Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De remmen los

Het woord correctie lijkt uit het beurswoordenboek verdwenen, sinds begin augustus is er een minimale consolidatie geweest. Normaal mag je na een stijging van ruim 50 AEX punten een correctie verwachten van een punt of 20, dus terug naar 272. Tot mijn verbazing bleef de daling beperkt tot een stand van 280 afgelopen woensdag. Hoewel er alternatieve mogelijkheden zijn, houd ik rekening met verder stijgende koersen.

Krachtige markt

Op basis van patronen achtte ik vorige week de kans op een correctie in de aandelen groot, 272 leek minimaal haalbaar. Niets bleek minder waar. Afgelopen woensdag zakte de AEX tot 280 en dat was kennelijk voldoende om de gretige kopers weer wakker te schudden. Door deze beperkte daling geeft de markt aan over bijzonder krachten te beschikken, waarbij een versnelling van de stijging een reële mogelijkheid is.

Technische analyse van de AEX op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave) versnelling van de stijging
Technische analyse van de AEX op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave) versnelling van de stijging

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Golf 3

Met de nieuwe toppen van afgelopen vrijdag en de beperkte correctie is de kans groot dat we op dit moment in golf 3 zitten. Dit scenario heb ik in het bericht van 29 juli belicht maar is de afgelopen weken naar de achtergrond gedrongen. Ik geef er nu weer de voorkeur aan.

Omdat derde golven meestal de krachtigste bewegingen zijn en regelmatig verlengen is het raadzaam om te werken met een stop-loss. Door deze op 50% van de voorgaande stijging te leggen is het risico te overzien en doet de markt z´n werk. Op dit moment hanteer ik een stop –loss in de AEX van 289. Zolang de AEX hierboven noteert is er geen wolkje aan de lucht.

Mogelijke doelen

Als we uitgaan van een golf 3  van C scenario dan dient deze beweging in relatie te staan tot de stijging  194 (maart dit jaar) tot 271 van afgelopen juni.

Dat brengt mij tot de volgende koersdoelen:

– A en C zijn gelijk                 318

– C is 1,618 * A                      365

– C is 1,764 *A                       376 dit is tevens 50% correctie over de daling 2007-2009

– A en C zijn 1,618*A            323

Bovenstaande doelen kom je regelmatig tegen en om die reden zijn ze relevant maar geven geen enkele garantie of ze gehaald worden.

Technische analyse van de AEX op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave) irregular correctie
Technische analyse van de AEX op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave) irregular correctie

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Alternatief

Het alternatieve scenario, waaraan ik op dit moment niet veel waarde hecht zolang de AEX boven 290 noteert is een irregular correctie (zie bovenstaande grafiek). De correctie is in dit geval nog niet compleet, een daling tot 275-272 is dan nog eerst te verwachten waarna de stijging hervat.

De DAX en de CAC 40

Beide indices van respectievelijk Duitsland en Frankrijk hebben bij de recente correctie wel een daling tot de neklijn van een potentieel hoofd schouder formatie afgerond. Op basis van een dergelijke formatie zien we in de meeste gevallen (70 tot 80%) een stijging gelijk aan de afstand onder de neklijn optellen boven de neklijn. In het geval van de DAX komen we dan uit op globaal 6700 en voor de CAC op 4325. In beide gevallen een potentieel van ruim 20%.

Technische analyse van de DAX op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de DAX op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Technische analyse van de CAC op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de CAC op 25 augustus 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Door de beperkte correctie van de afgelopen weken is de kans op verdere stijging erg groot.

Hoewel er nog een negatieve verrassing ( daling tot 275-272) kan komen, acht ik de kans op een verdere opmars het grootst.

Het positieve scenario gaat uit van een krachtige stijging in golf 3 van C. Omdat verlengingen in deze situaties regelmatig optreden is het raadzaam om de stop te leggen op 50% van de vorige stijging in dit geval 289. Zolang de AEX hier boven noteert geven we de markt het voordeel van de nog aanwezige twijfel.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

6 reacties op “De remmen los”

 1. Avatar

  Wat de Elliott Wave theorie betreft kan men alle kanten uit. De index bevindt zich nu reeds in golf 1 van een nieuwe bullmarkt en de eerste golf nu in de krachtigste fase 3 is aanbeland.

  Ik geloof dus dat op basis van Elliott Wave we het dieptepunt hebben gezien en de LT alleen maar positief is.

  Ook de gewone fase analyse zou momenteel fase 1 betekenen die wat de AEX betreft met een duidelijke stijging boven de huidige weerstandszone (laten we voor het gemak AEX 305 nemen al is het een rond getal en hebben beurzen lak aan ronde getallen) naar fase 2 zou overgaan.

  De technische signalen in maart op het dieptepunt waren eveneens bemoedigend omdat mijn indicator toen voor het eerst sinds 2003 een echt koopsignaal had gegeven op basis van positieve divergentie.
  Ze luidden het begin van fase 1 in,voor Elliott Wave de eerste golf van een nieuwe Bull market.

  Nu de Elliott Wave grote ABC correctie sinds 2000 op de AEX :
  A golf van 700 naar 217.8 Maart 2003
  B golf van 217.8 naar 563.98 Juli 2007
  C golf van 563.98 naar 194.99 Maart 2009.

  Echt verbazen dat een correctie uitblijft hoeft dus niet.
  Golf 1 van de nieuwe stijgende golf waarvan we nu in de krachtigste fase 3 zijn aanbeland geeft nog heel wat stijgingsruimte.
  Indexanalist verwachte minstens ruimte tot 300 halfweg juli,zelf denk ik dat we zelfs nog naar de zone 390-415 kunnen gaan alvorens fase 4 van golf 1 in te zetten.

  Ondanks een forse stijging van 194.99 tot de huidige bijna 300 op minder dan een half jaar tijd heerst er nog heel wat pessimisme,het optimisme van 2000 en 2007 is er bijlange nog niet.
  Dat is waarschijnlijk maar voor binnen enkele jaren wanneer de 700 punten overtuigend is genomen.

 2. Jan Groothaar

  Geachte efreddy,

  Dank voor uw reactie en de onderbouwing van uw visie. Ik begrijp dat uw visie positief is, u gaat uit van een nieuwe bull fase. Als we allen naar de AEX kijken dan zien we vanaf de 2000 een ABC daling en dat kan voldoende zijn om een nieuwe Bull in te zetten. Kijken we naar de Dow Jones, S&P 500, Dax en CAC dan is er sinds de top in 2007 in deze markten sprake van een 5 beweging naar beneden. Naar mijn mening is de Top in de westerse markten dan ook niet in 2000 maar in 2007 gezet. Om die reden ga in uit van een herstel van de daling sinds 2007 en niet van een nieuwe Bull markt. Dus na afronding van dit herstel verwacht ik nog een nieuwe daling onder de bodem van maart jl.

  Groet Jan

 3. Avatar

  Ben het eens met Jan Groothaar.

  Kondratieff technisch gezien kunnen nml. we het volgende stellen & verwachten:

  In deze 60-jarige cyclus is het AEX 0-punt gezet in 1952 en de top is gevallen in 2000 en deze 48-jarige periode is dan verdeeld als volgt:

  1952-1969 [17 jaar] lente;
  1969-1983 [14 jaar] zomer;
  1983-2000 [17 jaar] herfst.

  Dan blijft er 12 jaar over voor de winterperiode, waarmee deze 60-jarige cyclus dan als compleet kan worden beschouwd.

  Omdat de overige 3 seizoenen iets langer duurden (14 tot 17 jaar),
  kan de winterperiode wat mij betreft ook iets langer duren dan 12 jaar,
  maar 9 jaar [met bodem in maart 2009] lijkt me erg onwaarschijnlijk.

  Gr.,
  André.

 4. Avatar

  Interessant stuk André.

  Belangrijk is het om de Juglar cyclus erbij te nemen. Een Kondratieff golf bestaat uit 5 Juglars, tenzij er iets meer gaande is zoals een oorlog. Dan zijn het er 6. We zagen de oorlog in Irak, Afghanistan en ook nog eens de kredietcrisis, dat geeft een extra impuls. Dus het kan zijn dat er nog een extra golf bij komt. 60-jaar is niet exact. Het kan ook 42 tot 63 jaar zijn. De neergang is tussen de 17 tot 20 jaar, ofwel einde van de cyclus zal vermoedelijk tussen 2017 en 2020 worden bereikt.

  Dus de winterperiode zou nog niet over zijn in 2012, maar tel er maar 6 tot 8 jaar bij op vanwege de bailouts en oologen. De volgende crash zal de meeste heftigste in de geschiedenis zijn.

 5. Jan Groothaar

  Heren,

  Grappig dat jullie reageren op een stuk uit 2009.
  Omdat je vaak op korte termijn zit te turen blijkt dat je reeds in 2009 hebt geschreven over o.a. 365. Omdat dit punt niet onbelangrijk is, zeker als ik naar de DAX en de S&P 500 kijk, lijkt het mij een goed plan om dit de komende week eens nader te bekijken. Niet dat ik in zal gaan op Kondratieff, het is lastig om te bepalen waar we zitten, denk ik dat het goed is om aan te geven ik welk stadium de markt zich beweegt. Het is namelijk mogelijk dat we een zéér belangrijke top hebben gezien. Helaas is slechts achteraf te bepalen of dat het geval is geweest.

  Groet Jan

 6. Avatar

  Beste Jan,

  Zelf denk ik dat boven de 370 ook erg belangrijk is. (374) naar mijn mening is dat maximaal haalbaar. Maar ik denk dat de top dichtbij is. Binnen 2 weken staat die er. Februari begint mogelijk zeer slecht. Ik denk dat heel de maand zelfs slecht kan zijn. (-10%) 31 januari verwacht ik de top, maar dat zou ook later kunnen zijn. 7-febr.

  Indexen mogelijk 31-jan en valuta/grondstoffen 4/7 febr.

  Het is inderdaad erg lastig om aan te geven waar we nu staan, maar het blijft interessant om de cyclus te volgen. Achteraf is inderdaad makkelijk te verklaren, dus we wachten het maar even af.

  Mvg,
  Geert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *