maken krijgen met een overbought situatie in de maandgrafieken. Wat dat alles gaat betekenen zien we dan wel weer. Voorlopig genieten we van een mooie stijgende beurs.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-12-23): 391,56

Onze conclusies:

Korte termijn: positief
Middellange termijn: draait naar positief
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Het ingrijpen van de FED heeft wel een stijging van de lange rente ten gevolge gehad zowel in Amerika als in Europa. Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen ligt nu op 2,17%. Op 2,34% ligt een obstakel. Om deze horde te nemen zal er nog wel wat water over God’s akkers moeten vloeien, maar de langere termijn trend van de lange rente is omhoog gericht.

De Amerikaanse $ in € uitgedrukt

De dollar is gaan stijgen en lijkt zijn bodempatroon te gaan verlaten. Maar er is nog niet veel om over te juichen. Op dagbasis ziet het er een beetje positief uit maar in de andere time frames is er nog weinig licht te bespeuren. Voorlopig blijft gelden dat men van de $ af moet blijven.

Overigen

Van het goud noch van de olie is iets interessants te vermelden. Het goud worstelt met zijn bodem en de Brentolie prijs zit gevangen in zijn horizontale kanaal.

Strategie

Wij genieten van het herstel op de beurzen. Afgelopen week werden nog enkele posities aangekocht waaronder TKH (Twentsche Kabel) en het Italiaanse Safilo. Bovendien hebben wij obligaties van General Electric verkocht en ingeruild voor een obligatie van Linde (7,375% per 2066). Daarmee verbeteren wij het rendement met 1% per jaar, maar belangrijker, de Linde-obligatie heeft vanaf 2016 een variabele coupon. Wij komen hierop in een komend artikel nog uitgebreid terug.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

2 gedachten over “Een mooi einde”

  1. Zal het iets uitmaken, voor of na, kerst? Belangrijkst is dat er iets af gemaakt moet worden, de 400, voordat er aan een nieuwe episode in de AEX begonnen kan worden, nl. naar de richting van de low van 2009 toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.