Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Een kater op de loer

Europa vlamde van het goede nieuws en de beurzen reageerden enthousiast. Het dalende kanaal werd verlaten en de barrières van het 10, het 40- en het 50-daags gemiddelde werden genomen. De doelstelling van de uitbraak werd bereikt en dat geschiedde dan allemaal in één week tijd. De eerstvolgende weerstand ligt op 306 maar de markt is nu, gezien op dagbasis, overbought en de vraag is of er een kater op de loer ligt na deze euforie. En dat zou best eens kunnen, want Amerika zag geen uibraak. Er was daar ook wel sprake van een stijging, maar deze bracht de koersen niet verder dan de bovenkant van het dalende kanaal.

Men moet zich afvragen of aan het einde van de komende week niet zal blijken dat een aantal landen, zoals bijvoorbeeld  Engeland, het wensenlijstje van Merkel en Sarkozy zal verwerpen, zodat de budgetcontrole voorlopig geen doorgang vindt of in het beste geval beperkt blijft tot de Eurozone landen met de ongetwijfeld daaraan verbonden weigering van de ECB om de geldpersen te laten draaien. En dat zou betekenen dat Sinterklaas met nog volle zakken naar Spanje huiswaarts keert.

Wij laten hieronder de weekgrafiek van der AEX Index zien.

TA AEX 5 december 2011
TA AEX 5 december 2011

De koers is door de weerstand op 296 gebroken. Tegelijkertijd werd het 10-weeks voortschrijdend gemiddeld gepasseerd en hij is nu op weg naar het 50% Fibonacci niveau dat al eerder  (28-10) werd geraakt op 316. Het is mogelijk dat er een hogere bodem werd neergezet. Maar de bevestiging met een tweede witte candle ontbreekt nog. Die zou deze week dus moeten komen. Als dat zo is dan is het mogelijk een stijgend kanaal te tekenen, dat dan door haar vorm moet worden beschouwd als een opwaartse correctie op de langer termijn dalende trend.

Wij hebben dit alvast maar gedaan en u ziet, als de hogere bodem bevestigd wordt, dan liggen de kansen open om 330 – waar het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde ligt –  te  bereiken. Dit is echter op dit moment nog wishful thinking. Het ligt op weg naar die hoogte overigens vol voetangels en klemmen, zodat het niet gemakkelijk zal zijn om er door te komen. Overigens is het mogelijk zoals men aan de Momentum analyse ziet dat de weekgrafiek gaat draaien. De MACD is al aan het stijgen, het wachten is op de oscillator.

De Rente

Van het rentefront is weinig nieuws te melden. Er is een reactie opgetreden en deze moet uitzieken. Ongetwijfeld werd deze reactie vanuit een oversold situatie getriggered door het betere Euro-nieuws, maar als er zich in de komende tijd een teleurstelling voordoet dan is het onvermijdelijk dat de stijging zich weer inzet, die wij overigens, zoals u in ons artikel van afgelopen vrijdag hebt kunnen lezen, uiteindelijk onvermijdelijk achten.

De Amerikaanse $ versus de €

Ook de Amerikaanse dollar heeft een rustperiode ingezet. Wij beschouwen dit voorlopig als een normale reactie.

De prijs van een vat Brentolie

De grafiek van de prijs van een vat Brentolie geeft weinig houvast. Het is meer van hetzelfde en er is weinig richting te bespeuren. Hij ligt nog aan de bovenkant van een dalend kanaal en moet, wil hij stijgen, de barrière van de twee lange termijn gemiddeldes nemen.

Het Goud

Ook voor de prijs van een troy ounce goud was het geen opwindende week. Wij blijven bij onze eerdere analyse, dat er mogelijk een dubbele top in de maak is. Er lijken geen grote evenementen op stapel te staan.

Onze Strategie

De enorme stijging van de beurs deze week heeft ons overvallen. Wij blijven echter voorzichtig afwachten want een echte kleur heeft de markt nog niet bekend.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

4 gedachten over “Een kater op de loer”

 1. helene gitsels (wonend in schotland - UK)

  het is niet “Engeland” maar het Verenigd Koninkrijk. (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland).

 2. willem de graaff

  Goedendag,
  hoewel ik niets weet van “Het Beursgebeuren” weet ik wel iets van katten. De bij u op de loer liggende kater is duidelijk een poes. In het algemeen is het zo, dat de volwassen kater veel minder op de loer ligt dan de poes die voor het nakomelingschap zorg moet dragen. Is hierin misschien een paralel te bespeuren? Of loert het gevaar echt uit die hoeken die de momenteel veelvuldig gegoten tinnen ons willen doen geloven. De loerende kater is in ieder geval slechts ten dele waar, die jongens slapen liever en waar ze het goed hebben is hun vaderland.
  Met vriendelijke groet,
  willem de graaff

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.