En dan nu de reactie

De markt is sterk overbought. De reactie is imminent. Hij kan zich voordoen in een langer durende consolidatie, maar meer voor de hand ligt het dat de markt wederom een daling gaat laten zien. Deze zal naar onze mening niet lang duren waarna we nog een stijging zullen meemaken. Maar de week- en maandgrafieken liggen allemaal boven in hun respectievelijke patronen en ze divergeren allemaal negatief. De DJIA heeft geen nieuwe top gezet terwijl de DJTA dit wel gedaan heeft (de S&P500 trouwens ook). De oude wet van Dow wijst erop dat als de indices elkaar niet confirmeren (en hij had specifiek de DJIA en de DJTA voor ogen), er dan een zware correctie op handen is. De DJIA zal dus binnenkort een nieuwe top moeten zetten maar daar ziet het niet naar uit nu de markt zo sterk overbought is. In deze blog richten wij ons normaliter op de korte termijn. Wij gaan het hebben over de aanstaande reactie en niet over de correctie die wij dus nog iets verder weg zien liggen. Maar daarbij mag niet vergeten worden dat er een kleine kans is dat de reactie zonder enig herstel naadloos overgaat in de grotere correctie. Wij laten u hieronder de daggrafiek van de AEX Index zien.

TA AEX 28 oktober 2013

Figuur 1.

Na negen witte candles (inmiddels zijn er nog drie bijgekomen – zeer exceptioneel!!) trad er een aarzeling op. Het koersverloop werd horizontaal. De Momentum Analyse ging dalen en de Stochastics staat op het punt om te kruisen. Het is zelden dat de daling van de Moman niet gevolgd wordt door een daling van de koersen maar in het beursgebeuren is er niets dat vaststaat. Zo ziet men in de periode juli-augustus ook een daling van de Moman, maar de koersen blijven zich gedurende langere tijd horizontaal bewegen. Alle beurzen, die wij gecontroleerd hebben, geven hetzelfde beeld, maar zoals te doen gebruikelijk is er één uitzondering. Het is de Duitse beurs. Is er in de getoonde grafiek geen sprake van negatieve divergentie, dan is deze bij de DAX zeer opvallend. De DAX was in de afgelopen periode de voortrekker van de hausse. Wij zien in de negatieve divergentie bij de DAX een aanwijzing dat er wel degelijk een daling aan gaat komen en dat de reactie niet beperkt zal blijven tot een consolidatie. In de koersgrafiek ziet men de natuurlijke steunniveaus. Eerst is er het gebied tussen de twee voorgaande toppen (380 en 383). Daarna volgt de steun van het MA50 en de top op 373. Iets verder liggen de steunniveaus van de voorgaande bodems tezamen met het MA150 rondom 360. Een koers beneden 366 is niet mooi, wij gaan er daarom in onze optimistische kijk vanuit, dat dit niveau niet bereikt zal worden.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-10-28): 389,19

Onze conclusies:

Korte termijn: negatief
Middellange termijn: nog stijgend
Lange termijn: positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De rente

Terwijl de aandelenkoersen stegen daalde de rente. Het effectieve rendement op 10-jarige Nederlandse Staatsleningen is op weg naar de steun op 1,94%. Het ligt in de lijn van de verwachting, dat dit niveau wel gehaald zal worden. De ondertoon op de markt zal gedurende de aankomende periode moeten herstellen wil dit niveau sterk genoeg zijn om de daling een halt toe te roepen.

De Amerikaanse Dollar versus de Euro

Een draai van de dollar staat voor de deur. Indicatoren divergeren positief en de Moman stijgt. Wij zien voor het moment geen aanmerkelijke verdere daling meer, maar mocht dat wel het geval zijn, de volgende steun ligt op 71,6. Of de dollar sterk zal stijgen is nog maar de vraag, maar voor het moment kan exporterend Nederland weer iets geruster ademhalen.

De Prijs van een troy ounce Goud

Met een koers van US$1.353 per troy ounce is het goud op een weerstand gestuit. Er kan nu wat vertraging optreden in de stijging, maar met een sterke positieve divergentie in de dag- en in de weekgrafieken lijkt het, dat een doorbraak door deze weerstand onvermijdelijk is. De weg komt dan open te liggen naar US$1.433, waar op dit moment het 40-daags voortschrijdend gemiddelde samenvalt met een oude weerstandlijn.

De Prijs van een vat Brentolie

De prijs van een vat Brentolie heeft het behoorlijk af laten weten in de afgelopen week. Met US$106,93 is hij precies op het 50 daags voortschrijdend gemiddelde gekomen. Hij zal nu wel wat steun ondervinden maar wij zien hem nog lager gaan. Op US$95 ligt uiteindelijk de grote steun. 

Strategie

Wij breiden de portefeuilles nog uit maar wij gaan meer en meer naar verdedigende aandelen. Zwakke broeders, als die gevonden worden, worden verkocht.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is. U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.