De tweede ronde in AEX

Belangrijke bewegingen kom je meestal tegen in de tweede ronde. Veelal is een eerste stijging na een daling een moeizaam gebeuren. Er zit te veel twijfel in de markt en beleggers nemen weer afscheid van de stukken bij geringe tegenwind. In de tweede fase van een herstel is er meer overtuiging en zie je de markt vaak sneller stijgen met beperkte correcties. Klinkt logisch, de vraag is natuurlijk: zitten we al in die tweede fase waarbij de AEX tot ongeveer 280 kan stijgen, of moeten we eerst een stap terug voordat deze tweede fase inzet?

Uitgangspunt

Het uitgangspunt voor de lange termijn is dat de beurzen sinds 2007 in een dalingsgolf zitten en dat er na een herstel meer daling verwacht mag worden. Dit proces van herstel en daling kan jaren in beslag nemen dus daar kom ik niet elke week op terug. Voor de korte termijn, ik heb het dan over een periode van enkele maanden, is het van belang of de daling sinds de 2007 top compleet is. Met ander woorden: is het grote herstel al ingezet of moeten we nog rekening houden met een nieuwe dalingsbeweging? Om dat te bepalen maak ik gebruik van een aantal gereedschappen zoals indicatoren en het Elliott Wave Principle.

Door gebruik te maken van deze tools krijg je meestal een redelijk goed beeld van de kansen en de risico´s.

Technische analyse van de AEX op 5 mei 2009 (weekgrafiek)
Technische analyse van de AEX op 5 mei 2009 (weekgrafiek)

Kansen

Als we de naar de AEX kijken dan is de kans groot dat deze index stijgt tot ongeveer 280 en vervolgens een nieuwe daling inzet tot ongeveer 180. Een andere mogelijkheid is dat de bodem van 9 maart jl. dé bodem was en we nu in een herstel zitten met een koersdoel van 380 tot 400+.  (zie onderstaande grafiek)

Waarom nog een nieuwe bodem

Daar zijn een aantal argumenten voor:

–          De stijging sinds maart is correctief

–          Er is nog geen complete 5 beweging te zien vanaf de 2007 top

–          De indicatoren zijn (nog ) niet eenduidig positief

Een versnelling of een top

Voor de korte termijn is het beeld voor de AEX minder duidelijk, de snelle stijging van gisteren kan duiden op een versnelling in de beweging waarbij het doel van 280 op korte termijn, dus binnen 2 tot 3 weken haalbaar is. Echter gezien het verloop van de Duitse DAX en de Stoxx 50 index is dit minder waarschijnlijk. Deze indices lijken bezig met een top en kunnen dus eerst een forse tik terug krijgen. Voor de AEX kan dit een daling inhouden tot het gebied 225-218.

Technische analyse van de AEX op 5 mei 2009 (uurgrafiek)
Technische analyse van de AEX op 5 mei 2009 (uurgrafiek)

Conclusie

Een correctie tot het gebied 225-218 is het meest waarschijnlijk. Een daling onder 240 is het signaal om op de daling in te zetten door put´s te kopen. Belangrijk om te realiseren is dat de AEX op weg is naar 280 en de verwachte daling dus een correctie is, de hoofdtrend is nog stijgend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.