Een AEX doelstelling van 350

De beurs deed het slecht in de afgelopen week. De AEX Index bevond zich in een gelijkbenige driehoek die allengs veranderde in een dalende driehoek. Op donderdag brak hij daar uit. Anderen meenden te zien dat er zich een dalend kanaal aan het vormen was. (in de figuur getekend met een dunne lijn aan de onderzijde). Voor de vaststelling van het doel dat zich laat berekenen op circa 350, maakt dit echter niet uit. In veel beurzen ziet men een dalend kanaal. Donderdag werd ook het 50-daags Voortschrijdend Gemiddelde doorbroken.

AEX TA 14 maart 2011
AEX TA 14 maart 2011

Op 2 maart gaf onze systematiek een waarschuwing af voor een dalende beurs. Vrijdag jongstleden volgde het definitieve signaal om short te gaan. De indicatoren in de weekgrafieken zijn eveneens dalende maar er is geen sprake van negatieve divergentie. Dat is wel het geval in de maandgrafieken. Hier zette zich ook een daling in en er tekent zich nu een duidelijke negatieve divergentie af. Dit moet iedereen verontrusten, maar dit is iets om in de gaten te houden met het oog op de langere termijn. De DAX uit Duitsland had het het zwaarst te verduren. In New York viel het allemaal mee. De S&P500 laat zelfs een Piercing Line zien in de daggrafiek. Dit is naast het gebrek aan negatieve divergentie in de dag- en weekgrafieken het enige positieve signaal dat wij melden kunnen. Daar kan men misschien het Volume bij voegen. Alhoewel de OBV-lijnen dalende zijn geeft het Volume geen tekenen van extreme verkopen. Ook in Amerika zijn de New Highs sterk dalende, maar de New Lows stijgen niet navenant. Dit duidt op een gematigde Pull Back met voor de langere termijn nog geen zorgelijke impact.

Op 355 ligt een steunlijn vanuit een eerdere bodem. De Fibonacci Retracement 33 1/3% komt uit op 352. De 40% ligt op 348 waar ook een zeer oude weerstand ligt.

Tussen 357 en 359 (het niveau waar de koers vrijdag op sloot) liggen het 20-weeks Exponentieel Voortschrijdend Gemiddelde en enkele recente “pivot-lows” (korte termijn bodempunten). Hier zal ongetwijfeld steun vanuit gaan, maar als de koers hierop terug veert en het Momentum (in het midden van de grafiek) daarbij geen positieve divergentie laat zien, dan is dat een goed moment om short te gaan, want wij vinden geen enkele reden om te veronderstellen dat het met een daling tot 357 / 359 gedaan zal zijn. Rondom het doel van 350 lijkt echter veel steun te liggen, zodat de kansen groot zijn dat de daling hier zijn einde zal vinden. (wij doen hiermede geen enkele uitspraak over de lange termijn).

De Rente

Op basis van de slotkoersen van woensdag gaven wij via Twitter aan de volgers van ons gratis volgsysteem op de rente de boodschap door dat wij een signaal hadden ontvangen om short te gaan in de Bund. In tegenstelling tot dit signaal zette de rente op de 10-jaars Treasury in de Verenigde Staten al snel daarna een daling in en het rente-ecart draaide naar positief voor de Euro. Wie deze strijd zal winnen is niet af te leiden uit de grafieken, maar wij gaan ervan uit dat de daling in Amerika tijdelijk zal zijn. Uiteraard kunnen wij daarvan enige invloed ondervinden in de ontwikkeling van de Bundprijzen. Mocht het blijken dat ons signaal op een valse uitbraak is gebaseerd dan zullen wij dat snel mededelen aan onze volgers. Opvallend is het dat de lange termijn rente (op staatsleningen van 30 jaar bij uitgifte) aan het dalen is, ook al heeft er nog geen uitbraak plaatsgevonden. De Yieldcurve lijkt op de lange kant af te vlakken. Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Voorlopig houden wij het op een stijging in het korte en middensegment in Europa.

De Dollar

Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de dollar die een kleine opleving kende in de afgelopen week, zijn weg naar 70 eurocent voor een $ niet zal vervolgen. In het technische beeld is niets veranderd. Wij adviseren om uit de markt te blijven.

Het Goud

De prijs van een Troy Ounce Goud bevindt zich in een dalend wimpeltje. Volgens de theorie zou het goud daar glorieus uit moeten breken. Er zijn geen signalen die erop wijzen dat dit niet zou gebeuren. De weerstand die uitgeoefend wordt door het voorgaande All-Time-High moet gebroken worden en daarvoor wordt kracht verzameld.

De Prijs van een Vat Brentolie

Wij hebben niets toe te voegen aan wat wij vorige week schreven. Het wachten is op een oplossing van de crisis in Noord Afrika en het Midden Oosten. Er verschijnen meer en meer berichten in de pers en op het internet dat grote beleggers in de Verenigde Staten bezig zijn met het innemen van shortposities. De Technische Analyse zal hen daarin op dit moment gelijk geven, maar het lijkt niet de tijd om op wetmatigheden te vertrouwen.

Onze Strategie

Het signaal uit het rente-volgsysteem vormde de aanleiding voor ons om een shortpositie in te nemen op de Bundfuture via turbo’s van ABN Amro (130,20). De val uit de gelijkbenige driehoek door de AEX Index was de reden voor ons om short Sprinters AEX (374) te kopen. Maar deze posities zullen een StopWinst krijgen op 350. Daarnaast werd een ETF grondstoffen (Rogers, RICI) gekocht. Aan de shortpositie AEX Index zullen wij uitbreiding geven als de markt een opleving laat zien.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (13-03-2011) 359,07.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

2 gedachten over “Een AEX doelstelling van 350”

  1. Hi Gijsbrecht,

    Hoezo deed de beurs het slecht afgelopen week? Was toch gewoon een gezonde correctie na een lange uptrend. De AEX overdrijft altijd een beetje. De S&P bijvoorbeeld zakte maar 1,5% op weekbasis en dan maken ze tegenwoordig in een dag vaak weer goed. Als jou systeem pas afgelopen vrijdag een signaal heeft afgegeven hoop ik dat je nog wat winst kunt maken. Want volgens mij gaan we gewoon weer UP richting Juni.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.