Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De Bearrally wel onderweg

Alles is relatief. En zo is het ook met de beurs. Als de een zegt dat de markt in een Bear fase zit dan leest men elders dat we slechts met een correctie in een stijgende markt te maken hebben. Toch zit er logica achter het ene en het andere standpunt. Alles hangt af van het Time Frame dat men voor ogen heeft.

De weekgrafieken op dit moment laten een patroon van dalende toppen en dalende bodems zien. De conclusie die men daaruit moet trekken is dat de beurs op middellange termijn in een dalende trend, in een Bearmarkt, is gekomen. Maar als men de maandgrafieken bekijkt dan ziet men wel een lagere top (ten opzichte van 2007, het ligt weer anders als wij een vergelijking met de top uit 2000 maken) maar nog geen lagere bodem.

Op de lange termijn is er dus nog geen sprake van een bearish patroon. De lange termijn markt zit derhalve nog in een uptrend. Maar daarnaast kijken velen naar de ligging van de koersen ten opzichte van bepaalde standaard gemiddeldes. Het valt niet te ontkennen dat de koersen onder hun 10-weeks Voortschrijdend Gemiddelde (MA10) liggen en dit ligt op zijn beurt onder het MA30 en dit ligt dan weer onder het MA40. Dit is kenmerkend voor een dalende beurs.

Ter verduidelijking: er is in de meeste markten een Dead Cross verschenen (het MA10 valt door het MA40). Het lichtpuntje is dat de trend op de daggrafieken omhoog gericht is. De vraag is dus of deze tendens sterk genoeg is om de middellange termijn uit zijn Bear te trekken. Wij laten hieronder de daggrafiek van de AEX Index. Deze is op dit moment zeer representatief.

De daggrafiek van de AEX

TA AEX 5 september 2011
TA AEX 5 september 2011

Figuur 1. 

De markt in Amsterdam consolideert zoals men in figuur 1 kan zien. Tweemaal werd het niveau van 296 geraakt, De laagste koers aan de onderkant bereikte 265. Het is moeilijk om te zeggen welke patroon zich ontvouwt. In de afgelopen weken hebben wij het gehad over een dubbele Bodem, maar sindsdien is de onderkant opnieuw opgezocht. De bodems liggen in een licht stijgende lijn. Aan de bovenkant is sprake van een horizontale lijn. Deze valt samen met een zeer oude steunlijn die nu weerstand biedt. Men zou nu kunnen denken aan een driedubbele Bodempatroon.

Als dat zo is dan is het positief. Maar men kan ook denken aan een dubbele Top en dat is dan weer negatief. Een derde uitleg is dat we een zeer licht stijgende Driehoek zien, hetgeen positief is en tot slot kan men veronderstellen dat de markt zich in een horizontaal Kanaal bevindt. Wij durven maar één conclusie uit dit beeld te trekken en dat is dat de koers geprobeerd heeft het niveau van 296 te doorschrijden en dat dit niet gelukt is.

Onder in figuur 1 ziet men in eerste instantie de Momentum Analyse. Deze divergeert positief maar hij is dalende. Weer daaronder vind u de Volume Oscillator. Het Volume is zwak. Men kan dit wijten aan het feit dat de koersen consolideren. Het kan ook verklaard worden uit het feit dat het koersverloop een Bearmarktrally doormaakt. Al met al is het beeld zwak maar gezien de positieve divergentie gaan wij ervan uit dat de Bearmarktrally nog niet voorbij is. In de komende dagen verwachten wij een doorbraak door de weerstandlijn op 296. 

De week

Er is ook een positief feit te melden over de weekgrafieken. De Momentum Analyse is weer stijgend. Er is geen sprake van divergentie. Het eerste niveau ligt op (circa) 296, daarna volgt 306 en op 325 vindt men de 50% Fibonacci Retracement lijn. Zoals het er nu naar uitziet geloven wij niet dat dit 50% niveau gehaald zal worden. Wij zullen al zeer tevreden zijn als de weerstand op 306 bereikt wordt. Maar zodra dat een feit is zullen we verder zien.. Het is opvallend dat de Call/Put-ratio ver achterblijft bij de huidige koersreactie. De AdvanceDecline-lijn daarentegen divergeert positief en de McClellan Oscillator is gaan stijgen.

De maand

De maandgrafieken tonen geen enkele verbetering. Het beeld is dalend en er wordt negatief gedivergeerd. Dit is het sterkste argument dat men zeer voorzichtig moet zijn en dat men slechts longposities in mag nemen die op de korte termijn gericht zijn. Overigens vloeit uit de negatieve maandplaatjes voort dat er geen zekerheid bestaat dat 296 alsnog genomen zal worden. De markt zit in een daling (niet in een baisse) en daar zal hij toch uit moeten komen mag men van enig enthousiasme getuigen.

De Rente

Ook bij de rente wordt het beeld er niet duidelijker op. De daling van de aandelenkoersen op afgelopen vrijdag resulteerde in een forse val van de rente. Het  effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen daalde, doorbrak zijn steun en kwam op 2,49%. Het vorige dieptepunt lag op 2,29%. Dit dieptepunt komt dus zeer dichtbij. Ten opzichte van dit dieptepunt divergeert de Momentum Analyse negatief. Als deze invloed inderdaad omgezet wordt in een dalend renteniveau dan belooft dat niet veel goeds voor de aandelenmarkten, maar er is nog even respijt.

De Momentum Analyse toont ook iets positiefs want hij is gaan stijgen. Dat onderstreept de signalen die er onder anderen van de daggrafiek uitgaan. Voorlopig houden wij het daarom op een aantrekkende rente, maar de langere termijn blijft negatief totdat het tegendeel bewezen is. 

De Amerikaanse Dollar

En dan is er een plotselinge uitbraak van de dollar. De onderzijde van het horizontale Kanaal op 68,8 was het elastiek dat hem omhoogschoot. De MA10 werd doorschreden en nu liggen achtereenvolgens het MA40 op 71,4 en de bovenkant van het kanaal op 72,5 als weerstanden boven hem. Dit laatste niveau valt praktisch samen met het Fibonacci 38,2% Retracement niveau, hetgeen de weerstand aldaar alleen maar sterker maakt.

Het is daarom nog te vroeg om positie in te nemen. Wij denken dat het consolidatiepatroon eerst verlaten moet worden alvorens longposities in aanmerking komen. De afstand die de dollar hoogstwaarschijnlijk daarna af gaat leggen is groot. Voor geïnteresseerden verwijzen wij naar ons artikel over de lange termijn vooruitzichten van de dollar van 25 maart 2011 “De technische positie van de Dollar”. Door de uitbraak afgelopen week is dit artikel weer zeer actueel geworden omdat deze uitbraak precies in onze analyse van destijds past.

Het Goud

De prijs van een troy ounce goud is fors overbought. Er komt dus een correctie (cq die is al ingezet) ongeacht wat velen ervan denken. Deze correctie zou goed samen kunnen vallen met het vervolg van de Bearmarktrally, die wij zien opkomen. Nadat het Goud acht weken geleden uit zijn horizontale Kanaal is gebroken kon er razendsnel meer dan 20% bij de prijs bijgeteld worden. Inderdaad een forse prestatie, maar nu is het (voorlopig) einde van deze mooie prestatie in zicht. Rond US$ 1.700 ligt de eerste steun. De volgende vindt u op US$ 1.500, maar of dit niveau gehaald zal worden is twijfelachtig. Een stijgende dollar kan de Europese belegger helpen om het verlies op zijn investering aanzienlijk te beperken.

De Olie

De prijs van een vat Brentolie bevindt zich in een dalend kanaal. Volgens de theorie maar ook volgens de praktijk wordt dit meestal aan de bovenkant verlaten. Dit is geen goed nieuws voor de filerijder want de prijs van een vat Brentolie heef nu de bovenzijde van dit kanaal bereikt. Maar er ligt nog wat weerstand van de lange termijn gemiddeldes. Een uitbraak ligt dus niet onmiddellijk voor de hand, maar alles wijst erop dat deze er wel zal komen.

Onze Strategie

Wij hebben gedeeltelijk winst genomen op onze longpositie in de AEX Index. Voor het overige wachten wij onze kansen af.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-09-04): 286,43

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “De Bearrally wel onderweg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *